Even toe aan rust? Zo zet je verantwoord (en zonder schuldgevoel) schermtijd in
30/03/2023

Onderzoek mediagebruik: 1 op de 4 baby’s zit minstens 2 uur achter beeldscherm

Een kwart van de Nederlandse ouders van 0 en 1-jarigen zegt dat hun kind minstens twee uur per dag achter een beeldscherm zit. Dat blijkt uit een onderzoek van Netwerk Mediawijsheid naar de rol van mediagebruik bij van kinderen van 0 tot en met 6 jaar. Lang achter een beeldscherm zitten is problematisch, vooral als baby’s en kinderen daardoor minder gaan bewegen.

Voor het onderzoek werden ruim 1000 Nederlandse ouders ondervraagd over hoe vaak en wanneer hun baby’s en kinderen achter de televisie, computer, telefoon of tablet zitten.

Wat blijkt? Zelfs de allerjongsten zitten al voor een scherm. Zo geeft een op de vier ouders van 0- en 1-jarigen aan dat hun kind minstens twee uur per dag achter een beeldscherm zit. Ongeveer 1 op de 3 ouders laat hun kind van 0-1 niet langer dan een kwartier per dag met beeldschermen bezig zijn.

100 minuten schermtijd

Gemiddeld besteden jonge kinderen tot en met 6 jaar honderd minuten per dag aan digitale media, bijvoorbeeld op een tablet, telefoon of televisiescherm. Gemiddeld zijn de allerjongsten daardoor bijna een uur met media bezig op een dag.

Hoewel het uiteraard uitmaakt wat voor media-inhoud kinderen op die heel jonge leeftijd zien of horen, blijft het aanzienlijk meer dan de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert. Slechts 1 op de 7 jonge kinderen (14%) van 9 maanden t/m 6 jaar gebruikt beeldschermen nog niet of zeer weinig.

Consequenties van veel schermtijd

Waarom is veel schermtijd eigenlijk een probleem? Het onderzoek van Netwerk Mediawijsheid in samenwerking met het Trimbos-instituut en hogeschool Windesheim laat zien dat mediagebruik bij jonge kinderen vaak gepaard gaat met stilzitten.

Ook uit internationale studies blijkt een verband tussen overmatig mediagebruik en problemen met de lichamelijke gezondheid (zoals overgewicht of bijziendheid) en slaap (te weinig, moeilijk in slaap vallen of vaak wakker worden). Ook kan te veel schermtijd een effect hebben op de ontwikkeling van kinderen: zoals schoolprestaties, omgaan met andere kinderen of druk gedrag.

Daarom is het volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) belangrijk dat kinderen voldoende andere offline activiteiten hebben op een dag. De WHO raadt daarom ook af om kinderen onder de 2 jaar (veel) tijd door te laten brengen met beeldschermen.

Hoe zet je schermtijd verantwoord in?

Disney of Netflix 

Van alle digitale media activiteiten zijn kinderen het meest bezig met programma’s en filmpjes kijken op televisie, of via kanalen als Netflix of Disney+. Favoriet is ook via (YouTube) filmpjes kijken op de telefoon, en spelletjes op de telefoon of spelcomputer spelen.

Het goede voorbeeld

Uit het onderzoek blijkt ook dat ouders het zelf ook lastig vinden om het goede voorbeeld te geven, door bijvoorbeeld niet steeds hun telefoon te checken. Ouders zijn zich ervan bewust dat ze een voorbeeld zijn voor kun kinderen om schermtijd verantwoord in te zetten, maar sommige ouders vinden het nog moeilijk om consequent het goede voorbeeld te geven.

Tips om je smartphone minder te gebruiken als ouder

Samen kijken

Het is haast onmogelijk om alle beeldschermen uit het leven van een baby of kind te weren. Toch kunnen ouders wel meer doen dan gedachteloos een iPad aanzetten, schrijven de onderzoekers. ‘De aanwezigheid en begeleiding van een ouder bij het bekijken van filmpjes of spelen van spelletjes heeft volgens onderzoek een enorme toegevoegde waarde voor de ontwikkeling van jonge kinderen.’

Door samen te kijken en te bespreken wat je ziet, wordt schermtijd leerzamer, voorkom je angstreacties, en kinderen voelen zich zekerder en blijer als ze samen kunnen kijken.

Meer lezen?

‘Ouders te weinig bewust van schermtijd kind’, maar hoe zet je het verantwoord in?

Niets eens over de opvoeding? Hier lopen andere moeders tegenaan

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen