Martine Kooistra_blog miskraam
17/12/2021

Blog: “Ik wist niet hoe een miskraam bij zes weken eruit zag”

Trigger warning: deze blog bevat een foto van hoe een miskraam bij zes weken eruit ziet.

Omdat ik na mijn eigen ervaring bijna geen foto’s kon vinden van hoe een miskraam eruit ziet met 6 weken, heb ik na lang nadenken besloten om deze foto te delen. Op de foto in zwart-wit is te zien hoe mijn het vruchtje eruit zag met 6 weken zwangerschap.

Een miskraam is veel meer dan alleen het rouwen om het het verlies van je kindje. Het is afscheid nemen van het beeld van een bolle buik in de komende maanden, het loslaten van de uitgerekende datum, geconfronteerd worden met baby’s en zwangeren, liters tranen omdat een miskraam ook lichamelijk een hel is, er is boosheid en duizenden vragen. 

Niet alleen verlies je je kindje, maar ook je zelfvertrouwen. Waarom overkomt mij dit? Waar heb ik dit aan verdiend? Is mijn lichaam kapot?

Een ingrijpende gebeurtenis

Maar je bent wel degelijk mama geworden. Hoe pril de zwangerschap ook was, je identiteit veranderd. Je bent een onzichtbare mama met een kindje in je hart. Ik gun iedere mama dat het gevoel van falen en boosheid na een tijdje plaats mag maken voor een gevoel van liefde. Je was zwanger, je droeg een kindje en je bent mama maar neem de tijd om te rouwen. Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis, daar hoef je niet even snel overheen te komen. Wees lief voor jezelf.

Trigger warning: hierna volgt een foto van een miskraam bij zes weken

miskraam zes weken

Meer lezen?

Een miskraam verwerken

Te weinig aandacht voor verdriet na een miskraam

Praten over een miskraam

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief