04/04/2023

Het belang van selfcare

In interviews met (nieuwe) mama’s vragen we het vaak: wat doe jij voor jezelf? De meeste moeders moeten er over nadenken, of zeggen: ‘me-time, wat is dat?’ We doen er samen wat lacherig over, maar het blijft een feit dat de meeste moeders (te) weinig tijd aan zichzelf besteden. Dat is zonde, want die tijd voor jezelf heb je hard nodig.

Een boek lezen, even in bad met een glas wijn of kopje thee, je tanden flossen, een haarmasker gebruiken, een korte meditatie in de ochtend. Maar ook: een bezoek brengen aan de huisarts als je klachten hebt, of eindelijk eens naar de fysiotherapeut. Het lijkt misschien simpel, maar jezelf de tijd geven en gunnen om dit soort dingen te doen is niet vanzelfsprekend bij (nieuwe) mama’s.

Besef je goed dat zelfzorg geen egoïstische daad is, mamaZelfzorg gaat om de tijd en ruimte (durven) nemen om voor jezelf te zorgen. Als je niet goed voor jezelf zorgt, ben je ook niet in staat om die zorg aan jouw geliefden te geven. We kunnen onszelf de hele dag, thuis of op werk, aan anderen geven. Lang gaat dat goed, maar als je geen tijd voor jezelf inlast, dan raak je uitgeblust. Zelfzorg is simpelweg noodzakelijk. Zeker als je ook voor anderen wilt blijven zorgen.

Zelfzorg draait niet alleen om uiterlijke verzorging of een ontspannen gevoel, het gaat om de samenhang tussen onze mentale, lichamelijke en emotionele gezondheid. Het gaat om dagelijks kleine momentjes inlassen en iets doen waar jij je goed door voelt. Dat klinkt simpel, maar moeders zien het in de praktijk vaak over het hoofd of geven er geen prioriteit aan. Gun jezelf tijd voor jou. Me-time.

Tijd voor jezelf op de to-do list

We kunnen voorbeelden noemen van dingen die we als zelfzorg beschouwen, dingen die voor ons goed werken. Toch is de kans groot dat zelfzorg ook bij jou ergens onderaan het lijstje met dagelijks taken hangt. Toch? Pas als je alle taken hebt afgestreept, komt het in je op om even op de bank te ploffen met een kopje thee, eindelijk dat magazine te lezen, een vriend(in) te bellen of om even rustig je nagels te lakken. 

Voor werk, tijd met familie of ons huishouden vinden we het logisch dat we plannen en afspraken maken. Maar ook selfcare moet je plannen. Tijd voor jezelf is (vaak) niet iets wat gewoon gebeurt. Het is een bewuste keuze en je moet het als zodanig behandelen. Zet het in je agenda en deel jouw plannen met jouw omgeving. Spreek met jezelf af welke avonden of ochtenden van jou worden en bedenk hoe je die op een voor jou fijne manier wilt invullen.

We weten het, het is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Het kost ons ook grote moeite om die tijd voor jezelf te claimen en dan ook echt iets voor jezelf te doen (in plaats van was te vouwen, de stiften te sorteren of nog ‘even’ de bedden afhalen).

Begin simpel en klein

De beste manier om te veranderen, is door die verandering zo simpel en bereikbaar mogelijk te houden. Begin klein. Probeer na zo’n momentje voor jezelf te checken: hoe voel je je nadat je de tijd voor jezelf hebt genomen? Welk effect heeft het gedurende de rest van de dag? Hoe vaker je het doet, hoe meer het een positieve gewoonte zal worden.

Een paar ideeën

Selfcare betekent voor iedereen iets anders. Wij hebben wat ideeën voor je, hopelijk inspireert het jou om nu, straks of morgen wat tijd voor jezelf in te ruimen.

 • Luister naar liedjes waar je vrolijk van wordt, of juist heel relaxt
 • Ga even zitten, al is het maar een paar minuten, met je voeten omhoog
 • Ga even onder de douche, en geniet van de warme stralen op je rug
 • Maak een wandeling, bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze op werk
 • Gebruik een app als Headspace voor een geleide 15 minuten meditatie
 • Maak een lijstje met dingen waar je dankbaar voor bent
 • Geniet van een warm kopje koffie of thee, laat het eens niet afkoelen terwijl je snel nog iets anders doet
 • Haal tien keer heel bewust adem, met of zonder je ogen dicht
 • Plan een sportles in op een moment waarop het jou uitkomt, of doe thuis oefeningen
 • Geef jezelf een manicure of pedicure
 • Leg je telefoon weg en lees een boek of magazine
 • Ga vijftien minuten eerder naar bed
 • Sluit jezelf even op in de badkamer en neem een gezichtsmasker
 • Smeer jezelf na het douchen in met een lekkere bodylotion
 • Bel met je beste vriendin(in)

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief