baby verslikking verstikking kokhalzen EHBO
09/10/2022

Is jouw baby klaar voor de eerste hapjes? Check deze signalen

Hoe weet je wanneer jouw baby klaar is voor de eerste hapjes? Of je nu gaat starten met vaste voeding aanbieden met de Kleintjes methode (vaste stukken voeding) of toch eerst met gepureerde groentehapjes en fruithapjes aan de slag gaat, vrijwel alle ouders vragen zich af: wanneer is hun baby klaar voor de eerste hapjes? Daarvoor kun je deze signalen bij je kleintje checken.

Hoe weet je wanneer jouw baby klaar is voor vaste voeding? Belangrijk is dat je kind zelfstandig rechtop kan zitten, in een stoel of wipstoeltje, eventueel op je schoot of ondersteund met een kussen.

De reden is simpel: door achterover te liggen vergroot je de kans dat je baby zich verslikt in voeding. Je baby moet daarom rechtop kunnen zitten, voordat hij met wat voor eten dan ook mag gaan oefenen.

Op deze signalen kun je letten

Welke signalen geeft een baby en wanneer is een baby toe aan vaste voeding? Als eerste en belangrijkst om te benoemen is dat elk kind gaat eten, op het moment dat hij of zij daar aan toe is. Vraag je je af of jouw kind niet ‘te laat’ is met vaste voeding? Weet dat ieder kind een eigen tempo en ontwikkeling heeft.

Waar let je op als ouder bij de eerste hapjes? Een kind laat allerlei signalen zien. Je baby kijkt rond en volgt wat je doet. Je baby doet grijppogingen naar wat er op tafel staat. En je baby toont interesse, of maakt zelf geluidjes of smakbewegingen. Het lijkt alsof hij of zij ook wil eten.

Wel een belangrijke kanttekening: baby’s zullen rond de leeftijd van vier tot zes maanden geneigd zijn om van alles in hun mond te stoppen. Daarmee ontdekken ze letterlijk de wereld om hen heen. Als je baby jouw fietssleuteltje in handen krijgt, zal hij die waarschijnlijk ook naar zijn mond brengen. En dat betekent echt niet dat hij fietssleutel wil eten…

Je baby zit waarschijnlijk al enkele weken of maanden bij jullie aan tafel en krijgt mee wat er gebeurt. Het geluid van bestek op borden, geuren en kleuren van eten, monden die open en dicht gaan. Je baby neemt dit allemaal in zich op. Stimuleer je kleintje om mee te doen, en als hij de kans krijgt gaat hij er mee oefenen. Dat zal ergens tussen de vijf en zeven maanden zijn.

Signalen bij je baby zijn dus kijken, afkijken, na willen doen, oefenen. En onthoudt dat er één belangrijke voorwaarde is: je baby moet rechtop kunnen zitten voordat hij met wat voor eten dan ook mag gaan oefenen.

Eerste hapjes bij 4 of bij 6 maanden?

En wanneer start je dan met die eerste hapjes? Volgens Stefan Kleintjes, lactatiekundige en kinderdiëtist, en ook volgens de Wereld Gezondheidsraad (WHO) is het beter om iets langer te wachten omdat kinderen van vier maanden nog niet zelfstandig kúnnen eten en dus met een lepel gevoerd moeten worden. Kinderen zijn er na een maand of zes aan toe om zélf te gaan experimenteren met vast voedsel.

Welke methode je ook gaat gebruiken – groente- en fruithapjes of eten in vaste vorm aanbieden volgens de Kleintjesmethode – het is belangrijk dat je kind zelfstandig rechtop kan zitten. Zo vanaf zes maanden kun je je kind dus vaste voeding voorzetten waarvan je weet dat het verantwoord is dat hij daarmee oefent. Het voedselintroductieschema geeft je een handig houvast wanneer je welke voedingsmiddelen kunt introduceren bij baby’s.

Eerst groentehapje en dan pas fruithapje?

Misschien heb je wel eens ergens gelezen of gehoord: start met groenten aanbieden. Anders lust je kind straks alleen de zoete smaken van fruit en geen groenten.

Volgens kinderdiëtist Stefan Kleintjes, die ouders al 40 jaar helpt om kinderen van 0 tot 4 jaar zelf te leren eten, is dat niet wetenschappelijk aangetoond. Dus dat kun je allemaal gewoon loslaten. Het gaat er vooral om dat je kind kan gaan oefenen met vaste voeding.

Het leukst is als je hetzelfde eten aanbiedt als wat jij aan het eten bent. Niet per se in dezelfde vorm, maar wel dezelfde geur en kleur bijvoorbeeld. Al die dingen maken dat een kind meer interesse krijgt en het leuk vindt omdat hij gezellig met de anderen mee mag doen.

Klaar voor de eerste hapjes? Wel met deze online cursus!

Wanneer je baby gaat starten met eten is dat voor veel ouders een leuke, maar ook een spannende fase. In deze cursus Je baby’s eerste hapjes leer je alles over de introductie van vaste voeding. Je baby leert voeding ontdekken, jij kunt ontspannen, en samen eten wordt een feest.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen