29/09/2022

Als borstvoeding geven niet lukt

Je zag het plaatje van je drinkende baby aan de borst al helemaal voor je. Misschien had je er niet eens bij stilgestaan dat het niet zou lukken, want alle vrouwen kunnen toch ‘gewoon’ borstvoeding geven? Hoewel borstvoeding geven makkelijk lijkt, gaat het zeker niet altijd vanzelf.

Borstvoeding is de meest gezonde keuze voor een pasgeboren baby en wordt door deskundigen aangeraden, maar kunstvoeding (flesvoeding) is een goed alternatief. Sommige vrouwen kiezen er bewust voor om hun kindje direct de fles te geven, andere vrouwen willen ontzettend graag borstvoeding geven maar merken dat het tot hun spijt niet lukt. Dat kan voor verdriet, teleurstelling of andere emoties zorgen. 

Het is belangrijk om te beseffen dat er allerlei fysieke én mentale aspecten een rol spelen bij het wel of niet slagen van de borstvoeding, zowel bij jou als de baby. Jouw zwangerschap, de bevalling, jouw lichaam, de ondersteuning die je krijgt als nieuwe moeder in het ziekenhuis of thuis: het kan allemaal invloed hebben op de borstvoeding.

De beste voorbereiding op het geven van borstvoeding? + foto baby

Borstvoeding lukt niet: mogelijke oorzaken

Als jouw baby’tje te vroeg of met een schisis (hazenlip) geboren is, kan aanhappen soms lastig zijn of kan een baby de borst weigeren. Sommige baby’s hebben snel door dat uit een flesje drinken makkelijker is, en weigeren op een later moment de borst.

Je kunt last hebben van te veel productie, waardoor het voor je kindje te lastig is om goed te drinken. Of misschien maak je je zorgen over of je genoeg melk produceert, wat tot stress bij jou leidt. Zo ontstaat er dan een vicieuze cirkel: doordat borstvoeding niet goed lukt, ervaar je stress. Stress heeft een negatieve invloed op de melkproductie.

Spruw, een borstontsteking of aanhoudende kloven kunnen de borstvoeding ook belemmeren als er niet adequaat gehandeld wordt. Soms is de combinatie kolven en weer teruggaan naar werk niet vol te houden. Voor sommige vrouwen betekent stoppen met borstvoeding geven dat ze wel nog steeds kolven, andere vrouwen stoppen volledig.

Advies van lactatiekundige

Het kan fijn zijn om – zelfs al voordat je baby geboren is – advies te vragen als je graag borstvoeding wil gaan geven. Een lactatiekundige of borstvoedingsconsulent is een specialist op het gebied van borstvoeding. Zij helpt je op weg bij problemen met het borstvoeding en kan advies geven. Lactatiekundige zorg wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar veel zorgverzekeraars vergoeden het wel vanuit een aanvullende verzekering.

Stoppen met borstvoeding

Accepteren dat je moet stoppen met borstvoeding geven is niet altijd eenvoudig. Wij weten ook dat het moeilijk kan zijn om je hierbij neer te leggen. Maar als je merkt dat borstvoeding geven lichamelijk en geestelijk té veel van je vraagt, dan kun je je afvragen of je niet beter kunt stoppen. Want jouw kindje verdient ook een mama die zich goed voelt, niet oververmoeid is of veel stress ervaart. 

Het is niet gek dat bij deze keuze allerlei emoties kunnen komen kijken. Je voelt je misschien verdrietig, omdat je een bijzondere fase afsluit. Je kunt je schuldig voelen, omdat je je kindje liever langer de borst had willen geven en je het idee hebt dat andere moeders dit wel allemaal doen. Je kunt boos zijn of gefrustreerd raken, waarom lukt het jou nou niet. Al die emoties mogen er zijn. Maar weet dat je geen slechte moeder bent wanneer je geen borstvoeding (meer) geeft. Het belangrijkste is dat je kiest wat bij je past en dat je jouw eigen gezondheid en welzijn serieus neemt. 

Vergeet ook niet dat een flesje geven aan je baby ook een fijn momentje tussen jullie tweeën is. Dit hoef je niet kwijt te raken als je overstapt van borstvoeding naar flesvoeding. Hou je kindje dicht tegen je aan, en blijf die fijne rustmomenten samen koesteren.

Lees hier meer over borstvoeding lichamelijk en emotioneel afbouwen.

Ervaring van andere mama’s

Rebecca:

“Ik heb twee keer geprobeerd borstvoeding te geven, maar helaas gaat dat bij mij niet gemakkelijk. Ik heb een goede kolf besteld dit keer, wie weet gaat het de derde keer wel lukken. Zo niet, dan is dat ook oké. Ik heb al twee kindjes rondlopen, die hebben ook zorg en aandacht nodig. Dat kan ik alleen geven als ik ook goed voor mezelf zorg.”

Rachida:

“Bij mijn eerste kindje vond het ik geweldig om borstvoeding te geven, dat was ons momentje samen in de nacht. Maar ik kan me ook herinneren hoe het was met Noor, waarbij ik het drie maanden volhield en daarna moest stoppen. Dat voelde als falen. Toch was het de juiste keuze. Er viel zo’n last van mijn schouders toen ik eenmaal besloot te stoppen met aanmodderen. Ik wist toen bij de derde: ik ga het proberen en als het niet gaat of niet lukt, dat doe ik het niet. Ik begrijp dus beide kanten goed: moeders die kiezen voor borstvoeding en moeders die kiezen voor flesvoeding.”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen