11/09/2021

Wat nu? “Mijn kinderen in bed stoppen vind ik soms ongelofelijk stom en lastig”

Wie ons volgt op Instagram is ongetwijfeld bekend met onze rubriek ‘Mijn onpopulaire mening’. We vragen vrouwen en moeders om een eerlijke mening te delen over hun kinderwens, zwangerschap, bevalling of het moederschap. Achter sommige meningen lijkt meer schuil te gaan, dus bespreken we dit met de experts in ons netwerk. Vandaag bespreken we de mening “Mijn kinderen in bed stoppen vind ik soms ongelofelijk stom en lastig” en vragen we slaapcoach Ewelina om advies. 

De meeste moeders zullen het scenario wel herkennen. Je hebt zelf een drukke dag gehad, het huis is een rommeltje en je kunt eigenlijk niet wachten tot je zelf op de bank kunt ploffen (of erger: je moet die avond nog door met werken / sporten / of iets anders van je to do lijst afwerken). Daarvoor moeten eerst de kids naar bed. Dat betekent eerst eten (vaak niet zonder slag of stoot), wassen, het gevecht met de tandenborstel, pyjama’s aan (‘niet deze pyjama!’) nog even spelen, voorlezen of een flesje. Ergens tussenin schiet je al een keer uit je slof omdat je geduld inmiddels op is. Nu echt slapen, weltrusten. ‘Mamaaa, mamaaa’. Nog een keer de trap op. Slokje water, een laatste kus. ‘Mamaaa’.’ Zucht… 

Natuurlijk hopen we dat het slaapritueel bij jullie thuis overwegend rustig en gemoedelijk verloopt, maar we horen natuurlijk ook heel veel moeders die hiermee struggelen. Die hier soms uren mee in de weer zijn, vaak boos moeten worden (en zich daar dan weer schuldig over voelen) of soms simpelweg opzien tegen het in bed stoppen. 

We vroegen onze expert Ewelina, gecertificeerd slaapcoach, of ze ons een paar tips of handvatten kan geven wanneer deze situatie voor jou herkenbaar klinkt. Hoe kun je ervoor zorgen dat het slaapritueel gemoedelijk – en daardoor voor jou hopelijk minder stressvol – verloopt? 

Ewelina: “Als slaapcoach en vanuit bewust ouderschap kijk ik altijd naar een aantal elementen die het proces van naar bed brengen kunnen verbeteren: liefdevolle verbinding, empathie en grenzen. Hieronder geef ik aantal tips waardoor bedtijd hopelijk een rustige en meer liefdevolle afsluiting van de dag wordt voor jullie beiden. 

  1. Wat is de reden dat je kind niet wil slapen?

Besef dat bedtijd voor kinderen de grootste separatie van de dag betekent. Als je kind de hele dag op de opvang of school is geweest, is het niet gek dat ze het ‘rekken’ om langer bij jou te zijn. Zo eisen ze op die manier nog hun ‘gemiste aandacht’ op. Als je kind aangeeft niet te willen slapen, probeer dan eerst achter de behoefte van je kind te komen. Wat wil je kind eigenlijk zeggen? Is het niet willen of is het niet kunnen (te veel prikkels en niet kunnen ontspannen, behoefte aan jouw aandacht, is het te vroeg nog of juist te laat? etc.)

  1. Wees begripvol

Je kunt begripvol zijn door empathie te tonen. Met empathie bedoel ik een poging doen om te begrijpen wat jouw kind, via zijn emoties, je probeert te vertellen over hun werkelijkheid. Leef je in in zijn emoties. Dit kan klinken als “Natuurlijk wil je je pyjama niet aan, dat is logisch. Je wilt graag spelen met mama”, of “Ik weet het, het voelt zo oneerlijk om naar bed te moeten gaan”

  1. Begin overdag

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer jouw kind zich voldoende gezien, geliefd en veilig voelt, hij minder verzet zal tonen en zich makkelijker zal overgeven aan slaap. Hier kun je overdag al mee beginnen. Zoek overdag ergens een moment om nabijheid te zoeken. Het gaat om kleine dingen zoals meer oogcontact, luisteren en nieuwsgierig zijn naar hun wereld. Het zijn in het hier en nu. 

  1. Creëer routine 

Doe elke avond hetzelfde en in dezelfde volgorde. Door herhaling in het slaapritueel weet je kind waar hij aan toe is. Dat geeft rust. Uit internationaal onderzoek blijkt dat kinderen met een vast slaapritueel minder weerstand bij bedtijd bieden en sneller in slaap vallen, minder snel wakker worden en zelfs langer doorslapen. Hoe voorspelbaarder het ritueel is, hoe beter ze begrijpen waar ze aan toe zijn. Dat levert ook minder discussie op 😉

  1. Wees duidelijk door grenzen te stellen

Alle kinderen hebben grenzen nodig, dat geldt ook bij bedtijd. Want er moeten een paar dingen gebeuren: pyjama aan, tanden poetsen, in bed gaan liggen en erin blijven etc. Een grens is dus eigenlijk een feit dat niet ter discussie staat. Voor het slapengaan kan dit zo klinken: “Ik zie dat het bedtijd is (grens / feit), heb je hulp nodig om je pyjama aan te doen?” . “Het is tijd om nu naar bed te gaan, kom we gaan.” “Ik weet dat het moeilijk is om in je bed te blijven (empathie), als je eruit komt dan helpt mama je terug in bed (grens).”

  1. Geef keuzevrijheid

Kinderen willen graag zelf dingen bepalen, dat heb je vast zelf al gemerkt. Naast grenzen stellen is het daarom belangrijk om ook die vrijheid te geven. Dit kan klinken als ‘Zal ik je tanden poetsen of wil je het samen doen?” (keuzevrijheid).

  1. Sluit de dag positief af

Onze geest is geprogrammeerd om zich te concentreren op negatieve gedachten en dat gebeurt ook bij kinderen. Je wilt de dag positief afsluiten, zodat je kind ontspannen kan gaan slapen. Dat kan op verschillende manieren. Je kan je kindje bewust vragen naar wat voor leuks hij heeft gedaan vandaag. Met kinderen vanaf 4 jaar kan je vragen naar waar ze dankbaar voor of trots op zijn. Eindig altijd een bedritueel met een uiting van liefde en acceptatie – een kus en een knuffel. 

Heb jij een kindje tussen 6 maanden en 2,5 jaar en wil je hem of haar helpen om door te slapen? Ewelina schreef een gratis e-book met vijf liefdevolle stappen die je kunt doorlopen. Je kunt deze gids hier downloaden. Ze creëerde ook hele leuke gratis posters met 5 zinnen voor liefdevolle verbinding bij bedtijd met je kind. 

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen