29/06/2022

Vrouwen in VS verwijderen menstruatie-apps

Grote kans dat je de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof hebt meegekregen. De conservatieve meerderheid in het Hooggerechtshof verwierp afgelopen vrijdag een wet die het federale recht op abortus in de Verenigde Staten vastlegt. Door die uitspraak kunnen afzonderlijke staten zelf met wetgeving komen om abortus te verbieden. Amerikaanse vrouwen vrezen dat de data van de menstruatie-apps als bewijs tegen hen kan worden gebruikt in eventuele abortus-rechtszaken.

Amerikaanse staten die abortus (gaan) verbieden zouden privégegevens van apps kunnen gebruiken bij het vervolgen van vrouwen die toch een zwangerschap laten afbreken. In apps als Flo, Natural Cycles en Clue kun je je menstruatie en gegevens over je vruchtbaarheid bijhouden. Met het oog op een kinderwens, of juist om niet zwanger te raken.

“We verwachten dat techbedrijven dagvaardingen zullen krijgen voor de zoekgeschiedenis van burgers”, zegt Dana Sussman van non-profitorganisatie The National Advocates for Pregnant Women tegen nieuwszender CNBC.

Amerikaanse vrouwen vrezen dat de data van de menstruatie-apps als bewijs tegen hen kan worden gebruikt in eventuele abortus-rechtszaken. “Openbaar aanklagers hebben het recht om gegevens op te vragen. En als je een abortus nodig hebt, een miskraam hebt of naar een andere staat reist, moet je heel goed nadenken over wat er op je telefoon staat”, aldus een Amerikaanse jurist.

“Zorgen zijn terecht”

Volgens privacy-experts zijn dat terechte zorgen.

Marijn Sax, onderzoeker aan het Instituut voor Informatierecht (IViR) van de Universiteit van Amsterdam, zegt daarover tegen de Volkskrant: “Apps als Flo zijn helemaal ontworpen om de gebruiker een veilig, prettig en vertrouwd gevoel te geven. Maar dat is de buitenkant: ze zijn gemaakt om valse beloften te doen.” Het doel van veel app-makers is namelijk: het verzamelen van zoveel mogelijk gebruikersdata.

De Amerikaanse app-maker Flo kondigde vrijdag aan dat het met een speciale anonieme modus komt binnen de app, zodat gegevens nooit zijn te herleiden tot de gebruiker. Op die manier kunnen overheden die data dus ook niet opvragen. Maar experts betwijfelen of gebruikers daarmee echt elk dataspoor kunnen wissen.

En dat kan met de nieuwe wetgeving in de Verenigde Staten dus een gevaarlijk terrein worden. Op sociale media als Twitter delen mensen massaal de oproepen om de apps van de telefoon te verwijderen.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen