Een miskraam

Als je zwangerschap stopt

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap, meestal plaats in de eerste 12 weken van je zwangerschap. Een miskraam ontstaat in de meeste gevallen doordat er tijdens het samenkomen van de eicel en de zaadcel iets misgaat, waardoor het vruchtje zich niet goed ontwikkelt en stopt met groeien. Dit is een gebeurtenis waar je geen invloed op hebt en die je dus ook niet kunt voorkomen.

Foto van How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts bieden we jou betrouwbare informatie en advies.

Inhoudsopgave

    Bij een miskraam stopt je zwangerschap voordat je 20 weken bent. Een miskraam wordt ook wel spontane abortus genoemd.

    Symptomen van miskraam

    Als er in de eerste periode van de zwangerschap in de ontwikkeling iets mis gaat, wordt de uitdrijving van het vruchtje vaak automatisch door het lichaam in gang gezet. Symptomen die dan kunnen optreden zijn:

    • (veel) bloedverlies
    • zweten
    • duizeligheid of een gevoel van flauwvallen
    • kramp of heftige pijn
    • koorts (38 graden of hoger)

     

    Bij deze klachten is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Je kunt klachten hebben bij een miskraam, maar dat hoeft niet.

    Kun je een miskraam krijgen zonder symptomen?

    Het kan gebeuren dat de ontwikkeling van een zwangerschap stopt, zonder dat deze symptomen optreden. In dit geval wordt tijdens een echo ontdekt dat de groei achterblijft of dat het hartje niet (meer) klopt.

    Missed abortion

    Dit wordt door medici ook wel een missed abortion genoemd, wat net als miskraam een onnodig kwetsende term kan zijn, zegt miskraamcoach Esther Cozijnsen.

    Bij een missed abortion krijg je meestal het advies om af te wachten totdat de miskraam vanzelf op gang komt. Bij iets minder dan de helft van de vrouwen gebeurt dit binnen een week. Wanneer dit niet gebeurt kun je kiezen voor medicatie om het proces te bevorderen. Soms is er een curettage nodig om het vruchtje uit je baarmoeder te verwijderen.

    miskraam bloedverlies

    Een miskraam is niet jouw schuld

    Een miskraam wordt ook wel beschreven als een zwangerschap die spontaan eindigt. Het is een lichamelijke reactie, waardoor een zwangerschap plotseling uit zichzelf stopt en dus niet door iets wat jij gedaan hebt. Wanneer dit gebeurt, zal het lichaam het weefsel dat zich in de baarmoeder heeft ontwikkeld, afstoten. Eenmaal begonnen, kan dit proces niet worden gestopt.

    Hoe vaak komen miskramen voor?

    Ongeveer 10% van alle vastgestelde zwangerschappen eindigt in een miskraam. Geschat wordt dat in Nederland jaarlijks ongeveer 20.000 vrouwen een miskraam doormaken. In de meeste gevallen vindt de miskraam plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.