voordelen nadelen cordring
04/01/2023

De voordelen en nadelen van een cordring

Auteur

Datum

Categorie

Share

Steeds vaker zie je een cordring als alternatief voor de navelklem om de navelstreng mee af te klemmen na de bevalling. Wat is een corddring en wat zijn de voor- en nadelen hiervan?

Een cordring, ook wel navelring of umbilical cordring genoemd, is een elastieken ring gemaakt van natuurrubber om na de geboorte de de navelstreng van de baby af te klemmen. Op deze manier stroomt er geen bloed meer doorheen en kan de navelstreng worden afgeknipt, ook wel afnavelen genoemd.

Vroeger werd hiervoor standaard een navelklem gebruikt, maar tegenwoordig zie je steeds vaker een corddring.

Foto via Puur Verloskundigen

Wat zijn de voordelen van een cordring?

Bij een cordring is de kans op een ontsteking kleiner, omdat je het ringetje makkelijker schoon en droog houdt

Een navelring is platter en kleiner, waardoor deze niet blijft hangen achter een luier of kleding

Het materiaal van een cordring is veel zachter dan een navelklem. Zo’n klem is gemaakt van hard plastic, wat de huid van de baby eventueel kan irriteren.

Tenslotte is een cordring gemaakt van natuurlijke materialen, waardoor het ook een meer duurzaam alternatief is.

Wat zijn de nadelen van een cordring?

Als de navelstreng erg dik is, kan het lastiger zijn om een cordring te gebruiken. Het kan zijn dat de verloskundige besluit om alsnog een navelklem te gebruiken.

De cording zit niet standaard in het kraampakket, dus moet zelf worden aangeschaft. Je koopt een cordring o.a. bij duxxie.nl voor €2,95.

Een cordring kan langer blijven zitten dan een navelklem. Daardoor kan de navel van je baby iets gaan ruiken. Die geur is overigens niks om je zorgen over te maken.

Ervaring van een moeder:
“Neem zelf een siliconen navelklem mee naar het ziekenhuis voor na de bevalling. In het ziekenhuis krijg je zo’n grote, blauwe knijper erop. Zo’n corddring is voor je baby veel prettiger. Grappig genoeg heb ik mijn eigen tip de eerste keer niet opgevolgd, omdat de bevalling zo snel verliep en we geen tijd meer hadden om de door ons meegebrachte klem te geven. Dat ga ik dit keer dus anders doen.”

Meer lezen?
Navelstreng niet direct doorknippen: wat zijn de voordelen?
Hoe vaak moet een pasgeboren baby in bad?

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief