Koortsstuip bij baby's en kinderen: wat moet je doen?
20/12/2023

Koortsstuip bij baby’s en kinderen: wat moet je doen?

Op het moment dat je kind een koortsstuip heeft, kun je behoorlijk schrikken. En hoewel een koortsstuip niet ernstig is, is het toch belangrijk om te weten hoe je juist moet handelen. In dit artikel vertelt Raymon van der Spaan, trainer met jarenlange ervaring in het geven van EHBO-cursussen, daarom wat je moet doen op het moment dat je kind een koortsstuip heeft.

Ook vertelt hij hoe wat een koortsstuip is, hoe het ontstaan en hoe je het herkent.

Wat is een koortsstuip?

Zo’n 2 tot 5 van de 100 kinderen in Nederland krijgt ooit in zijn leven een koortsstuip. Een koortsconvulsie, zoals een koortsstuip ook wel heet, komt voor bij kinderen van 6 maanden tot 6 jaar en is te herkennen aan een koortsaanval. Door de snel stijgende koorts wordt het lichaam van je kind stijf waardoor het lijfje begint te schokken. Een koortsstuip is qua uiting te vergelijken met een epileptische aanval, maar is wel degelijk anders.

Het kan voorkomen dat je kind tijdens een koortsstuip ook voor heel even stopt met ademenen. Dit kan onwijs schrikken zijn, maar weet dat een koortsstuip na een paar minuten weer over is. Na de aanval is je kind nog suf en niet goed aanspreekbaar.

Wat is de oorzaak?

Hoe een koortsstuip ontstaat, is volgens wetenschappers nog niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat het optreedt als je kindje een lichaamstemperatuur van 38°C of hoger heeft. Een koortsstuip treedt dan ook op als je kindje koorts heeft.

Wanneer je zoon of dochter een koortsstuip heeft, ontstaat er als het ware voor heel even kortsluiting in de hersenen. Het gevolg daarvan is dat je kind – enkele minuten – ongewone bewegingen maakt, verstijft en heel even stopt met ademen.

Wat zijn de symptomen?

Een koortsstuip is aan de volgende symptomen te herkennen:

  • Een kind is eerst rood en daarna blauw. Vaak zweet hij of zij ook overmatig;
  • Een kind is bewusteloos
  • Een kind verstijft
  • Een kind krijgt trekkingen in armen en benen en zijn of haar lichaam schokt
  • Een kind krijgt onregelmatige ademhaling en kan soms voor een paar seconden stoppen met ademen
  • In sommige gevallen draaien de ogen weg

Is het gevaarlijk?

Hoewel een koortsstuip er eng uitziet, is het niet gevaarlijk. Sterker nog: in Nederland is er nog nooit een kindje aan overleden. Toch worden er regelmatig kinderen met een koortsconvulsie opgenomen in het ziekenhuis. Dat heeft met name met de schrik van ouders te maken. Want hoe eng een koortsstuip er ook uitziet, het is een onschuldige aandoening. Zo heeft het bijvoorbeeld geen effect op de ontwikkeling van je kind.

Het kan zijn dat kinderen meerdere keren in hun leven een koortsstuip krijgen. Ook dat is niet gevaarlijk. Wel is het goed – wanneer je kind vaker een koortsstuip heeft – met de huisarts te bespreken wat je het beste kunt doen als het weer gebeurt. In sommige gevallen krijg je dan een recept mee voor stesolid, een medicijn dat de aanval kan afbreken. Ongeveer één op de drie kinderen krijgt na een eerste koortsstuip een tweede.

Zo moet je handelen

Wanneer je kind een koortsstuip krijgt, is het als moeder fijn om te weten hoe je op een juiste manier moet handelen. Raymon legt hieronder daarom uit wat je wel en niet moet doen als je zoon of dochter een koortsconvulsie heeft:

  • Blijf rustig en pak je kind niet op
  • Geef je kind de ruimte en zorg dat hij zich niet kan stoten of bezeren
  • Houd de schokkende bewegingen niet tegen
  • Leg eventueel een nat washandje op het voorhoofd
  • Bedek je kind niet met een deken, hij of zij moet warmte kwijt
  • Is de aanval voorbij? Leg je je kind op de zij en houdt de vitale functies in de gaten
  • Neem eventueel contact op met de huisarts of hulpdiensten als je de situatie niet vertrouwt

EHBO-cursus How About Mom

Weet jij hoe je moet handelen als jouw baby zich verslikt in een hapje? Of wat het eerste is wat je moet doen wanneer je peuter een hoge val maakt? Weet jij hoe je moet reanimeren of zorgt dat een ernstige bloeding stopt? In december komt de nieuwste cursus van How About Mom uit, gericht op baby & kinder EHBO. In deze cursus leer je alles wat je moet weten om in noodsituaties veilig en juist te handelen. Meer weten? Klik hier.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen