week van de lentekriebels seksuele vorming basisschool
04/03/2024

‘Waar komen baby’s vandaan?’: Week van de Lentekriebels van start

Deze week start op basisscholen in het land de jaarlijkse Week van de Lentekriebels. Scholen die meedoen geven een week lang les over weerbaar zijn online, ons lichaam, relaties en seksualiteit. Tijdens deze lessen – op maat gemaakt per leeftijdsfase – gaan kinderen op zoek naar antwoord op vragen als: hoe kun je zien of iemand een jongen of een meisje is? En waar komen baby’s vandaan?

‘Waar komen baby’s vandaan? Wat is een piemel’?

Hoewel het misschien een beetje gek of ongemakkelijk klinkt, begint de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen al op jonge leeftijd. Jouw kleuter of peuter kan al bepaalde dingen willen weten.

Kinderen van 4 jaar zijn nieuwsgierig naar hun lichaam en dat van anderen. Ze willen bijvoorbeeld weten hoe je kunt zien of iemand een jongetje of meisje is. Kinderen van 6 jaar kunnen heel nieuwsgierig zijn naar de voortplanting. Ze willen weten hoe een baby in de buik komt bijvoorbeeld. En bij kinderen van 8 jaar kunnen de eerste verliefdheden en verkering een grote rol spelen. Zij zijn geïnteresseerd in het verschil tussen verliefd zijn en vriendschap.

Week van de Lentekriebels

Dat zijn precies het soort vragen en onderwerpen dat wordt besproken tijdens de Week van de Lentekriebels. Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en  basisonderwijs georganiseerd door Rutgers in samenwerking met de regionale GGD’en.

Scholen die mee willen doen kiezen zelf hóe ze meedoen aan de Week van de Lentekriebels, bijvoorbeeld welke lesmethode ze gebruiken en welke lessen ze wel of niet geven.

Waarom is het belangrijk dat basisschool-leerlingen hier al over leren? Omdat onderzoek laat zien dat wanneer kinderen al in het basisonderwijs goede lessen relationele en seksuele vorming krijgen, zij een positiever zelf- en lichaamsbeeld hebben. Ook kunnen zij beter hun grenzen aangeven, zijn ze weerbaarder en gaan zij respectvoller met elkaar om.

Thema van 2024: weerbaarheid

Onderwerpen die tijdens de Week van de Lentekriebels worden besproken zijn respectvol met elkaar omgaat, verliefd zijn, het lichaam, en normen en waarden en regels rondom bloot en seksualiteit. Dit jaar draait de Week van de Lentekriebels om het thema ‘weerbaarheid’ en seksualiteit.  Het gaat onder andere over online weerbaar maken van kinderen en jongeren.

Het thema ‘weerbaarheid’ gaat ook over online actief zijn: scholen geven ook lessen hoe dat veilig kan gebeuren. In de bovenbouw gaat het ook om de invloed van sociale media en hoe je kinderen beschermt tegen het onbedoeld tegenkomen van naaktbeelden.

Ook belangrijke rol voor ouders

Het meest vertrouwde en grootste voorbeeld voor je kind ben jij als ouder of verzorger. Jij of jullie brengen je kind belangrijke normen en waarden bij, zoals liefde, respect en eigenwaarde.

meest vertrouwde en grootste voorbeeld voor je kind ben jij als ouder

Daarom sporen de organisaties achter de Week van de Lentekriebels ouders ook aan om het gesprek over respectvol met elkaar omgaat, over verliefdheid, het lichaam, regels omtrent bloot, seksualiteit en verschillende voorkeuren thuis ook te voeren. Want hoe je als ouder met deze onderwerpen omgaat, heeft veel invloed op de ontwikkeling van je kind.

‘Online foto’s van knappe, gefotoshopte mensen’

Online weerbaar zijn gaat ook over beelden die jonge kinderen kunnen zien. ‘We leven in een maatschappij vol afbeeldingen van knappe mensen: op social media zoals TikTok en Instagram, reclames op tv, in magazines. Die beelden zijn vaak gefotoshopt of bewerkt, en dat heeft ook een effect op ons lichaamsbeeld’, zegt hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman.

‘Tegelijkertijd zijn de ideaalbeelden nog nooit zo onbereikbaar geweest. Dat maakt het verschil tussen dat ideaalbeeld en je eigen lichaam extreem groot. Die beeldcultuur, vol gemanipuleerde beelden, zorgt ervoor dat echt en onecht in elkaar overlopen’, zegt Liesbeth. Ze vertelt hoe je jouw kindje kunt helpen bij een gezond lichaamsbeeld ontwikkelen.

En wat voor voorbeeld ben jij zelf, wat ziet en hoort je kind van jou? Hoe ga jij om met je eigen lichaam en hoe is jouw eigen lichaamsbeeld?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen