leuke zwangerschapskleding
01/10/2019

Vijf vragen aan: Nathalie (verloskundige)

Auteur

Datum

Categorie

Share

Iedere eerste dinsdag van de maand kun je om 20.00 terecht op de Instagram van How about mom (in Story’s) voor een online spreekuur. We nodigen verschillende medische experts uit, van een seksuoloog tot een psycholoog, van gynaecoloog tot bekkenbodemfysiotherapeut, en leggen aan hen jullie (en onze!) vragen voor. De vragen die deze week aan verloskundige Nathalie Bonte werden gesteld, delen we hier.

Is het normaal dat ik me zo ontzettend moe voel in mijn eerste trimester?

Moe zijn past heel erg bij zwanger zijn. Vooral in dat eerste trimester gebeurt er een heleboel in dat lijf. Het hele kindje wordt aangelegd, je bent echt een kind aan het bouwen, Onderschat dat niet. Meestal zie je dat de moeheid klachten bij twaalf tot zestien weken afnemen, maar helaas duurt het bij sommige vrouwen de hele zwangerschap. De enige tip: wees mild voor jezelf ten tijden van die enorme moeheid.

Ik twijfel tussen een ziekenhuis of thuis bevalling, kun je advies geven?

Als verloskundigen geven we geen advies over waar je zou moeten bevallen. Wat ik zeg is dat je moet kijken waar je je het veiligst voelt, daar moet je bevallen. Of dat thuis is waar je je helemaal op je gemak voelt omdat je eigen situatie is, of dat dat in het ziekenhuis is waar je veel witte jassen is en jij je daar veilig bij voelt, dat is helemaal aan jou om te bepalen. Daarbij is het ook belangrijk om met je partner te bespreken waar die zich veilig voelt, want als hij of zij zich veilig voelt heeft dat ook invloed op jou.

Wat moet ik doen als ik somber ben tijdens mijn zwangerschap?

In je zwangerschap heb je te maken met een hormonen cocktail. Die hormonen cocktail kan ervoor zorgen dat je moederhart open gaat staan. Er kunnen allerlei luikjes opengaan die van alles teweeg brengen. Het kan zijn dat er gevoelens van vroeger naar boven komen of dat er bezwaren zijn voor de toekomst, dat je pieker gedachtes krijgt. Mocht je dit herkennen, dan is het belangrijk om dit op het spreekuur te bespreken met de verloskundige, dan kan zijn met jou kijken wat voor jou de goede plek of instantie zijn om naar te verwijzen om daar eens verder te kijken. Het is heel belangrijk om dit serieus te nemen.

Moet ik me zorgen maken als ik nauwelijks eetlust heb?

Een kindje pakt ten kosten van jou wat het nodig heeft in je zwangerschap, dus wat dat betreft krijgt een kind voldoende binnen. Het is wel belangrijk dat jezelf niet tegen gaat werken door dingen te eten waar je niet goed tegen kan, die je niet goed verdraagt. Let goed op je eigen lijf en neem zo mogelijk een zwangerschapsvitamine. Mocht je het gevoel hebben dat je teveel braakt, dan is het belangrijk om dat bij het spreekuur te bespreken om te kijken of er eventuele maatregelen getroffen moeten worden.

Wat moet ik doen als ik veel vocht vasthoudt?

Als je veel vocht vasthoudt is het juist belangrijk om veel te drinken. Dan bedoel ik niet suiker houdende dranken of thee. Niet denken: ik hou al zoveel vocht vast, dan ga ik niet drinken. Het is juist belangrijk dat je veel gaat plassen en daarmee vocht afdrijft. Daarnaast is het belangrijk om veel te blijven bewegen, uiteraard op geleide van je lijf, wat goed voelt voor je lijf.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief