laat achter zwangerschap komen
08/03/2024

Laat achter zwangerschap komen: drie moeders vertellen hun verhaal

Toen we onlangs vroegen na hoeveel weken jullie wisten in verwachting te zijn, gaf het overgrote deel rond de 4 weken aan. Door een menstruatie die uitbleef, een vroege zwangerschapstest of eerste kwaaltjes die duidelijk maakten: je bent zwanger. Een paar vrouwen deelden met ons dat ze pas (veel) later achter hun zwangerschap kwamen. Liza, Kyra en Moïsy kwamen er na respectievelijk 20, 18 en 19 weken achter zwanger te zijn. Ze delen op How About Mom hoe zij het hebben ervaren om laat achter je zwangerschap te komen.

Met 20 weken achter zwangerschap komen: ‘Je hebt al een heel mensje in je zitten!’

Liza, moeder van Gijs (2023) kwam er na 20 weken achter zwanger te zijn

‘Zondag ben ik 41 weken in verwachting, de weken zijn in ieder geval super snel gegaan! Ik heb PCOS en vorig jaar slechts twee keer een eigen menstruatie gehad. Na m’n laatste menstruatie heb ik een zwangerschapstest gedaan, maar deze was toen nog negatief. Ondertussen waren we bij de fertiliteitsarts geweest en het plan besproken hoe ze ons konden helpen met een zwangerschap. Ik had met m’n partner afgesproken om ongeveer in februari dit jaar hier mee te starten. Eerst even het feit dat we zo’n traject in moeten een plekje geven. Er stonden ook nog wat leuke uitjes gepland en ik wilde aan de slag met een personal trainer om nog iets af te vallen.

Ik voelde me ondertussen niet helemaal lekker, maar dat had tot nu toe altijd wel een reden gehad. Eind oktober Corona gehad, bij de huisarts geweest voor vermoeidheid en hoofdpijn, daarna de huisarts gezien voor verstopte darmen en de twee keer dat ik heb overgegeven was nadat ik achteruit in de trein van Dusseldorf naar Utrecht Centraal heb gezeten, waar ik dus niet tegen kan.

Ik dacht niet aan een zwangerschap, want ik menstrueerde niet en was er zo mee bezig dat we zouden gaan starten met hormonen voor een fertiliteitsbehandeling in het ziekenhuis. Uiteindelijk besloot ik toch maar een zwangerschapstest te doen. Hij was positief. Deze test had ik gratis aangevraagd, dus ik heb er daarna nog twee gedaan want ik dacht dat deze gratis testen niet goed waren.

Op internet had ik gelezen dat je ook een positieve test kan hebben wanneer je cystes hebt. ’s Middags belde de huisarts terug met het advies langs de verloskundige te gaan. Daar kon ik de volgende dag gelukkig terecht. Bij het maken van de echo werd ze stil. Toen zei ze: “Je hebt al een heel mensje in je zitten”. Die zelfde week hadden we al de 20-weken echo! Dat was even schakelen! Op de echo was gelukkig alles goed. Ik mocht als ik het wilde de NIPT test nog doen, maar welke uitslag dit ook zou geven, voor een beslissing waren we dan al te laat.

‘s Avonds ging m’n partner voor een week op wintersport en ik ben de volgende dag meegenomen door m’n ouders om een babykamer en kinderwagen uit te zoeken. Het was een hele gekke, maar bijzondere week! Aan het idee moesten we zeker even wennen. Een klein wondertje, een jongetje! We zien het echt als een cadeautje.’

Zwangerschap ontdekken bij 18 weken: ‘Achteraf denk ik, ik was wel erg moe’

Kyra, moeder van James (’21), kwam er bij 18 weken achter zwanger te zijn

‘Mijn vriend en ik waren amper een jaar samen. Ik heb altijd al een hele onregelmatige cyclus gehad en kreeg pas vrij laat een zichtbaar babybuikje. Ik had ook geen last van misselijkheid, dus het idee kwam niet in me op dat ik zwanger zou kunnen zijn. Een aantal kwaaltjes waren er zeker wel, maar nooit een seconde aan een zwangerschap gedacht. Achteraf denk ik, ik was toch wel erg moe. Ik vond koffie en de geur ervan opeens ontzettend vies.

Gelukkig kregen we heel veel lieve, warme reacties van vrienden en familie toen we samen hadden besloten: dit kunnen wij, dit kindje is zo welkom. Inmiddels een gezonde (en ondeugende) peuter van 2,5. Het was echt niet altijd even makkelijk, helemaal met een partner bij defensie, maar oh wat zijn we gelukkig met zijn drietjes.’

Bij 19 weken ontdekken zwanger te zijn

Moïsy: ‘Daar gingen mijn plannen voor een babyvrije bruiloft’

‘Ik ben 24, gebruik anticonceptie en was niet bezig om zwanger te raken. Ik heb een vrij regelmatige menstruatie, dus toen ik een maand overtijd was besloot ik voor de zekerheid te testen. De zwangerschapstest was negatief. De maand erop bleef mijn menstruatie ook uit. Ik deed weer een zwangerschapstest. Dit keer was hij wel positief. Mijn eerste reactie was ‘shit, ik ben hier niet klaar voor!’

Ik belde mijn huisarts, maar ze vertelde me dat ik direct bij de verloskundige een afspraak kon maken. Aan de telefoon vertelde ik haar dat ik dacht vier weken zwanger te zijn, maar het niet helemaal zeker te weten. Ik mocht de week erop langskomen en ze zouden een echo maken. Ze wilde eerste een vaginale echo maken, maar zei meteen ‘nee, je bent te ver’ toen ze het probeerde. Het werd toch een uitwendige echo. Toen ze het echo-apparaat op mijn buik zette en ik op het scherm keek, schrok ik me rot. Ik zag geen kikkervisje, maar een complete baby. Ik bleek al negentien weken zwanger te zijn!

De dagen erna voelde ik allerlei emoties. Ik was bang, in paniek en rouwde om mijn plannen voor een babyvrije bruiloft (en meer van dat soort stomme dingen). Mijn verloofde, vriendje destijds, – die twijfelde of hij uberhaupt vader wilde worden – ging er veel beter mee om.

Inmiddels zijn we een paar weken verder en ben ik 25 weken en 5 dagen zwanger. Ik heb nog steeds momenten van paniek, maar ik ben inmiddels ook heel blij en dankbaar dat dit meisje mij als moeder heeft gekozen. Ik had niet verwacht mezelf dit te horen zeggen, maar mijn verloofde en ik zijn dolgelukkig dat we een baby gaan krijgen.’

Meer lezen?
Blog: “Ik was al anderhalve maand zwanger”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen