Wat gaat er in bevaltas inpakken
12/04/2024

Musthaves in de bevaltas 

Of je nu in het ziekenhuis gaat bevallen of thuis hoopt te bevallen: het is altijd verstandig om een vluchttas of bevaltas klaar te zetten met items voor jezelf en de baby om tijdens en na de bevalling te gebruiken. In dit artikel delen we een aantal musthaves om in deze tas te stoppen om jezelf en de baby tijdens en na de bevalling ultiem comfort te bieden. 

Wat neem je voor jezelf mee in de bevaltas?

Laten we met jou beginnen, aanstaande mama. Waarschijnlijk staat voor jouw kleintje inmiddels alles klaar – van een fijn bedje tot een zorgvuldig ingeruimde commode. Maar heb jij ook aan jezelf gedacht? Precies 🙂

Bevaltas voor jezelf

Wijd t-shirt of nachthemd

Hoewel de voorkeuren uiteenlopen, vinden de meeste vrouwen het fijn om tijdens de bevalling iets aan te hebben. De kans is best groot dat je dit uiteindelijk alsnog uittrekt – want warm, zit in de weg, noem maar op – maar het is dus wel fijn om iets in te pakken wat jij tijdens de bevalling kunt dragen.

Ons advies is een wijd t-shirt of een groot nachthemd waarin je comfortabel kunt bewegen. Als je kiest voor een nachthemd waarin je ook kunt voeden, dan kan jouw kindje na de bevalling direct aangelegd worden als je borstvoeding wilt geven. Zo’n nachthemdje is in de kraamperiode ook heel erg fijn om te hebben trouwens.

Grote onderbroeken

Onmisbaar na de bevalling: grote onderbroeken. Je draagt in de dagen (soms weken) na de bevalling kraamverband tegen het bloedverlies. Dat zijn vrij grote verbanden, dus een grote onderbroek is dan fijn. Een onderbroek die wat hoger valt, zoals deze zwangerschapsslips, is ook fijn. Op die manier wordt je buik namelijk wat ondersteund. Liever voor een iets charmanter model? Dan zijn deze slips met een klein kant randje ook een goede optie. 

wat gaat er in bevaltas

Voedingsbh

Als je van plan bent om borstvoeding te gaan geven, dan is het verstandig om alvast een paar fijne voedingbh’s aan te schaffen. Lactatiekundige Céline raad aan om BH’s zonder beugel te dragen, om zo de kans op beknelde melkklieren te verkleinen. Dit is niet alleen een hele mooie, maar ook een heel comfortabele voedingsbh zonder beugels.

Badjasje

Ook een fijn item om in jouw tas te hebben zitten: een badjasje of kimono om na de bevalling aan te kunnen trekken. Zeker als je bijvoorbeeld in bad bent bevallen of als je na de bevalling even onder de douche gaat. Dit katoenen vestje is ook ideaal als je borstvoeding geeft. 

Niet vergeten: dikke sokken (en warmte)

Vergeet ook niet om voor jezelf een paar dunne en een paar dikke sokken mee te nemen, een fijne lipbalsem, deodorant, een haarelastiek, bril of lenzen als je deze draagt, eventueel een badmuts (voor tijdens of na de bevalling) en een comfortabel joggingpak om bij een ziekenhuisbevalling in naar huis te gaan. Ook niet onbelangrijk: snacks of drankjes, de oplader van je telefoon en een koptelefoon of oortjes om bijvoorbeeld muziek te kunnen luisteren. 

Los van jouw vluchttas is het ook handig als jouw partner zorgt dat hij of zij voor zichzelf wat spullen inpakt. Denk onder andere aan een schone outfit, een pyjama of joggingspak als je blijft slapen, zaken als tandenborstel, tandpasta, lenzen, bril etc. Maar ook aan een telefoonoplader, snacks en eventueel iets om te lezen. Mocht jij in bad willen gaan bevallen, kan zwemkleding voor je partner ook fijn zijn om mee te nemen zodat hij of zij eventueel bij je kan zitten.

Welke items mogen er niet ontbreken in de bevaltas voor jouw baby?

kleding bevaltas

Eerste pakje

Iets waar je ongetwijfeld al over na hebt gedacht: het eerste pakje van jouw kindje. Als je de mogelijkheid hebt zouden we je aanraden om twee maten mee te nemen, want je weet nooit precies hoe groot of juist klein jouw baby’tje zal zijn. 

Wikkelrompertjes

In de eerste weken zijn wikkelrompertjes jouw lifesavers als nieuwe mama. Ze gaan veel makkelijker aan en uit dan ‘gewone’ rompertjes en zijn helemaal ideaal als er weer eens een luier is doorgelekt… 

Deze wikkelrompertjes zijn gemaakt van zacht biokatoen en perfect als eerste kledinglaagje voor jouw newborn. Zorg dat je er in ieder geval twee meeneemt in de bevaltas. 

Inpakken baby bevaltas

Lekker trappelen

Lieve mama, maak het jezelf gemakkelijk als jouw kleintje er straks is. Die leuke boxpakjes met twintig knoopjes zien er reuze schattig uit, maar dat zijn ze niet meer nadat je zes of zeven keer op een dag dit pakje aan en uit hebt moeten doen. Onze go to outfit voor de mini’s? Een (overslag) romper, deze broekjes mét voetjes eraan en afhankelijk van de temperatuur nog een of twee warme laagjes. De broekjes zijn te koop vanaf maat 50 en komen in een handige 5-pack. Daar kun je tenminste even mee vooruit. 

Mutsje

In de meeste ziekenhuizen krijgt jouw baby een mutsje van het ziekenhuis op, maar je kunt natuurlijk ook zelf een mutsje meenemen voor na de bevalling. Mijn tip: neem twee verschillende maten mee, want het mutsje wat ik had meegebracht was direct te klein… Bij C&A koop je voor €4,99 een set babymutsjes.

bevaltas baby

Sokjes

Ieniemie sokjes, wat zijn ze toch zoet. Doe zeker een paar extra in de tas, want babysokjes lijken altijd op magische wijze te verdwijnen 🙂 

Wantjes

Kleine baby’tjes kunnen geboren worden met scherpe nageltjes. Daarmee kunnen ze zichzelf per ongeluk krabben in hun gezichtje. Je kunt als je durft de nageltjes zachtjes vijlen (knippen mag pas vanaf een maand of vier als de nagels hard genoeg zijn!), maar dat vinden sommige ouders in het begin spannend. Dan zijn dit soort wantjes ideaal.

Bevaltas baby ziekenhuis

Iets warms voor je baby

Als jouw baby vanaf het ziekenhuis mee naar huis gaat, dan wil je hem of haar warm genoeg kleden. Je kunt denken aan zo’n gebreid vestje. Afhankelijk van de temperatuur buiten wil je er mogelijk nog een laagje overheen, bijvoorbeeld dit pak. Vergeet ook niet om een eigen dekentje voor jouw baby in te pakken

Niet vergeten: baby stoeltje

Het spreekt voor zich, maar je zult niet de eerste zijn die het in de haast toch vergeet: een maxicosi om jouw baby veilig naar huis te vervoeren uit het ziekenhuis. 

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met onze partner C&A.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen