Het geslacht van je baby

Wist je dat al vanaf de bevruchting vaststaat of je een jongen of een meisje krijgt? Het geslacht van jouw baby wordt bepaald vanaf het moment van bevruchting, afhankelijk van welke zaadcel van de man de eicel van de vrouw bevrucht. Dit kan vanaf ongeveer 16 weken worden gezien met een geslachtsbepaling.

Foto van How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Vanaf ongeveer 16 weken zwangerschap is met redelijke zekerheid het geslacht van je baby te bepalen. Veel mensen horen bij de 20-wekenecho wat het geslacht is. Hoe zit het precies met of je een jongetje of een meisje krijgt?

Geslachtsbepaling

Het geslacht van een baby wordt bepaald door de combinatie van genen die het krijgt van de biologische ouders.

Wij hebben 23 paar chromosomen in ons lichaam, waarvan één paar geslachtschromosomen is. Deze geslachtschromosomen worden X en Y genoemd. Het X-chromosoom staat voor een meisje en een Y-chromosoom staat voor een jongen. Een vrouw draagt altijd het X-chromosoom. Een man draagt ofwel een X-chromosoom (vrouwelijk) ofwel een Y-chromosoom (mannelijk).

Zaadcel bepaalt het geslacht baby

Bij de bevruchting versmelt een zaadcel met een eicel om een bevruchte eicel te vormen, die uiteindelijk zal uitgroeien tot een baby. Als de bevruchte eicel een X-chromosoom van de vader krijgt, zal de baby een meisje zijn (XX). Als de bevruchte eicel een Y-chromosoom van de vader krijgt, zal de baby een jongen zijn (XY). 

Kortom: het geslacht van de baby hangt af van welk chromosoom de biologische vader bijdraagt tijdens de bevruchting. Wordt het een jongen (XY) of een meisje (XX)? Deze genetische combinatie bepaalt het geslacht van de baby en vormt de basis voor de ontwikkeling van de geslachtsorganen en andere geslachtskenmerken tijdens de zwangerschap.

Jongen of meisje: wanneer is het geslacht van je baby bekend?

Kun je invloed uitoefenen op het geslacht van je baby?

Zaadcellen met een Y-chromosoom zwemmen harder dan zaadcellen met een X-chromosoom. Maar ze sterven ook sneller. Gebaseerd daarop bestaat de aanname dat seks vlak vóór de ovulatie of eisprong zaadcellen met een X-chromosoom meer kans moeten hebben omdat ze langer moeten blijven leven. Net ná de eisprong zouden juist de zaadcellen die een jongetje voortbrengen meer kans moeten hebben omdat ze sneller zijn.

Of je echt het geslacht van je baby kunt beïnvloeden door op bepaalde momenten seks te hebben? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt van niet, zegt fertiliteitsarts Jolijn. Er zijn zoveel factoren die meespelen naast het moment van conceptie. Denk aan je slaapritme, voeding, stress, etc. Hoewel je allerlei bakerpraatjes kunt vinden online, is er niet één bewezen manier om het geslacht van de baby te bepalen. De kans op een jongen of een meisje is iedere keer weer 50%.

Lees meer: Michelle was teleurgesteld in het geslacht van haar kindje

Geslacht teleurstelling

Het geslacht staat dus vast vanaf de bevruchting of conceptie. Wel worden in week 11 van de zwangerschap de geslachtsorganen – de eierstokken of de zaadballetjes – ook zichtbaar. Toch is dit op een echo nog niet goed te zien.

Daarom krijg je meestal pas rond de 15e of 16e week van je zwangerschap een uitspraak over het geslacht van je baby. Hoe verder je in de zwangerschap bent, hoe betrouwbaarder de geslachtsbepalende echo is.

Waarom moeders wel of juist niet het geslacht van hun baby willen weten

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲