EHBO bij baby's en kinderen: deze basiskennis moet je weten
18/11/2023

EHBO bij baby’s en kinderen: deze basiskennis moet je weten

Wanneer je kind iets overkomt, wordt de nachtmerrie van iedere moeder werkelijkheid. En hoewel je er niet aan moet denken om eerste hulp te verlenen aan je kind, is het wel belangrijk te weten hoe je dat moet doen. Door over de basiskennis van EHBO bij baby’s en kinderen te beschikken, weet je hoe je adequaat en juist kunt handelen als je kind in (levens)gevaar is.

Samen met Raymon van der Spaan, een trainer met jarenlange ervaring in het geven van EHBO-cursussen, delen we in dit artikel de basiskennis van EHBO bij baby’s en kinderen.

Het belang van EHBO

Een ongeluk zit – helaas – in een klein hoekje, zeker met een baby of kind in huis. Je zoon of dochter kan zich verslikken in een hapje, zich verbranden aan een lamp of vallen van hoge hoogte. En hoe goed je ook oplet, dit soort ongelukjes zijn helaas niet te voorkomen. Er komen jaarlijks dan ook zo’n 140.000 kinderen bij de Spoedeisende hulp terecht als gevolg van een ongeluk in of rondom huis.

Het is dan ook van belang dat je als ouder weet hoe je moet handelen wanneer je kind in (levens)gevaar is. Eerste hulp verlenen aan een kind of baby vereist namelijk een andere aanpak dan bij een volwassen iemand.

EHBO voor kinderen en baby’s: de basiskennis

De regel geldt over het algemeen dat hoe meer kennis je over EHBO hebt, hoe beter je hulp kunt verlenen. Toch kun je met de juiste basiskennis al veel ongelukken voorkomen en/of oplossen. Naast een aantal basisstappen, is het vertrouwen in jezelf volgens Raymon een van de belangrijkste aspecten binnen het verlenen van EHBO. ‘Wie op zichzelf vertrouwt, zal in stressvolle situaties juist en met zekerheid kunnen handelen.’

De trainer van EHBO-cursussen geeft aan dat – naast het vertrouwen in jezelf – onderstaande punten de belangrijkste basis is voor het verlenen van hulp. Let op: mocht je kind in acuut levensgevaar zijn, bel dan zo snel mogelijk 112. Bel altijd, ook als je twijfelt. Verder is het belangrijk om de volgende stappen te doorlopen:

Zorg voor een veilige omgeving

Op het moment dat je kind of baby eerste hulp nodig heeft, is het belangrijk dat je een veilige omgeving creëert. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jezelf. Daarbij geldt dat je eigen veiligheid voorop staat. Kan je veilig bij je baby of kind komen? En liggen er geen gevaarlijke voorwerpen in de weg? Dan is het veilig om hulp te verlenen. Probeer – indien mogelijk – altijd hulp te roepen van omstanders.

Controleer op bewustzijn

Mocht de situatie veilig zijn en ruimte geven om hulp te verlenen aan je kind, dan is het checken op bewustzijn de allereerste stap. Beoordeel de toestand van je baby of kind en ga na of hij of zij reageert. Doe dat door je kind aan te spreken en rustig te bewegen.

Alarmeer de hulpdiensten

Reageert je zoon of dochter niet? Schakel dan hulpdiensten in en bel 112 nog voordat je verder gaat met het verlenen van de eerste hulp. Wanneer de hulpdienst eenmaal aan de telefoon is, zullen zij je op de juiste manier begeleiden tot het moment dat ze zelf ter plaatse zijn.

EHBO-cursus How About Mom

Weet jij hoe je moet handelen als jouw baby zich verslikt in een hapje? Of wat het eerste is wat je moet doen wanneer je peuter een hoge val maakt? Weet jij hoe je moet reanimeren of zorgt dat een ernstige bloeding stopt? How About Mom ontwikkelde samen met EHBO-expert een online cursus gericht op baby & kinder EHBO.

In deze cursus leer je alles wat je moet weten om in noodsituaties veilig en juist te handelen. Zo leer je onder andere:

  • Het beoordelen van een (mogelijk levensbedreigende) situatie
  • Hoe te handelen bij verstikking of verslikking
  • Reanimeren en AED gebruiken
  • Zorgen voor een stabiele zijligging
  • Omgaan met ernstige bloedingen & letsels
  • Adequaat handelen bij shock en koortsstuip
  • Wat te doen bij vergiftiging
  • Brandwonden behandelen.

De cursus EHBO voor baby & kind is digitaal, duurt 1 uur en wordt door sommige aanvullende verzekeringen vergoed.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen