Postpartum behandeling
Liefdevolle zorg en aandacht voor een nieuwe moeder
Home » Na de bevalling » Postpartum behandeling
Postpartum betekent ‘na de bevalling’. Deze periode wordt ook wel het vierde trimester genoemd. Na 9 maanden een baby te hebben gedragen en daarna gebaard te hebben is je lichaam toe aan liefde, zachtheid, rust en verzorging. Zoals je na het lopen van een marathon ook een fysio-behandeling of massage zou boeken, is het zeker niet gek om na een bevalling je lichaam extra aandacht en zorg te geven met een postpartum behandeling.
How About Mom
Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.
Wat is een postpartum behandeling?
Tijdens een postpartum behandeling wordt je als pas bevallen moeder in de watten gelegd. Een postpartum behandeling draagt bij aan jouw herstel, en helpt om te landen en te genezen na negen maanden zwangerschap én een bevalling. In Azië gelooft men dat de eerste 40 dagen na de bevalling gelijk staan aan hoe de komende 40 jaar verloopt.
Verschillende soorten postpartum behandelingen
Er zijn verschillende soorten postpartum behandelingen waaruit je kunt kiezen, zoals een massage, de yonisteam, moxa of een bengkung buikbinding. Een postpartum behandeling kan ook een geweldig kraamcadeau zijn om te vragen of te geven.
Postpartum massage
Een postpartum massage na de bevalling richt zich op jouw nek, schouders en armen, je bekken en je buik, maar vaak worden ook je handen, voeten en benen meegenomen. Er wordt vaak gebruikt gemaakt van ontspannende olie, doeken of warmtekussens. Je zult als nieuwe mama direct meer ontspanning en minder pijn voelen, maar het effect van een postpartum massage gaat nog verder.
Yoni steam of vaginaal stoombad
Een yoni steam is een speciaal stoombad voor je baarmoeder en vagina na de bevalling. Het is een traditie die in Suriname, Midden- en Zuid Amerika, Afrik en China al eeuwen bestaat en hier in Nederland ook bekender wordt. Met zo’n vaginaal stoombad of yoni steam worden kruiden en een speciaal stoombad gebruikt om de heling van de baarmoeder te bevorderen na een bevalling.
Moxa behandeling
Moxa is een kruid dat in de Chinese geneeskunde en acupunctuur wordt gebruik. Moxa staat bekend om haar verwarmende werking. Warmte is heel welkom in de postpartum periode om het herstel te ondersteunen.
Bengkung buikbinding of belly binding
In veel Oosterse culturen is buik binden (belly binding) een belangrijke postpartum traditie. Een lange lap stof wordt op een speciale manier om de torso gewikkeld, vanaf het bekken tot het borstbeen. Buikbinden zorgt voor ondersteuning bij het herstel na de bevalling, door de buikspieren bij elkaar te brengen, de organen weer op hun plek te duwen, het bekkengebied te ondersteunen en vochtophoping tegen te gaan.
Het belang van de postpartum fase
In veel landen en culturen bestaat er een specifieke periode na de geboorte, waarin zorg voor de moeder centraal staat. In vergelijking met andere landen is de postpartum verzorging van de kraamvrouw in Nederland lang niet zo uitgebreid. In landen zonder kraamzorg of zwangerschapsverlof zijn er postpartum tradities om behalve voor de baby ook goed voor de pas bevallen vrouw te zorgen.
6 tips van een postpartum behandelaar om je voor te bereiden op de kraamtijd
Marieke is als postpartum behandelaar (bij Kiki Mae) expert op het gebied van kraamtijd en verzorging van kersverse moeders. Wat zijn haar ultieme tips en advies als voorbereiding op de bevalling? ‘Ook op de kraamtijd wil je voorbereid zijn en helaas krijg je daar vandaag de dag nog weinig hulp bij. We leven zo naar die bevalling toe dat we bijna vergeten dat ook de tijd daarna om aandacht en voorbereiding vraagt. Ik deel graag een aantal tips om je voor te bereiden op de postpartum fase.’
1. Kies je kraamzorg zorgvuldig
‘Er zijn tal van verschillende kraamverzorgenden en kraambureaus: van grote organisaties met honderden medewerkers tot kraamverzorgenden die als zelfstandige werken. De één is lekker praktisch, de ander kiest voor de natuurlijke weg en weer een ander neemt jarenlange ervaring mee. Wat past bij jou? Het is belangrijk dat je dezelfde visie hebt en hetzelfde doel wilt bereiken tijdens de kraamweek.’
2. Schrijf een kraamplan
Naast een geboorteplan kun je ook een kraamplan schrijven. Daarin staan al je wensen met betrekking tot de kraamweken. Door samen een kraamplan te maken bereid je ook direct je partner voor op deze tijd. Ook voor hem of haar is dit een vermoeiende en intense tijd en het is goed om te weten dat jullie qua wensen en verwachtingen op dezelfde lijn liggen.
3. Handige postpartum essentials voor in huis
Als je je eenmaal verdiept in hoe je je kunt voorbereiden op de tijd ná de bevalling, vind je veel slimme mogelijkheden om je herstel te bevorderen. Zet op het toilet een mandje met kraamverband en een flesje water, bidon of peri-bottle om mee te spoelen na het plassen. Ook kamillewater, afgekoelde kamille-thee, werkt verzachtend bij uitscheuren of wondjes. Ook handig: een krukje om je voeten op te zetten tijdens die eerste poepsessie, en verkoelende maandverbanden in de vriezer. Denk ook aan een grote waterfles voor naast je bed, fijne stevige onderbroeken (perfect voor die kraamverbanden in de eerste dagen) en de vriezer vol gooien met voedzame snacks en voeding voor tijdens de kraamweek. Check vooral ook even de postpartum checklist van How About Mom.
4. Deel je wensen met familie en vrienden
Heb je specifieke wensen tijdens de kraamweek? Deel dit van tevoren met je omgeving. Marieke: ‘Zo hebben wij heel duidelijk gemaakt: geen visite, behalve de naaste familie, in de eerste 40 dagen na de geboorte. Ik ben opgeleid in Azië en daar houden ze zich streng aan die heilige eerste 40 dagen. Deze dagen zijn volgens de Aziatische traditie bedoeld om elkaar als gezin te leren kennen en te landen, niet om anderen te entertainen of te ontvangen thuis.’
5. Bereid je voor op het onverwachtse
Marieke: ‘Een ding weet ik zeker: een bevalling laat zich niet plannen. Hoe goed je je ook hebt voorbereid, hoe veel je er ook over na hebt gedacht. Wel helpt het om alvast na te denken over verschillende scenario’s. Wat vind je fijn, als het straks toch anders loopt dan je had gehoopt? Wat wil je na een keizersnede? Of wat vind je belangrijk, wanneer je een paar dagen in het ziekenhuis moet blijven? Het helpt om hier – met je partner samen – over na te denken en te bespreken wat je prettig vind, ook als de uitkomt van de bevalling anders is dan verwacht.’
6. Boek een postpartum behandeling
Na negen maanden een kindje te hebben gedragen en daarna gebaard te hebben is je lichaam toe aan liefde, zachtheid, rust en verzorging. Zoals je na het lopen van een marathon ook een fysio-behandeling of massage zou boeken, is het zeker niet gek om na een bevalling je lichaam extra aandacht en zorg te geven.
Marieke: ‘Van postpartum massage, tot de yonisteam, moxa of een bengkung buikbinding. Vaak betaal je van tevoren een aanbetaling en kies je na de bevalling welke behandeling je wil. Bij aambeien kies je bijvoorbeeld liever voor de yoni steam of moxa en wanneer je je heel emotioneel voelt kan de buikbinding je troost en geborgenheid geven.’
Jouw gids in het eerste jaar moederschap: How About Mom 📲