‘Heerlijk om de eerste echo-foto’s en mijn aantekeningen netjes te bewaren’. ‘Gelijk de weken die al geweest zijn ingevuld, vond het jammer dat ik moest stoppen omdat ik pas 14 weken zwanger ben’. En: ‘met dit boek kan ik echt een momentje vinden om stil te staan bij de komst van de tweede’. Het zijn enkele van de reactie die we kregen op ons tweede boek, het pas gelanceerde Duizend dagen dagboek.
Door het bijhouden van verschillende dagboeken voor onszelf en onze kinderen realiseerden Anna en ik ons dat er een boek ontbrak waarin je op één plek herinneringen aan de zwangerschap, kraamtijd en de eerste jaren kunt bijhouden. Op vrijdag 4 november verscheen ons nieuwste boek: het Duizend dagen dagboek.
Een dagboek dat zowel over jezelf als je kindje gaat. Van positieve zwangerschapstest en zwangerschapskwaaltjes tot de eerste hapjes, woordjes en uitstapjes met jullie gezin. Van jullie relatie en het huidige avondritueel tot grappige uitspraken en lievelingsliedje van dat moment. Gericht op die eerste 1000 dagen, van zwangerschap tot de tweede verjaardag van je kind.
Een dagboek voor mama én baby
De eerste reacties op het Duizend dagen dagboek maken ons enorm blij en trots. Moeders en zwangeren die ons en het boek taggen op Instagram, of een review achterlaten online. Ook tijdens de We Are Pregnant beurs in november spraken we met bezoekers die vertelden hoe handig ze het vonden om één dagboek voor henzelf én hun baby bij te houden.
We hebben Duizend dagen dagboek gemaakt om (aanstaande) moeders te helpen stil te staan bij alle momenten die ze niet willen vergeten. Naast veel ruimte voor je eigen aantekeningen helpen de vragen in het boek om je te laten reflecteren op alle bijzondere fases waar een nieuwe ouder doorheen gaat. En dat zijn zeker niet altijd de rooskleurige momenten. ‘Wat top, dat je ook op pagina’s even lekker kunt klagen’ aldus een bezoeker en haar schoonmoeder waar we een praatje mee maakten tijdens de beurs. Een zwangerschap en het moederschap zijn nou eenmaal uitdagend, dus ook die zwangerschapskwaaltjes of achter-het-behang-plak momenten zijn de moeite waard om te beschrijven en later nog eens terug te lezen.
‘Nu ga ik het echt netjes doen’
Notities in je telefoon, foto’s, captions bij je Instagram of Facebook foto’s, een boekje van het consultatiebureau, mails sturen naar jezelf of je partner… We doen als ouders vanalles om die mooie momenten, grappige uitspraken of mijlpalen vast te leggen. Vaak op verschillende plekken, digitaal en op papier.
Het Duizend dagen dagboek helpt je om een mooi fysiek dagboek bij te houden. Ook een leuke reactie op het Duizend dagen dagboek: ‘Nu heb ik een mooi dagboek om al die verschillende aantekeningen op één plek op te schrijven. En kan ik het echt netjes doen.’
Iedere dag schrijven? Dat hoeft zeker niet
Heel herkenbaar voor (aanstaande) moeders: honderd plannen maar tijd tekort. Dat is waarschijnlijk de reden dat je nog steeds geen fotoalbum van je baby’s eerste jaar hebt gemaakt, hoe vaak je er ook aan denkt. En waarom je zwangerschapskleding nog steeds ergens achterin de kast ligt, ook al ben je allang bevallen.
Wij wilden het gemakkelijk maken om in dit dagboek te schrijven. Dus niet iedere dag een vraag of een notitie om in te vullen. Tijdens de zwangerschap kun je per week in je dagboek schrijven, en nadat je kleintje er is per maand. ‘Zo handig, want iedere dag schrijven lukt echt niemand’, aldus een aanstaande moeder over het Duizend dagen dagboek.
Met het Duizend dagen dagboek kun je jullie unieke reis door de eerste 1000 dagen vastleggen en een waardevol document voor later creëren. Het boek is vanaf deze maand te koop bij de boekwinkel bij jou in de buurt. Ligt het er nog niet, dan kun je het zeker bestellen. Ook is het Duizend dagen dagboek te koop via Bol.com.
Fotografie: Studio Rosemarijn
Meer lezen?
Vijf redenen om een dagboek voor jou én je baby te schrijven
De voordelen van een dagboek bijhouden (juist in deze tropenjaren)