babymassage baby masseren
30/03/2024

Babymassage: zo kun je jouw baby masseren

Babymassage is een goede manier om je baby te laten ontspannen en om een fijn, intiem moment samen te hebben. Het mooie van een baby massage is dat het voor beide ouders of partners een moment van verbinding met jullie kleintje is. Als vader of partner heb je misschien wat minder huid-op-huid contact met je baby dan je vrouw als zij bijvoorbeeld borstvoeding geeft. Juist dan is babymassage een mooie manier om de band met je baby te versterken.

Dat baby’s het fijn vinden om aangeraakt te worden, is niet zo gek. De huid is het grootste zintuig van ons lichaam. Jouw baby zoekt vanaf zijn geboorte nabijheid en bescherming bij jou en bij jullie als ouders of verzorgers. Door samen de tijd te nemen om jullie pasgeborene te leren kennen in de kraamtijd, leggen jullie de basis voor een gelukkige, gezonde baby. Babymassage helpt daarbij.

De positieve effecten van een massage

Wist je dat babymassage een aantal positieve effecten heeft? Dit zijn de voordelen:

  • Massage kan een positieve invloed hebben op de lichaamsgroei, ontwikkeling van de hersenen, het immuunsysteem en de ademhaling
  • Het is een mooi moment om met je baby te verbinden en de hechting te versterken
  • Babymassage kan een positieve invloed hebben bij darmkrampjes
  • Massage kan helpen om je baby beter te laten slapen

Tips voor baby massage

Maar hoe masseer je een baby precies en waar moet je rekening mee houden? Het is handig om op een aantal punten te letten.

De juiste temperatuur – Zorg ervoor dat je baby het niet koud krijgt. Een verwarmde kamer, van ongeveer 22-24 graden, is hierbij het meest aangenaam.

De juiste plek – Eigenlijk kun je je baby masseren overal waar jij je prettig voelt. Zolang je een veilige, zachte en warme omgeving hebt, maakt het niet uit of je baby op bed, op de bank, op de commode of op de grond op een warme deken of handdoek ligt.

Een rustige omgeving – Je kunt de ruimte waar je masseert wat donkerder maken, eventueel een ontspannen muziekje opzetten (of juist alles wat geluid maakt uitzetten) en het speelgoed opbergen. Het masseert prettiger als je geen ringen en armbanden om hebt. Zorg dat je het huidje van je baby niet kunt beschadigen met je nagels (dus vermijd haakjes en te lange nagels).

Het juiste moment –  Vaak is na een badje een goed moment voor een babymassage. Je kleintje is dan al een beetje ontspannen, en een babymassage kan helpen om daarna in slaap te vallen. Ook is het handig om rekening te houden met de voedingen: een babymassage direct na een flesje of de borst is niet zo handig om een pasgeboren baby nog wat moeite moet doen om de voeding te verwerken. Wacht dan liever een uurtje na de voeding.

Zo werkt babymassage

Kleed je baby helemaal uit en leg je kindje op de rug neer. Voor je kindje is het fijn als je altijd een hand op zijn of haar lichaam houdt en ook oogcontact houdt. 

Het fijnst om te masseren is als je baby helemaal bloot is. Doe dus ook de luier af, en hou een handdoek of hydrofiele doek bij de hand voor ongelukjes.

Pak met je andere hand wat olie en masseer langzaam. Begin bij de voetjes van je baby: masseer die aan de onderkant met je duim. Maak ronde bewegingen en ga van onder naar boven.

Na de voetjes ga je verder met de benen. Pak de beentjes vast en maak fietsbewegingen, waarbij de knieën richting de buik gaan.

Daarna ga je verder met de armen van je kleintje. Je kunt zachtjes masseren in draaiende bewegingen.

Hierna ga je naar de borst van je baby. Maak met je handen strelende bewegingen en werk van binnen naar buiten.

Ook de buik van je baby kun je masseren. Die kan wat gevoelig zijn door darmkrampjes, wat dan fijn kan zijn is met je platte hand cirkels draaien. Draai met de klok mee.

De rug van je baby masseren kan soms wat lastiger zijn, omdat het hoofdje van je kindje hiervoor helemaal ontspannen moet zijn om op zijn buik te liggen. Lukt het niet om zijn rug te masseren, geen probleem.

Je kunt je baby ook na de massage in bad doen, om de olie af te spoelen. Een tummy tub kan fijn zijn. Grote kans dat je baby na die massage + badsessie in een diepe slaap valt.

Massagetechnieken leren

Je kraamverzorgende kan al vaak al een aantal massagetechnieken laten zien tijdens de kraamweek. Ook zijn er babymassage cursussen waar je meer kunt leren over het masseren van je baby.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen