Cordring

Een alternatief voor de navelklem

Een cordring is een ring van natuurrubber die wordt gebruikt om de navelstreng van de baby af te klemmen. Hoe werkt een cordring in vergelijking met een navelklem? En wat zijn de voor- en nadelen van een cordring?

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Wat is een cordring?

Een cordring, ook wel navelring of umbilical cordring genoemd, is een elastieken ring gemaakt van natuurrubber om na de geboorte de de navelstreng van de baby af te klemmen.

Op deze manier stroomt er geen bloed meer doorheen en kan de navelstreng worden afgeknipt, ook wel afnavelen genoemd. Vroeger werd hiervoor standaard een plastic harde navelklem gebruikt, maar tegenwoordig zie je steeds vaker een corddring.

De navelstreng na de geboorte

De navelstreng heeft jou met je kindje verbonden tijdens de zwangerschap. Na de geboorte zal de baby zelf gaan ademen, waarmee hij zuurstof ontvangt, en wordt hij door jou gevoed via de borst of via de fles. De navelstreng wordt dan dus overbodig.

De verloskundige wacht totdat de hartslag van de baby niet meer te voelen is in de navelstreng. Als de hartslag van de baby niet meer te voelen is in de navelstreng, kan die worden doorgeknipt. Je kunt in je geboorteplan opschrijven als je een voorkeur hebt wie de navelstreng mag doorknippen, bijvoorbeeld je partner.

Hoe werkt de cordring?

Na de geboorte schuift de verloskundige de cordring om de navelstreng heen. Dit doet ze door de ring over een klem te schuiven, waarmee ze de navelstreng afklemt. Vervolgens knipt ze de navelstreng af.

Nu kan ze de ring over de klem en het uiteinde van de navelstreng schuiven. Daarna kan de klem los en zit de cordring op zijn plek. Ten slotte knipt ze het handvat van de cordring af. De ring zit dan stevig om het navelstompje heen.

Cordring of navelklem?

Waar kun je op letten als je wil kiezen tussen een cordring of een navelklem voor je baby?

Voordelen van de cordring

Bij een cordring is de kans op een ontsteking kleiner, omdat je het ringetje makkelijker schoon en droog houdt.

Een navelring is platter en kleiner, waardoor deze niet blijft hangen achter een luier of kleding.

Het materiaal van een cordring is veel zachter dan een navelklem. Zo’n klem is gemaakt van hard plastic, wat de huid van de baby eventueel kan irriteren.

Tenslotte is een cordring gemaakt van natuurlijke materialen, waardoor het ook een meer duurzaam alternatief is.

Nadelen van de cordring

Als de navelstreng erg dik is, kan het lastiger zijn om een cordring te gebruiken. Het kan zijn dat de verloskundige besluit om alsnog een navelklem te gebruiken.

De cording zit niet standaard in het kraampakket, en moet je dus zelf kopen.

Een cordring kan langer blijven zitten dan een navelklem. Daardoor kan de navel van je baby iets gaan ruiken. Die geur is overigens niks om je zorgen over te maken.

cordring en plastic navelklem (foto via Puur Verloskundigen)
Cordring (geel en grijs) links en plastic navelklem rechts

Wachten met de navelstreng afknippen

Wachten met het afknippen van de navelstreng en direct huid-op-huid-contact met de moeder na de bevalling verminderen de stress bij de baby. Daarom is het in Nederland gebruikelijk dat eerst gewacht wordt tot de navelstreng ‘uitgeklopt’ is. Je kunt zelfs nog langer wachten, en de navelstreng na de bevalling nog een paar dagen aan je kindje laten zitten. Dat heet een ‘lotusbevalling’.

Inmiddels is uit onderzoek bekend dat baby’s dan minder zuurstofnood en minder stress ervaren. Vroeger werd de navelstreng eerst doorgeknipt en werd de baby daarna op de borst gelegd, maar daar wordt nu dus mee gewacht.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲