veilig slapen kinderwagen
17/04/2024

Veilig (‘s nachts) slapen in de kinderwagen

Voor veel baby’s is de kinderwagen een heerlijke plek om in slaap te vallen. Ook als moeder kan het ideaal zijn als jouw kindje lekker slaapt in de kinderwagen, omdat dit jou vrijheid biedt of even wat rust geeft. Waar moet je op letten als je jouw baby laat slapen in de kinderwagen? En kan een baby ook gedurende de nacht veilig in de kinderwagen slapen? 

Waarom houden baby’s zo van slapen in een kinderwagen? De combinatie van rustig heen en weer gewiegd worden en kalmerende geluiden van buiten (denk aan wind, de wielen, geroezemoes) wekt bij baby’s een fijne, kalmerende associatie met de baarmoeder op. Geen wonder dat ze hierdoor (vaak) zo makkelijk door in slaap vallen. Als jouw baby ook een kinderwagenslaper is, dan is het goed om een paar zaken in de gaten te houden: 

  • De meeste baby’s liggen tot een maand of zes in de reiswieg – zodat ze plat op hun rug kunnen liggen en slapen – daarna wordt de wieg vaak vervangen door de stoel. In een reiswieg ligt een matrasje. Het is geen vereiste dat dit matrasje luchtdoorlatend is, maar het moet wel een stevig matrasje zijn;
  • Let erop dat je geen dekentje als ondergrond gebruikt, maar je baby gewoon op het matrasje slapen;
  • Ligt jouw kindje langer in de wagen? Denk er dan aan om de kap naar beneden te doen en doe nooit een doek over de kap. Goede ventilatie en circulatie zijn cruciaal voor baby’s. Ze zijn vatbaarder voor oververhitting omdat ze niet hetzelfde vermogen hebben om hun lichaamstemperatuur te regelen als volwassenen.
  • Hou jouw baby altijd in de gaten en zorg dat je goed zicht hebt en houdt op jouw slapende mini. 

Veilig slapen in de kinderwagen

Door gebrek aan ventilatie en circulatie wordt een gewone wieg of ledikant doorgaans als een veiligere plek om te slapen gezien. We zeggen ‘doorgaans’, want er zijn kinderwagens die aan de Europese veiligheidseis en testmethode, om precies te zijn EN 1466:2014 voldoen. Dit geeft aan dat ze veilig en geschikt zijn om jouw kindje hierin te laten slapen. De nieuwe Bugaboo Fox 5 voldoet aan deze eis. Zo heeft de reiswieg van de Fox 5 onder andere ventilerend gaas wat je makkelijk open zet door de buitenkant van de wagen naar beneden te klappen.

Sterker nog: de Fox 5 is zelfs geschikt en veilig om jouw baby ook ‘s nachts in te laten slapen. Daarbij moet wel één kanttekening worden gemaakt: gedurende de nacht moet de reiswieg op de grond worden gezet óf op een standaard, dus niet op het onderstel van de kinderwagen. 

Bugaboo wiegstandaard 

Dankzij de Bugaboo wiegstandaard kun jij jouw kindje veilig laten slapen in de vertrouwde reiswieg van de kinderwagen. Ideaal als je bijvoorbeeld een weekend weg bent of samen ergens anders slaapt en je geen wiegje tot je beschikking hebt. 

Het toffe van deze standaard is dat ‘ie multifunctioneel is: als je de reiswieg vervangt voor het zitje, dan maak je met de standaard een kinderstoel. Met de Bugaboo Stand kun je de positie van de zitting aanpassen zodat jouw kindje perfect aan tafel erbij kan zitten. 

veilig slapen kinderwagen

Heb jij al een ander model van Bugaboo? De wiegstandaard is naast de Fox 5 ook compatibel met de Bugaboo Cameleon 3, Bugaboo Buffalo en Bugaboo Donkey. Let wel op: voor elk model is een andere set adapters nodig die apart moet worden aangeschaft.

Meer lezen?
Review: Bugaboo Fox 5
Mom musthaves: zes favoriete accessoires voor onderweg

Dit artikel is geschreven als onderdeel van een samenwerking met onze partner Bugaboo.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen