Mariah Mansvelt Beck
01/10/2021

Momtalk: Mariah

Mariah Mansvelt Beck (‘80) is de moeder van Jaia (‘15). In 2014 richtte Mariah samen met Wendelien Hebly het merk Yoni op. Na jaren fulltime werken, zette Mariah begin dit jaar een stap terug en pakte ze onlangs het geven van yogalessen weer op.

Hoe denk jij terug aan jouw kraamperiode?

Voordat onze dochter geboren was had ik een duidelijk beeld voor ogen hoe ik de kraamtijd wilde inrichten. Zo min mogelijk bezoek en Jaia uitsluitend bij ons. Jaia’s vader heeft een grote familie en veel vrienden en had hier een totaal ander idee bij, maar hij begreep dat mijn behoefte ergens anders lag.

De bezoekjes die we ontvingen in de eerste periode waren heel kort en pas na een paar weken liet ik het toe dat ook iemand anders onze dochter
vasthield.

Het blijft verwonderlijk hoe je in die eerste weken en maanden met een baby zoveel verschillende, uiteenlopende emoties ervaart. De mooiste gevoelens van pure liefde, afgewisseld met de meest intense angsten. Ik vond het soms best ingewikkeld.

Mijn wereld was heel klein die eerste paar weken. Jaia en ik zijn bijna niet naar buiten gegaan, maar hebben echt alle tijd genomen om te herstellen en te wennen aan een nieuw ritme en aan elkaar. Tegenover al deze rust stond uiteindelijk de impactvolle keuze om niet verder te gaan met de vader van Jaia. Dat is een pijnlijke keuze en het was lastig om daar, als een nieuwe moeder van wie de wereld op haar kop staat, mee om te gaan.

Hoe heeft het moederschap je veranderd?

Moeder worden heeft ervoor gezorgd dat ik veel bewuster naar mijn eigen issues ben gaan kijken. Ik ben me ervan bewust dat er een klein meisje is dat naar mij kijkt voor antwoorden, voor de manier waarop ‘het moet’. Ik heb een voorbeeldfunctie. Het moederschap gaf me nog meer zelfreflectie. Op mijn dagelijks handelen, de manier waarop ik naar mezelf kijk, maar ook op mijn eigen opvoeding. Welke dingen wil ik op een andere manier doorgeven of zelfs doorbreken?

Wat wil jij jouw dochter over zelf- en lichaamsbeeld meegeven?

Ik heb als kind geen liefdevolle relatie met mijn lichaam meegekregen. Ik wil die gevoelens niet aan mijn dochter meegeven. Ik wil dat zij op een andere manier naar zichzelf kijkt, zich vrijer voelt. Nog steeds kan ik me onzeker voelen over hoe ik eruit zie. Ik kan dat niet verstoppen, dus moet ik het veranderen. Het blijft een zwakke plek, maar het is wel work in progress. Ik ben steeds liefdevoller naar mezelf, ik sta mezelf dingen toe die ik vroeger niet deed.

Hoe belangrijk is tijd voor jezelf?

Een huishouden, je werk, en het zorgen voor je kids kunnen zo omvattend zijn, dan houd je geen tijd voor jezelf over. Ik merk zelf dat als ik geen ruimte inneem, ik een minder goede moeder ben. Ik word sneller boos en ben sneller geïrriteerd. Om een goede moeder te zijn, heb ik tijd voor mezelf nodig en moet ik simpelweg dingen doen die alleen voor mij zijn. Yoga, een wandeling, een bad. Ook al is het iets kleins: neem de tijd die jij voor jezelf nodig hebt. Maak je niet te druk over de schermtijd van je kind, als die vijftien minuten voor de tv betekent dat jij even een meditatie kunt doen, een douche kunt nemen of van een kopje warme koffie kunt genieten.

Door meer tijd voor jezelf te nemen, geef je ook een belangrijk signaal af aan je kinderen. Als zij zien dat jij voor jezelf zorgt, zullen zij dit hopelijk ook meenemen. Je gunt je zoon of je dochter dat ze weten dat ze voor zichzelf mogen zorgen als ze groter zijn.

Hoe ervaar jij het gedeelde ouderschap?

Co-ouderschap brengt uitdagingen met zich mee, maar we hebben inmiddels een regeling gevonden die voor ons allebei werkt. Nu Jaia naar school gaat, zijn we opnieuw aan het kijken hoe we hier invulling aan zullen geven. Ik weet dat het gek klinkt, maar ik geniet van het co-ouderschap. Hoewel het niet altijd makkelijk is om mijn dochter een paar dagen achter elkaar niet te zien, is de vrijheid ook fijn. Ik geniet er dan zo van als we weer samen zijn. Sterker nog: ik denk dat ik een betere moeder ben omdat ik het niet altijd ben. Ik kan daadwerkelijk zeggen dat het voor mij goed werkt. Ik laad op en krijg inspiratie van alleen zijn, maar geniet ook ontzettend van het moederschap. Ik vind het een cadeau dat ik beide mag ervaren.

Wat is jouw advies voor moeders die een drukke baan combineren met het moederschap?

Als je weer begint met werken na je verlof of een drukke periode hebt op het werk, dan laten we de zorg voor onszelf vaak los. Juist op de momenten dat we die eigenlijk hard nodig hebben, lukt het vaak niet meer om er prioriteit aan te geven. Daarom is het zo belangrijk om op momenten dat het iets rustiger is aandacht te geven aan onze selfcare-routine en om te onderzoeken wat werkt voor jou, zodat je hier aan vast kunt blijven houden.

Het is daarnaast zo belangrijk om als mens, maar helemaal als moeder, te leren om te gaan met stress. Ik vond mezelf onder invloed van stress niet altijd de beste moeder. Stress is geen externe factor, maar komt van binnenuit. Dat betekent, hoe confronterend dat ook is, dat je er zelf voor kunt kiezen hoe je hiermee omgaat. Dat je zelf op zoek kunt en moet gaan naar manieren om op het werk en thuis prioriteiten te stellen. Als dingen niet gaan zoals je wilt, kijk dan naar jouw eigen aandeel in die situatie. Als je te veel moet doen en ‘te weinig tijd hebt’, kijk dan zelf of samen met je partner hoe je dingen kunt veranderen.

Wat wil jij een andere moeder meegeven?

Het ouderschap doen we allemaal voor het eerst. Er is weinig begeleiding en we maken allemaal bewust of onbewust fouten. Als moeder of vader ben je de grootste bron van inspiratie voor je kinderen. Je bent het aan hen en jezelf verplicht om te reflecteren op jouw rol als ouder. Erken de fouten die je maakt zonder jezelf te blijven straffen maar met meer motivatie om het volgende keer anders aan te pakken. Stel jezelf geregeld de vraag: hoe doe ik het eigenlijk, wat kan ik verbeteren? Stel deze vraag ook aan familie of goede vrienden met wie je kunt sparren over jouw ouderschapsstijl, keuzes en valkuilen of neem een coach met wie je dit kunt bespreken.

Wat betekent moederschap voor jou?

De super-ingewikkelde en interessante balans tussen zorgen voor een klein mensje, en dat kleine mensje leren loslaten. Zodat ze zelf haar weg kan gaan zoeken en zichzelf kan ontwikkelen.

Dit interview verscheen eerder in de eerste editie van How About Mom: het eerlijke moeder-boek.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen