De borstkolf. Als niet-moeder vind ik dat toch best een afschrikwekkende apparaat om te zien. Zo’n zuignap op je borst, al die slangetjes en bovendien een behoorlijk aanwezig geluid. Ook vrouwen die kolven hoor ik weinig positiefs zeggen over het ontwerp van de borstkolf. Maar er zijn een aantal nieuwe bedrijven die daar verandering in willen gaan brengen met hun high tech kolven.
Er zijn verschillende redenen om te kolven. Door afkolven kan een baby die niet zelf aan de borst kan of wil drinken, toch moedermelk krijgen. Een borstkolf imiteert de zuigreflex van de baby. Zo ontstaat de zogeheten toeschietreflex, waardoor de melk op gang komt. Melk kolven is een optie voor moeders die wel borstvoeding willen geven, maar waarbij drinken aan de borst niet lukt of gewenst is. Of als ze het geven van een flesje zo nu en dan willen uitbesteden (weekendje weg, samen de nacht voeding kunnen doen of een avond uit). Veel vrouwen die beginnen met werken en borstvoeding geven zijn ook nog een tijdje aan hun borstkolf gekluisterd. Zolang je niet in de buurt van de baby bent, maar nog wel om de paar uur voeding geeft, ben je toegewezen op de kolf.
Handsfree?
Er zijn handkolven en elektrische kolven op de markt. Een elektronische borstkolf is al minder werk dan een handkolf, alleen je moet alsnog de kolf op de juiste plek houden. Dat betekent dat handsfree kolven er nog niet in zit. Om daar iets op te verzinnen hebben bedrijven die borstkolven maken wel een soort bustiers of korsetten op de markt gebracht, waar de kolf in blijft zitten. Zo heb je wel je handen vrij. Maar het ziet er alsnog weinig ontspannen uit om met die twee units én een korset te moeten lopen. Laat staan dat je zo’n ‘bustier’ even snel aanschiet als je snel wil kolven onderweg.
De Amerikaanse bedrijven Elvie en Willow hebben een draadloze borstkolf in het assortiment, waarmee je dus gedag zegt tegen snoeren en slangetjes. De borstkolf bestaat uit een ingebouwde pomp én een plastic zakje of compartiment om de melk op te vangen. Elvie Pump en Willow draag je in een voedingsbh: je maakt de BH open, stopt de pomp er op de juiste plek in zodat je tepel goed in de pomp past, zet hem aan en kunt verder je gang gaan.
Discreet in je BH
Het grote voordeel is dat je je handen dus vrij hebt, omdat de borstkolf op z’n plek blijft zitten in een BH. Ook zijn de draadloze borstkolven geluidlozer en discreter dan reguliere borstkolven, claimen Elvie en Willow. Nog een groot voordeel: doordat er sensoren in de borstkolf zitten, kun je met de bijbehorende app bijhouden hoeveel melk je afgekolfd hebt. Je geeft aan hoeveel melk je wilt kolven en de app geeft een seintje zodra je deze hoeveelheid bereikt hebt.
Willows borstkolf heeft zeven standen die je zelf kan instellen. De zuigkracht is vergelijkbaar met een traditionele borstkolf, maar het grote voordeel is dat je in iedere positie, overal kunt kolven, zonder melk te verliezen uit de pomp. Door het ontwerp kan de melk er wel in maar niet uit druppelen. Zelfs liggend in bed of op de bank kun je prima kolven, volgens Willow. Je wilt natuurlijk beide borsten kolven, dus daarom komt Willow met twee pompen als je het product koopt.
Alleen die prijs…
Het enige grote nadeel? De prijs! De Willow Pump heeft een prijskaartje van $479.99 dollar. Elvie Pump is momenteel nog niet verkrijgbaar: er is een wachtlijst als je via de webshop wil bestellen.
Team How about mom hoopt dat andere borstkolf fabrikanten aan het opletten zijn. Medela, Ardo en Philips, waar blijft jullie draadloze, compacte borstkolf? Zodat vrouwen niet meer aan die slangetjes en snoeren vastzitten en gewoon weer verder kunnen met hun leven?
[blockquote text=”Heb jij nog andere borstkolf tips of lifehacks? En zit jij te wachten op een draagbare, draadloze borstkolf? Let us know!” text_color=”#ffc2c2″ width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#ff87ed” show_quote_icon=”no” quote_icon_color=””]