Borstvoedingsschema borstvoeding schema
15/12/2023

Het ritme van je baby

Je kunt je laten leiden door een borstvoedingsschema, gemiddelden of slaapschema’s. Je kunt er ook voor kiezen om slaaptijden, voedingsmomenten en het ritme van de dag (en nacht) af te stemmen op jouw baby. Wat werkt voor jou? Geeft een schema je houvast, of maakt het je juist onzeker?

Een hydrofiel doek, tepelhoedje, een glas water, en mijn telefoon. Pas als ik dat kwartet bij elkaar had, was ik klaar voor het geven van borstvoeding. In de eerste weken na de geboorte hield ik van minuut tot minuut bij wanneer het voedingsmoment startte, hoe lang mijn zoontje dronk, wanneer hij tussendoor sliep en vooruit, soms ook nog wanneer hij een schone luier had gekregen.

In die onzekere eerste fase als nieuwe moeder gaf de borstvoedings-app me houvast, zodat ik terug kon zien wanneer en hoe lang ik ongeveer had gevoed in de dagen en nachten ervoor.

Een duidelijker dag- en nacht ritme

Naarmate de weken verstreken ging het voeden me steeds gemakkelijk af, en merkte ik dat ik mijn telefoon vaker links liet liggen. Ik leerde de hongersignalen van mijn kindje steeds beter te herkennen. Merkte hoe zijn dag- en nachtritme is. Ik leerde dat hij nog best even een uurtje zonder eten kon, en gewoon even wilde knuffelen of spelen in plaats van een voeding. Van handig hulpmiddel is die voedingsapp geworden tot iets waar ik niet mee bezig wil zijn als ik aan het voeden ben.

Hongersignalen

Durf je te vertrouwen dat jouw kindje zijn of haar ritme aangeeft? Voor dat vertrouwen heb je inzicht en kennis nodig. Inzicht in hoe jouw baby zich voelt en zich gedraagt. Kennis over zijn of haar slaap- en hongersignalen. Die kennis komt met de weken of misschien pas na een paar maanden. En dat is oké. Ook voor mij als nieuwe moeder was alles nieuw en had ik een tijdje nodig om mijn zoontje te leren kennen.

Mijn tip: probeer in plaats van op een app gefocust te zijn te ontdekken wanneer je babytje aangeeft wat zijn of haar behoeftes zijn. Je zult zien dat je daar veel sneller van leert dan van een strak schema bijhouden.

Soms zijn het maar hele kleine signalen, die je baby laat zien. Als je goed naar je baby kijkt, kun je zien dat hij een zuigbeweging maakt met zijn lipjes, of begint te sabbelen op een vuistje of vinger. Een mondje dat open en dicht gaat, een hoofdje dat van links naar rechts draait, of het zuigen op je vinger of een fopspeen: allemaal tekenen dat je kindje trek heeft. Die signalen staan los van het voedingsschema.

Wel of geen slaapschema?

Slaap. Nog zo’n onderwerp waar je je helemaal in kunt verliezen en van slaapschema naar slaapschema kunt zoeken online (been there, done that…). Vooral midden in de nacht is het afstruinen van forums een nuttige bezigheid, denk je op dat moment van slaapgebrek of totale radeloosheid.

Zoals slaapcoach Simone – waar we een slaapcursus voor baby’s mee ontwikkelden – je kan vertellen: een slaapschema en wakkertijden kunnen een handig hulpmiddel zijn. Maar probeer er niet te strikt mee om te gaan. Je baby is geen machine die op exact dezelfde tijden eet, slaapt en wakker wordt.

Signalen van slaperigheid

Ook bij het slapen hielp het ons om in alle rust onze pasgeboren baby te leren in de weken na zijn geboorte. Om goed te kijken naar hoe hij zich gedroeg. Vaak was huilen een van de laatste signalen als Sam echt oververmoeid of overprikkeld was: hij had juist veel andere manieren om te laten merken dat hij moe werd. Naarmate hij ouder werd, werd het makkelijker om slaperigheid te herkennen: hij begon in zijn ogen te wrijven, friemelen aan een doek of speentje, kreeg kleine oogjes en staarde voor zich uit.

Een slaapschema kan je inzicht geven. Besef wel: je baby is uniek. Probeer de behoeften van jouw kindje als uitgangspunt te nemen, en niet het slaapschema dat je op internet hebt gevonden. Dat kan betekenen dat je het ene moment een ontroostbaar huilende baby bij je neemt, en op het andere moment het even aankijkt als je baby in zijn bedje aan het jengelen is uit vermoeidheid.

Probeer de signalen van je baby te herkennen. Jij weet het beste wat jouw baby nodig heeft om te kunnen slapen. Of wanneer hij of zij honger heeft. Zo ontdek je uiteindelijk het ritme van jouw baby.

Meer lezen?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding

Cute! Typisch gedrag van pasgeboren baby’s

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen