Ervaringen met een miskraam

Hoe voelt het om een miskraam mee te maken, lichamelijk en emotioneel? Ook al komt een miskraam vaak voor, dat maakt de ervaring niet minder pijnlijk of verdrietig, zeker als je er middenin zit. Andere vrouwen delen hun ervaring met een miskraam.

How About Mom:
How About Mom:

Met ons team van 50 experts bieden we jou betrouwbare informatie en advies geven in deze bijzondere fase van je leven.

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap (tot 20 weken). Een miskraam kun je niet voorkomen. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen maakt het mee.

Zo gingen andere vrouwen om met een miskraam

Angst voor weer een miskraam

“Het is bij ons allemaal niet vanzelf gegaan: ik werd telkens heel snel zwanger, maar ik heb voor iedere succesvolle zwangerschap een miskraam gehad. Toen Ravi gezond ter wereld kwam dacht ik een tijdje: ik weet niet of ik nog een keer zin heb in zo’n circus, die extra echo’s, de spanning… En de angst voor wéér een miskraam. Ik hoopte stiekem dat ik ‘zomaar’ zwanger zou worden en dat alles in één keer helemaal goed zou gaan en dat we dus nog één keer een echt cadeautje kregen. Ravi was nog geen 9 maanden en oeps, daar was mijn cadeautje…”, vertelt Rebecca Boektje.

Vertrouwen in mijn lijf was weg

“Mijn miskraam heeft een lange nasleep gehad, met medicatie en uiteindelijk een operatie die niet soepel verliep. Het heeft uiteindelijk zo’n 3 maanden geduurd allemaal. Toen ik weer in verwachting raakte, merkte ik dat het vertrouwen in mijn lijf een deuk had opgelopen. Dat gevoel voerde tot in de helft van de zwangerschap de boventoon. Ik bleef bang dat het weer mis zou gaan. Pas ruim na die twintig weken durfde ik ervan te genieten.” Lees verder in het interview met Jessica Scholten.

‘Lichamelijk vond ik het heftig’

“Emotioneel gezien vond ik de miskramen niet zo heftig, ik kon er wel goed mee omgaan. Hoe graag ik ook een kindje wilde, ik kon me vasthouden aan het idee dat er iets niet goed was en het daarom nu nog niet zo mocht zijn. Lichamelijk gezien vond ik het heftiger. Bij de eerste miskraam bleef ik 6 weken lang bloeden. Iedere keer dachten de artsen dat alles weg was, maar dan bleek er toch nog wat te zitten. Ik wilde gewoon dat het over en klaar was. Dat klinkt misschien hard, maar ik wilde gewoon door.” Lees verder in het interview met Natalie Vijfhuizen.

‘Het had zo moeten zijn’

“Die miskraam was verdrietig en simpelweg kut. De gedachte dat het zo had moeten zijn, dat dit kindje niet gezond was en dat mijn lichaam de zwangerschap daarom niet doorzetten, was voor ons troostend en hielp ons er doorheen.” Lees hier het interview met Rowan Sterenberg.

‘De enige twijfel die we daarvoor hadden verdween’

“Binnen 3 maanden was ik zwanger. Tot ons grote verdriet mondde die zwangerschap na 6 weken uit een miskraam. Toen ik die miskraam kreeg, raakte ik opnieuw teleurgesteld in mijn lichaam. Ik vond het heel heftig. Het lichtpuntje van die heftige ervaring was dat het ons duidelijk maakte dat dit kindje echt gewenst is. Enige twijfel die we daarvoor nog hadden, verdween”, deelt Anneli in haar Momtalk.

Zwangerschap is nooit meer zo onbezorgd als daarvoor

“Een zwangerschap na een miskraam is nooit meer zo onbezorgd als daarvoor. Er hangt altijd een schaduw overheen. Bij Jesse kon ik het pas bij de 20-weken echo een beetje loslaten. Bij Seph wist ik dat mijn lijf het aankon om een kindje te dragen, maar zelfs toen ben ik lang onzeker en angstig geweest”, vertelt Roos van Gelder.

over miskraam vertellen

“Ik heb de tijd genomen om te rouwen”

“Op kerstavond kregen wij het bericht dat ons kleintje er niet meer was. Op kerstmorgen begon het bloeden. Om het een plekje te geven ben ik erover gaan schrijven. Het is uiteindelijk een heel eigen hoofdstuk geworden in mijn boek: Wat ik houden wil: over authentiek leven. Omdat het ging over iets wat ik graag wilde houden, maar het mocht niet zo zijn. Ik heb de tijd genomen om te rouwen. Ook ben ik vanaf dag één open geweest. En heb ik mijn tranen de vrije loop gelaten. Als herinnering heb ik een sieraad aangeschaft en het kleintje een naam gegeven”. Lees het interview met Anne-Marije Baars.

Zwanger zijn is niet meer zorgeloos

“We waren zo blij toen ik in verwachting was en waren helemaal in de zevende hemel. We schrokken dan ook onwijs toen ik een miskraam kreeg. Van het ene op het andere moment word je van die roze wolk afgeduwd. Dat was best heel intens en heeft ervoor gezorgd dat ik in de zwangerschap van James een stuk terughoudender was. Ik durfde er gewoon nog niet op te hopen dat het dit keer goed zou gaan.” Lees hier de Momtalk met Demi Druijf.

‘Dit had ik willen weten over een miskraam’

Wat had je, achteraf gezien, graag willen weten over een miskraam? Dat vroegen we aan vrouwen die een miskraam meemaakten op Instagram. We delen deze ervaringen van andere vrouwen, in de hoop dat jij er mogelijk herkenning of steun uit haalt.

 • Hoe heftig het bloedverlies is.
 • Ik had van tevoren willen weten hoe ontzettend vaak het voorkomt.
 • Dat een miskraam geen pijn hoeft te doen.
 • Ik had willen weten hoe leeg je je voelt achteraf en vooral wat ik aan dat gevoel had kunnen doen.
 • Dat het embryo al armpjes, beentjes, een hoofdje en roze kleur had bij 9 weken.
 • Ik had willen weten dat een miskraam net een bevalling is en dat er echt een groot stuk weefsel uit komt. Ik had ook willen weten wat ik met dat weefsel moest doen. Ik deed het in een zakje en gooide het weg, maar dat voelde heel raar.
 • Dat je buik door blijft groeien zolang het vruchtje er nog in zit.
 • Ik had willen weten dat de miskraam bij 9 weken voelde als een bevalling.
 • Hoe heftig het opwekken van de miskraam met misoprostol is.
 • Ik had willen weten hoe het vruchtje eruit ziet.
 • Dat je jezelf na een miskraam ook een kraamtijd moet gunnen, met rust en tijd voor herstel.
 • Hoe heftig het lichamelijk én emotioneel is.
 • Ik had willen weten dat een miskraam niet altijd start met bloedverlies.
 • Dat je het niet af hoeft te doen met ‘moeder natuur regelt alles’. Je mag rouwen.
 • Ik had willen weten dat je na een miskraam een dip in je hormonen kunt krijgen. Ik had daar veel last van.
 • Dat er nog steeds zoveel onbegrip is bij mensen, terwijl een miskraam zó vaak voorkomt.
miskraam hebben

How About Mom: de kinderwens & zwangerschap app die helemaal om JOU draait 📲