Selflove Jaleesa (foto: Swoon Photography)
23/10/2020

Selflove: Jaleesa

Je lichaam verandert door een zwangerschap. Met de serie Selflove wil How About Mom aandacht geven aan de lichamelijke veranderingen die je doormaakt tijdens en na de zwangerschap, en de gevoelens die je hierbij kunt hebben. Deze week deelt Jaleesa, moeder van Rylan, haar verhaal en foto’s. “Ik ben trots op mijn lijf dat mijn zoontje heeft gedragen, en de transformatie die ik en mijn lichaam hebben ondergaan.”

Jaleesa Clows beviel ongeveer vier maanden geleden van Rylan, haar eerste zoontje. “Ik heb een goede zwangerschap gehad, met nauwelijks klachten, en ik kijk terug op een fijne kraamtijd. Het hielp dat ik wist dat ik het niet moest onderschatten, dat de kraamperiode best heftig kan zijn. Gelukkig is Rylan een superlieve baby. Hij huilt niet veel, hij doet het super goed.”

Jaleesa laat haar prachtige zwangere lijf vastleggen met een zwangerschapsshoot. “Ik wilde ook specifiek mijn striae op de foto hebben. Ik ben trots op mijn lijf dat mijn zoontje heeft gedragen, en de transformatie die ik en mijn lichaam hebben ondergaan.”

“In het begin had ik er best moeite mee, dat mijn lichaam zo veranderde tijdens de zwangerschap. Ik heb altijd al striae gehad, op mijn borsten en billen toen ik puber was. Toen ik zwanger werd had ik ook het vermoeden dat het op mijn buik, rug en benen zou komen, en dat bleek zo te zijn. De strepen op mijn lichaam kregen een blauwe tot paarse kleur. Inmiddels beginnen ze andere kleuren te krijgen, lichter.”

Selflove Jaleesa zwart-wit (foto: Swoon Photography)

“Het gekke is, je wordt onzeker door de blik van anderen. Natuurlijk kan het vrouwen onzeker maken, als je vriendinnen spreekt die er geen ‘last’ van hebben of online naar foto’s van andere moeders kijkt. ‘Dit zalfje helpt echt’, zei een vriendin die ook striae kreeg. En zelf deed ik er ook aan mee, door allerlei zalfjes, olie en crèmes te kopen en te proberen.”

“Weet je, eigenlijk werkt het ‘t beste om niet naar anderen kijken en tevreden zijn met jezelf. En dat ben ik. Sommige vrouwen hebben meer aanleg om striae te krijgen, mijn moeder heeft het ook. Ik dacht nooit toen ik dat zag: wat erg, of lelijk. De vrouwen waar ik mee opgroeide – mijn moeder, zusje en vriendinnen van mijn moeder met hun dochters – zijn stuk voor stuk sterke en krachtige vrouwen. Nu ik zelf een kindje heb en een bevalling heb meegemaakt, weet ik pas wat mijn moeder voor mij en mijn zusje voelt. Hoe je hart kan groeien en hoe bijzonder het is dat je een mens op aarde hebt gezet.”

“Houden van mijn lichaam is een acceptatieproces geweest. Mijn vriend speelde daarbij een belangrijke rol. ‘Je ziet er mooi uit, en dat meen ik echt’, zei hij regelmatig tegen me. Hij maakte de zwangerschap mee, zag hoe mijn lichaam veranderde. Hij vond het zo mooi om mee te maken en is heel trots op me.”

Selflove Jaleesa (foto: Swoon Photography)

“Grappig hé, hoe mannen totaal anders tegen iets als striae aankijken. Hij zegt ‘Ik snap het niet, ik vind het juist super mooi’. Het is fijn om die bevestiging te krijgen. Ik vind het een goede taak voor een man of partner. Zeg lieve dingen tegen je vrouw, die je meent. Geef de liefde door, en spreek dat ook uit als partner. Je helpt je zwangere of pas bevallen vrouw daar echt mee.”

Fotografie: Swoon Photography

 

Ons doel met Selflove: vrouwen en moeders trots maken op hun lichaam, en de geweldige dingen die dat lichaam kan. Wil jij ook meedoen aan Selflove? Wij zijn op zoek naar jouw verhaal. Stuur een mailtje naar app@howaboutmom.nl.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen