werk privé balans
23/07/2023

De voordelen van in een dagboek schrijven (juist in deze tropenjaren)

Een zwangerschap, jouw bevalling, de kraamperiode, de eerste weken, maanden of jaren als moeder: het zijn stuk voor stuk periodes die veel indruk maken. Hoewel je als nieuwe moeder misschien denkt ‘waar moet ik de tijd vandaan halen om te schrijven’ willen we je in dit artikel uitleggen waarom schrijven in een dagboek – juist nu – zo belangrijk is.

De eerste jaren met kinderen worden niet voor niets de tropenjaren genoemd. Het zijn jaren die fysiek en mentaal veel van je vragen.

Er gebeurt ongelofelijk veel, van prachtige mijlpalen tot grote uitdagingen, en je verwerkt dit alles met minder tijd voor jezelf én op een stuk minder slaap. Daarom willen we je op het hart drukken dat het juist in deze fase van je leven een goed idee is om (weer) een dagboek bij te gaan houden.

Wat zijn de voordelen van het bijhouden van een dagboek?

Schrijven heeft een therapeutische werking

Schrijven in een dagboek heeft een bewezen therapeutische werking. Het opschrijven van bepaalde gevoelens of ervaringen kan je helpen om beter te begrijpen wat je voelt, maar ook zorgen dat de heftigheid van deze gevoelens wat af kan nemen. Vaak kan schrijven ook helpen om duidelijk te maken wat er nu niet lekker loopt. In je relatie of op werk bijvoorbeeld. Het ‘van je af schrijven’ kan zorgen voor duidelijkheid in welke stappen je moet zetten om dit te verbeteren.

Het mooie van een dagboek is ook dat het een veilige plek is om al je emoties te delen. Je kunt het zien als een vriend(in) die naar je luistert, zonder je te onderbreken of te oordelen. Je hoeft jezelf niet in te houden en kunt 100% eerlijk zijn. Alles wat je wilt, kun je op papier zetten.

Eén dagboek voor jou en je baby samen: dit is het Duizend dagen dagboek

Een dagboek kan ervaringen helpen verwerken

Uit onderzoek blijkt dat schrijven over traumatische ervaringen een positieve invloed heeft op mensen. Door het benoemen van je emoties en het op papier herhalen van de ervaringen, worden er hersenfuncties geactiveerd die een stabiliserende werking hebben op de geest. Je bloeddruk en hartslag dalen en je ervaart minder stress.

Mooie momenten vastleggen en herbeleven

Een dagboek kan een fijne plek zijn om heftige ervaringen of emoties te delen, maar is ook een plek waar mooie herinneringen in vastgelegd kunnen worden. Juist van de kleine, alledaagse zaken in jullie leven.

We maken honderden foto’s, maar vergeten soms om de gewone herinneringen ergens op te slaan. Het lievelingsliedje van jouw kind op dit moment of jullie huidige avondritueel. Juist die dingen zijn leuk om later nog eens terug te lezen en opnieuw te beleven. Het zijn de kleine details die ons leven met een baby of kind zo bijzonder maken, maar die we ook zo vaak weer vergeten. Het helpt dus om die op te schrijven in je dagboek.

Schrijven = tijd voor jezelf

Schrijven in een dagboek is ook een fijn moment voor jezelf. Leg daarin de lat niet te hoog: verwacht niet dat je iedere dag in je dagboek schrijft als je daar eigenlijk de tijd of rust niet voor hebt. Een keer per week, één keer per maand: alles is goed. Je hoeft écht niet iedere dag te schrijven. Zoek een modus die werkt voor jou. Het helpt misschien om een reminder in je telefoon te zetten.

Probeer tijdens het schrijven even echt alleen daarmee bezig te zijn. Sta letterlijk even stil om te voelen wat je voelt en wat je wilt delen.

Een dagboek voor jou en je baby

Met het Duizend dagen dagboek maken we het makkelijk: we creëerden één mooi ontworpen dagboek waarin je zowel de belangrijke ontwikkelingen van je baby als jouw mijlpalen als moeder kunt vastleggen. Zo leg je alle bijzondere momenten in jullie eerste duizend dagen samen vast.

Dit boek begeleidt jou tijdens de zwangerschap, kraamtijd en in de eerste twee jaar als moeder. Het bevat onder andere:

  • Informatie & tips per zwangerschapsweek in de eerste 24 maanden van je kindje
  • Een postpartum check-list, een bevalplan & kraamplan
  • Ruimte voor jouw bevalverhaal
  • Een dagboek voor je kraamtijd
  • Vragen die je helpen nadenken en reflecteren op het moederschap
  • Pagina’s waarop je even lekker kunt klagen en van je af kunt schrijven
  • Alle ruimte voor foto’s & geboortekaartje
  • Een overzicht van je baby’s mijlpalen en groeicurves

Met het Duizend dagen dagboek kun je de mijlpalen en bijzondere momenten van jouw kleintje voor altijd vastleggen. De mooie dagen én de achter-het-behang-plak-momenten. Een dagboek waarin jouw reis in het moederschap wordt vastgelegd, als een waardevol document voor later.

Meer lezen?
Jouw bevalling een plek geven
“Het is oké om niet direct oké te zijn met het moederschap” 

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen