wel of niet samen slapen met baby
26/11/2023

Wel of niet samen slapen? Dit zegt de wetenschap

Wel of niet samen slapen met je kind in één bed? Samen slapen is een keuze die vaak duidelijke voorstanders en tegenstanders heeft. Sommige ouders zweren erbij, andere ouders moeten er juist niet aan denken om met hun kind samen te slapen.

Wel of niet samen slapen? Het is een vraag die veel (nieuwe) ouders hebben. Met de interesse in een natuurlijk opvoedstijl is ook bed sharing of samen slapen steeds populairder. Er zijn ouders die samen slapen als onderdeel van een natuurlijke opvoedstijl omarmen. Inmiddels kun je een heus ‘familiebed’ kopen.

Baby bij je in bed

Wat zegt de wetenschap over samen slapen? De juiste persoon om die vraag aan te stellen is Maartje Luijk, hoogleraar pedagogiek aan de Erasmus Universiteit. Ze vertelt: ‘In veel landen is het heel gebruikelijk voor ouders om samen met de baby op één kamer of in één bed te slapen. Mensen uit niet-westerse landen zijn vaak verbaasd wanneer ze horen dat baby’s in Nederland in een aparte kamer slapen. Ook in de westerse wereld was het tot in de negentiende eeuw heel normaal dat baby’s bij hun ouders in bed sliepen.’

Samen slapen met je baby of kind zou goed zijn voor de hechting en bevordert de borstvoeding. Het is iets ‘natuurlijks’ dat voor veel ouders fijn voelt. Maar samen slapen in één bed is ook een risicofactor: je baby kan het te warm krijgen, tussen matrassen bekneld raken of uit bed vallen. Daarom is het officiële advies van kinderartsen en kraamzorgorganisaties om niet samen in één bed te slapen.

Voorstanders en tegenstanders van samen slapen

Maartje: ‘Door aandacht voor samen slapen in blogs, bij influencers, en in boeken en wetenschappelijke artikelenis het debat gepolariseerd. Vaak worden of de gevaren van samen slapen benadrukt, of de voordelen van samen slapen, zowel fysiek als psychologisch. Er is een duidelijke tweedeling: er zijn duidelijk kampen voor en duidelijke kampen tegen het samen slapen.’ En dat is voor nieuwe ouders best ingewikkeld.

Wat zegt de wetenschap? Maartje onderzocht met collega’s 659 wetenschappelijke publicaties gericht op samen slapen. Wat bleek? In beide kampen – team #samenslapen of team #alleenslapen – is er gebrek aan sterk wetenschappelijk bewijs. Er zijn studies die aantonen dat slapen met je baby in hetzelfde bed juist zorgt voor een sterkere band tussen moeder en kind, en er zijn studies die juist het tegenovergestelde aantonen. En dat betekent dat ouders vaak op hun eigen gevoel afgaan.

Het belangrijkste is nabijheid

Wat wel uit onderzoek duidelijk is geworden, is dat de nabijheid van ouders van belang is voor de sociale, emotionele en fysieke ontwikkeling van baby’s. Jouw nabijheid en zorg zijn nodig voor je baby. Zo voelt hij zich veilig. Nabijheid bevordert een goede hechting met je baby.

Het advies is daarom om je baby tijdens de eerste 6 maanden bij jullie op de kamer in een eigen bed te laten slapen. Dus met je baby of kind in een wiegje, ledikant of co-sleeper naast je eigen bed. Kies je er voor om samen te slapen? Hier kun je op letten bij veilig samen slapen.

Meer lezen?

‘Doe ik het wel goed als ouder?’: waarom opvoeden niet perfect hoeft

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen