baby verslikking verstikking kokhalzen EHBO
30/03/2022

Het verschil tussen kokhalzen, verslikken en verstikken bij baby’s

Wanneer jouw baby voor het eerst vast voedsel gaat eten, kan hij of zij daar soms best heftig op reageren. Onder andere door te gaan kokhalzen. Daar kun je best van schrikken: gaat dat wel goed? We leggen in dit artikel uit wat het verschil is tussen kokhalzen, verslikken en verstikken bij baby’s én vertellen wat je in beide gevallen wel en niet moet doen. 

Voor baby’s is kokhalzen volkomen normaal. Sommige baby’s doen dit al aan de borst of fles, bijvoorbeeld als er teveel melk in één keer uitkomt, of als ze op adem moeten komen. Veel baby’s kokhalzen ook als ze een fopspeen of flesspeen in hun mond krijgen die ze niet gewend zijn. Al dit kokhalzen gebeurt omdat de hersenen de baby proberen te beschermen tegen het inslikken van iets wat niet hoort, of tegen iets waar de baby nog niet aan toe is. Kokhalzen is bij baby’s ook een veiligheidsreflex omdat hun handcoördinatie en orale motoriek (tong en mond) nog niet volgroeid is. Ze kunnen niet gemakkelijk hun hand of tong gebruiken om een voorwerp in hun mond te vinden en het uit te spugen. Kokhalzen stelt de baby in staat om een voorwerp eruit te duwen. 

Verschil tussen kokhalzen, verslikken en verstikken bij baby’s

Wanneer je kindje zich verslikt, is er eten of drinken in de luchtpijp terecht gekomen. Vaak gaat een baby hoesten. Bij een verslikking kan je kindje nog steeds huilen of geluid maken,

Kokhalzen kan op verstikken lijken, maar in feite zijn het elkaars tegenpolen. Kokhalzen is een beschermingsreflex waarbij de achterkant van de keel samentrekt om een verstikking te voorkomen. Het is een natuurlijke functie van het lichaam die dus beschermt tegen verstikking. Bij een verstikking is de luchtweg geblokkeerd en heeft jouw baby moeite met ademen. 

Wat moet je doen bij kokhalzen?

Als jouw baby aan het kokhalzen is, is het belangrijk om jouw baby zelf het voedsel naar voren in de mond te laten werken. Steek dus vooral niet je vinger in de keel van de baby, want daarmee kun je het eten (of andere voorwerpen) alleen maar verder in zijn of haar keel duwen en de situatie verergeren. Je mag je baby rustig op zijn of haar ruggetje wrijven, om daarmee een signaal te geven dat ze het zelf moeten oplossen. Probeer ook zelf vooral rustig te blijven. 

Wat moet je doen bij verslikking?

Als jouw baby zich verslikt, moedig hem of haar dan aan door over zijn of haar ruggetje te wrijven. Ga niet direct op de rug slaan, want dan is de kans groot dat je baby als het ware verstijft en wacht totdat jij het probleem oplost. Blijf rustig en hou je kindje goed in de gaten.

Wat moet je doen bij een verstikking?

Als een verslikking overgaat in een verstikking, blokkeert iets te luchtweg. Je baby maakt geen geluid meer en kan moeilijk ademen. Andere tekenen van een verstikking zijn: 

– trekken van de borstkas

– angstige blik

– hoge geluiden maken

– veranderingen in de kleur van de huid (vooral asgrauw, blauw of paars)

Als je vermoedt dat jouw baby verstikt, verleen dan direct eerste hulp. Dit is een combinatie van vijf rugslagen en vijf borstcompressies. Ondersteun hierbij goed het hoofdje van je baby. In de online cursus baby en kinder EHBO van How About Mom en EHBO-expert Raymon leer je precies hoe je deze handelingen uitvoert. 

verstikking kokhalzen baby EHBO

Meer lezen?

Amanda’s zoontje stikte bijna door verborgen reflux: ‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’
How About Mom lanceert online cursus baby- en kinder EHBO

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen