maaltijd kraamtijd
21/05/2021

Welke hulpmiddelen kun je inzetten om de borstvoeding te ondersteunen?

We zouden willen zeggen: met jouw borsten en armen heb je alles in huis om borstvoeding te geven. Feitelijk gezien is dat ook zo, maar we weten ook dat er aantal hulpmiddelen bestaan die erg fijn – en soms nodig – zijn als je borstvoeding geeft. Op een paar zaken na, zoals een goede tepelzalf, hoef je deze hulpmiddelen zeker niet allemaal direct in huis te halen. Laat jullie borstvoeding avontuur vooral gewoon van start gaan en kijk wat je mogelijk nodig gaat hebben. We geven je alvast informatie en tips.

Borstvoedingscursus

Een goede voorbereiding op het geven van borstvoeding kan jou een groot voordeel bieden in de start van jouw borstvoedingsavontuur. How About Mom ontwikkelde samen met Céline Moly, al meer dan tien jaar werkzaam als lactatiekundige, een online borstvoedingscursus. In tien video’s (plus tien aanvullende PDF’s) vertelt Céline alles wat jij moet weten: van de voordelen voor jou en de baby, de eerste 24 uur en tot je productie op gang krijgen, tot uitdagingen bij het geven van borstvoeding, starten met kolven en borstvoeding en leefstijl. Na het volgen van deze cursus kun jij voorbereid en met zelfvertrouwen de borstvoedingsperiode tegemoet gaan. Bij aanschaf van de online cursus krijg je gratis een telefonisch consult met Céline voor aanvullende, persoonlijke vragen of zorgen.

Tepelzalf

Gedurende de borstvoedingsperiode is het belangrijk om je borsten en tepels goed te verzorgen. Smeer, zeker in de eerste paar dagen, na iedere voeding een dun laagje tepelzalf op om jouw tepels goed te helpen bijkomen tussen de voedingen door. Gebruik het liefst pure lanoline, de effectiviteit van het product is dan optimaal. Helaas is het niet altijd te voorkomen dat je pijnlijke tepels of tepelkloven krijgt. Hoewel tepelzalf verzorgend en herstellend werkt, is het belangrijk om altijd naar de oorzaak van het probleem te kijken. Tepelkloven kunnen onder andere komen door een verkeerde aanlegtechniek, een te kort tongriempje van de baby of ingetrokken of vlakke tepels bij jou. Kijk bij voorkeur samen met een lactatiekundige wat bij jou de reden van de kloven zijn. Borstvoeding kan in het begin gevoelig zijn, maar hoort geen pijn te blijven doen. Is dat bij jou wel het geval, trek dan op tijd aan de bel.

Tepelhoedje

Een tepelhoedje wordt gebruikt bij moeders die teruggetrokken, vlakke of korte tepels hebben maar ook bij baby’s met te weinig zuigkracht of met enige beperking (zoals een korte tongriem bijvoorbeeld). Zonder tepelhoedje merk je dat het aanleggen moeilijk gaat, dat je baby gefrustreerd raakt en steeds loslaat of van de borst glijdt. Met een tepelhoedje heeft de baby meer grip en houvast. Het is wel aan te raden om in eerste instantie te proberen zonder tepelhoedje te voeden, omdat de toevoeging van zo’n hoedje letterlijk zorgt voor een “laagje” tussen jou en de baby. De directe aanraking van het babymondje op je tepels stimuleert het vrijkomen van de hormonen oxytocine (toeschietreflex) en prolactine (melkproductie). 

Zoogkompressen

Zoogkompressen gebruik je tijdens je borstvoedingsperiode om lekkende melk op te vangen. Veel vrouwen merken dat de borst waar op dat moment niet uit gedronken wordt, ondertussen lekt. Een heel normaal proces aangezien de toeschietreflex tegelijk aan beide kanten plaatsvindt. Soms kan het ook gebeuren dat je borsten zo vol zijn gedurende de dag of juist ‘s ochtends vroeg, dat ze vanzelf beginnen te lekken. Om over die fijne toeschietreflex zodra er een baby begint te huilen nog maar te zwijgen… Voor al deze momenten zijn zoogkompressen jouw redding. Er zijn verschillende soorten kompressen waar je uit kunt kiezen. Je hebt wegwerp zoogkompressen, vaak zitten er al een paar daarvan in je kraampakket. Er zijn ook wasbare zoogkompressen verkrijgbaar. Een goede en bewuste keuze en onder andere gemaakt van katoen of bamboe. Een andere optie zijn siliconen zoogkompressen. Deze kompressen plak je letterlijk op je borsten. Door de zachte druk die zij geven, stopt het lekken. Het voordeel van deze pads is dat je deze niet ziet onder een strak shirtje. Bij vrouwen die veel lekken, werken de siliconen pads soms onvoldoende. 

Lekschaaltje (Melkopvanger)

In plaats van de melk die uit de andere borst lekt tijdens het voeden ‘verloren te laten gaan’ in een zoogkompres, kun je ook een lekschaaltje, oftewel melkopvanger gebruiken. Zo’n lekschaaltje wordt vacuüm gezogen op je borst en vangt de druppeltjes melk op. Vervolgens kun je deze druppeltjes ook aan je kindje geven of bewaren. 

Kolfapparaat

Een kolf kan om verschillende reden een fijn hulpmiddel zijn. Het is in bepaalde situaties nodig om een kolf al in de dagen na de geboorte in te zetten om de melkproductie op gang te brengen, bijvoorbeeld wanneer jouw kindje te vroeg geboren is of niet in staat is om zelf de borsten voldoende te stimuleren. In zulke gevallen is het dan belangrijk om ondersteuning en begeleiding te krijgen om het borstvoedingsproces zo goed mogelijk te laten starten. Als de borstvoeding goed loopt, kun je na een week of vier gaan kolven zodat jij (of je partner!) jullie kindje af en toe een flesje afgekolfde melk kan geven. Op deze manier raakt de baby op een vriendelijke manier bekend met de fles zonder dat de borstvoeding eronder lijdt. Zodra je weer aan het werk gaat en afhankelijk van wat je wensen zijn, kan de aanschaf van een kolf zorgen dat jij op lange termijn borstvoeding kan blijven geven.  

Céline: “Ik raad ouders aan om eerst te kijken hoe de borstvoeding loopt voordat zij een kolf aanschaffen. Als blijkt dat in de dagen na de geboorte de inzet van een kolf nodig is om de baby te ondersteunen en de productie op gang te krijgen, is het beter om een kolf te huren. Vervolgens – afhankelijk van de productie, de behoeften van de baby en de wensen van het gezin – zal er geadviseerd worden welke kolf het meest geschikt is om te kopen.”

Therapearls

Als je borstvoeding geeft dan kan het soms nodig zijn om je borsten (extra) te verwarmen of om deze juist te koelen. Warme of koude hydrofiele doeken kunnen hierbij uitkomst bieden. Een fijn alternatief hulpmiddel zijn therapearls. Deze flexibele packs gevuld met gelkorrels kunnen warm gebruikt worden om de melkkanalen en melkklieren open te zetten en verlichting te bieden bij stuwing of een beginnende borstontsteking. Koud kunnen ze verlichting bieden bij stuwing en helpen ze je borst tot rust te laten komen na een voeding of na het kolven. 

Moedermelk bewaren

Vanaf het moment dat je moeder wordt, gaan opbergbakjes een rol spelen in je leven. Straks voor het bewaren van de eerste hapjes, overgebleven maaltijden of bakjes met eten voor onderweg. Maar nu eerst voor het bewaren van jouw moedermelk. Al voor de geboorte van je baby is er enige melkvorming gaande; deze wordt ‘colostrum’  genoemd, een zeer geconcentreerde gele substantie, een bron van pure immuniteit. Je kunt in de laatste trimester van de zwangerschap proberen met de hand te kolven om druppels colostrum op te vangen en in te vriezen tot de geboorte van je kindje. Later, als de productie eenmaal goed op gang is, zal je langzaamaan een voorraadje kunnen aanmaken door te kolven en melk in te vriezen. Moedermelk bewaarzakjes zijn speciale zakjes waarin je de melk kan bewaren of vervoeren. Door de platte ergonomische vorm kan de melk gemakkelijk en veilig worden bewaard, in de vriezer, in de koelkast of in een koeltas. Daarnaast is er ruimte om de datum op te schrijven en staan de millimeters op de verpakking. De melk schenk je makkelijk uit het zakje.

Een andere optie zijn flesjes. Soms zijn dit dezelfde flesjes die op de kolf bevestigd worden of zelfs waarop je een speen kunt zetten om als drinkflesje te gebruiken. Tenslotte kun je ook bakjes gebruiken om melk in te bewaren. De melk is hierin makkelijk mee te nemen en te stapelen en je kunt ze later gebruiken om hapjes in te bewaren. Het nadeel is dat ze meer ruimte in beslag kunnen nemen in je koelkast of vriezer. 

In samenwerking met:

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen