baby pindakaas eten
11/10/2023

Wanneer mag een baby pindakaas eten?

Vanaf wanneer mag een baby pindakaas eten? Voorheen was het advies: wacht zo lang mogelijk met het introduceren van allergenen zoals noten en pinda. Tegenwoord is het advies: laat je baby tussen de 4 en 8 maanden kennismaken met pindakaas via de eerste hapjes.

Een baby mag pindakaas eten. Door dit vroeg te introduceren – in het eerste jaar – kan een voedselallergie voorkomen worden. Tussen de 4 en 8 maanden kun je pindakaas gaan introduceren bij je baby’s voeding.

How About Mom videocursus: vol vertrouwen starten met je baby’s eerste hapjes 🥕

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Voorbeelden van allergenen zijn vis, noten, ei, pinda, mosterd en melk. Het advies is om tussen de 4 en 8 maanden te starten met pindakaas en ei introduceren in je baby’s voeding.

Allergenen in de voeding van baby

Waarom is het goed om zo vroeg al te beginnen met bepaalde allergenen zoals pinda? Door op tijd producten zoals pinda en ei aan je baby te geven, wordt de kans op een allergie voor deze voedingsmiddelen kleiner. Geef pinda en ei voor de leeftijd van 8 maanden, adviseert het Voedingscentrum.

De oudere aanbeveling die consultatiebureau deed was om te wachten en allergenen zoals pinda te vermijden tot de baby ouder was. Tegenwoordig wordt aanbevolen om allergenen zoals ei, pinda’s, zuivel, tarwe, soja, vis en schaaldieren in het eerste jaar – wanneer je baby gaat wennen aan vaste voeding – te introduceren. Zo verklein je de kans op een allergische reactie naarmate je baby groeit.

Baby en pindakaas eten

Bij het introduceren van pindakaas wordt aanbevolen om dit geleidelijk te doen, in kleine hoeveelheden. Op die manier kun je eventuele reacties van je baby op de allergeen pinda in de gaten houden.

Eet jouw baby gepureerd eten? Meng een lepeltje pindakaas dan in een groente- of fruithapje. Eet je baby zelf stukjes? Geef dan een stukje of korstje brood besmeerd met pindakaas.

100% pindakaas zonder suiker en zout

Pindakaas bestaat uit gemalen noten, pinda’s. Het is voor baby’s wel belangrijk dat je goed naar de verpakking van het product kijkt. Er is pindakaas te koop met toegevoegde suiker, zoet en olie zoals palmolie. Vermijd die liever, want een baby onder de 1 jaar geef je het liefst geen zout en suiker.

Een goede keus voor je baby is een 100% natuurlijke pindakaas. Simpel, die bestaat alleen uit pinda’s en soms een klein beetje olie. Er zijn verschillende soorten 100% pindakaas te koop.

Symptomen van allergische reactie

Het is belangrijk om te beginnen met een kleine hoeveelheid pindakaas en je baby die eerste paar keer in de gaten te houden op een mogelijke allergische reactie op pinda.

Wat zijn mogelijke symptomen van een allergische reactie op pinda? Je kunt dan denken aan huiduitslag, jeuk, roodheid, zwelling van de lippen of tong, ademhalingsproblemen, braken of diarree. Als een baby een van deze symptomen vertoont na het eten van ei, is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen door de huisarts of de huisartsenpost te bellen.

Heeft mijn baby verhoogd risico op een allergie?

Heeft je baby ernstig eczeem of een voedselallergie? Of is er een voedselallergie in de familie bekend? Dan is het extra belangrijk om vroeg te starten met verschillende soorten voeding, zoals ei en 100% pindakaas zonder toegevoegde suiker en zout te introduceren. Start hiermee vóór de leeftijd van 6 maanden. Overleg wel eerst met de kinderarts, het consultatiebureau of de kinderdiëtist.

In dit artikel vertellen we je wanneer je ei kunt introduceren bij je baby.

Gezonde vetten

Wist je dat een baby ook gezonde vetten, zoals olijfolie, roomboter of lijnzaadolie mag eten? Dit is juist goed om gezonde en energierijke voeding binnen te krijgen. Denk aan een flinke lik roomboter op de boterham, pindakaas of notenpasta, of vette vis. Voeg dus gerust gezonde vetten aan zijn of haar voeding toe.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen