Dadels eten tijdens de zwangerschap

Helpen dadels bij de bevaling?

Het drinken van tonic, eten van ananas of seks hebben: je hebt vast weleens deze tips gelezen die zouden helpen bij de bevalling opwekken. Veel fabels, maar wist je dat het eten van dadels aan het einde van je zwangerschap echt kan helpen bij een vlottere bevalling? Het eten van dadels kan ervoor zorgen dat de natuurlijke weeën worden versterkt en dat er meer weeën op gang komen.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Hoe zit het precies met dadels en het opwekken van de bevalling?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het eten van dadels in de laatste weken van de zwangerschap kan helpen bij het opwekken van de bevalling. Het eten van 6 dadels per dag gedurende de laatste 4 weken van je zwangerschap kan een positief effect hebben op je bevalling.

Natuurlijke manier om bevalling op te wekken

Wanneer je 4 weken voor de uitgerekende datum start met dagelijks 6 dadels per dag te eten kan dat een goede natuurlijke methode om de bevalling een handje te helpen.

Bedenk wel: als je dadels eet, heb je geen garantie op een spontane of vlotte bevalling. Maar het kan wel een alternatief zijn om op een natuurlijke en veilige manier een aantal mogelijke voordelen te ervaren.

Het effect van dadels

Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat het eten van dadels in de weken voorafgaand aan de bevalling kan bijdragen aan:

  • een kortere bevalling
  • waarbij minder weeënopwekkers nodig zijn
  • er vaker een spontane bevalling is en geen inleiding

 

Ook blijkt uit een onderzoek dat er sprake was van minder bloedverlies na de bevalling (fluxus) bij de groep met vrouwen die dadels aten. Hoewel dit veelbelovend is, zijn er meer studies nodig om dit verband te bevestigen en om de exacte mechanismen te begrijpen.

dadels eten zwangerschap bevalling

Onderzoek naar effect van dadels bij de bevalling

Naast de bovenstaande voordelen, zouden dadels ook de melkproductie bij borstvoeding een boost geven. Dat klinkt veelbelovend. Moeten nu alle zwangere vrouwen massaal aan de dadels? We vroegen huisarts Nicolien van der Have om advies.

Nicolien: ‘Begin 2024 is er een meta-analyse uit gekomen waarin de bestaande onderzoeken naar dadels eten geanalyseerd werden. Wat blijkt? Er komt geen eenduidig advies uit het onderzoek.’

‘Dadels zijn een bron van vezels, vitamine C en kalium en passen in een gezonde voeding. Maar in een dadel zit ook veel suiker. Daarom is het advies om niet meer dan 3 gedroogde en 6 verse dadels (van 6 gram) per dag te eten. Als je dit doet in de laatste maand van je zwangerschap, tijdens de bevalling of net na je bevalling heeft het mogelijk een aantal fijne voordelen.’

Dit zeggen andere vrouwen over dadels eten tijdens zwangerschap

Of het voor jou werkt om de bevalling zelf op te wekken is natuurlijk de vraag, maar het eten van dadels kan een goede natuurlijke methode om de bevalling een handje te helpen, en kan weinig kwaad.  Een aantal ervaringen van vrouwen die ook dadels hebben gegeten in hun zwangerschap:

Minimaal bloedverlies

‘Bij mijn eerste heeft dit denk ik fantastisch geholpen… De bevalling kwam natuurlijk op gang en ik had minimaal bloedverlies.’

‘Het deed niets’

‘Ik heb dit gedaan bij bijna al mijn zwangerschappen. Maar heeft niks gedaan. Behalve dat dadels lekker zijn.’

‘Vliezen braken spontaan’

‘Op de dag dat ik ingeleid zou worden braken mijn vliezen spontaan en na 15 minuten kwamen de weeën. Ondanks stuitligging duurde de bevalling 6,5 uur, amper bloedverlies, en de placenta kwam zelf los.’

Gezonde voeding

Zowel verse als gedroogde dadels passen in een gezond voedingspatroon. Dadels zijn een bron van vezels en kalium, en in verse dadels zit vitamine C. Deze vrucht zit bomvol vitaminen en mineralen en kan een positief effect hebben op je zwangerschap en bevalling.

Wel bevatten dadels veel suiker. Daarom adviseert het Voedingscentrum om van gedroogd fruit zoals maximaal 20 gram (3 dadels) per dag te eten.

Dadels eten tijdens de bevalling en kraamtijd

Dadels zijn ook een goede bron van energie op het moment dat je aan het bevallen bent. Ook al kun je of moet je er misschien zelf niet aan denken, je hebt eten en drinken nodig als je zo’n intense en knappe prestatie aan het leveren bent.

En ook in de kraamtijd of tijdens het geven van borstvoeding zijn dadels een lekkere snack. Je kunt ze zo eten of verwerken in een smoothie, (bananen)brood of cake, of bliss balls.

Heb je vragen over het opwekken van de bevalling? Het is altijd het beste om advies en begeleiding van je verloskundige of gynaecoloog te vragen. Zij zijn opgeleid om je wetenschappelijk onderbouwd advies te geven, rekening houdend met jouw specifieke situatie.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲