Een miskraam

Een miskraam kun je niet voorkomen. Een miskraam ontstaat meestal doordat er tijdens het samenkomen van de eicel en de zaadcel iets mis gaat. Een miskraam gebeurt meestal in de eerste 12 weken van de zwangerschap. Wat is een miskraam, hoe herken je het en hoe verwerk je zoiets ingrijpends?

Bij een miskraam stopt je zwangerschap voordat je 20 weken bent. Een miskraam wordt ook wel spontane abortus genoemd.

Je hebt geen invloed op of je wel of geen miskraam krijgt. Een miskraam ontstaat meestal doordat er tijdens het samenkomen van de eicel en de zaadcel iets mis gaat.

Wat is jouw situatie?

Een miskraam krijgen bij 4, 5 of 6 weken zwanger

Ik heb 2 of meer miskramen

Een miskraam verwerken

Lezen over ervaringen met een miskraam

Symptomen van miskraam

Bel je huisarts, verloskundige of gynaecoloog in deze situaties:

  • (veel) bloed verliezen zweten duizelig zijn en denken dat je flauwvalt
  • kramp of heftige pijn
  • koorts (38 graden of hoger)

Je kunt klachten hebben bij een miskraam, maar dat hoeft niet.

miskraam bloedverlies

Een miskraam is niet jouw schuld

De beste manier om een miskraam te beschrijven is een spontaan verlies. Het is een lichamelijke reactie op een zwangerschap die plotseling uit zichzelf (dus niet door iets wat jij doet) eindigt binnen de eerste 20 weken van de zwangerschap. Wanneer dit gebeurt, moet je lichaam het weefsel dat zich in de baarmoeder heeft ontwikkeld, verwijderen. Als de miskraam is begonnen, kan hij helaas niet meer worden gestopt.

Miskramen komen voor bij ongeveer 1 op de 4 vastgestelde zwangerschappen, en ongeveer 85% van de miskramen treedt op in de eerste 12 weken van de zwangerschap. Een miskraam ontstaat meestal doordat er tijdens het samenkomen van de eicel en de zaadcel iets mis gaat. Het is dus niet jouw schuld of ontstaan door iets wat jij hebt gedaan.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts bieden we jou betrouwbare informatie en advies.