Tweede Kamer onderzoekt recht op rouwverlof na miskraam
05/07/2022

Deze app ondersteunt ouders bij miskraam of verlies van hun baby

Het overlijden van een baby tijdens of vlak na de zwangerschap of geboorte is een intens verdrietige en ingrijpende gebeurtenis. Dat is de reden dat we onlangs de How About Mom app uitbreidde met informatie over een ziekenhuisopname bij jou of je baby, vroeggeboorte, en omgaan met verlies en rouw.

Sinds kort is er ook een speciale app die ouders wil ondersteunen bij het verlies van een baby door een miskraam, zwangerschapsafbreking, rondom geboorte of kort daarna.

Om ouders te steunen ontwikkelden het Maasstad Ziekenhuis en Steunpunt Nove de gratis Loss-App. De app biedt informatie, inzicht en oefeningen die kunnen helpen bij het omgaan met het verlies.

Elke dag even inchecken

Nina Schipper, moeder van Madelief vertelt over het gebruik van de app: “Na lang wikken en wegen volgde een zwangerschapsafbreking vanwege medische en persoonlijke redenen. De Loss-App helpt mij om elke dag even bij mezelf in te checken. Even stil te staan bij hoe het echt met mezelf gaat. Of ik mezelf niet aan het voorbij lopen ben. Het geeft mij de kans om negatieve gedachten positiever te bekijken of te lozen via de functie ‘dit moet ik even kwijt’. Dat hielp mij om dingen wél uit te spreken en niet te bewaren, letterlijk en figuurlijk.”

“Gewoon opnieuw proberen”

Van alle vrouwen maakt naar schatting 11 procent minimaal één miskraam mee; 2 procent overkomt het twee keer en 1 procent zelfs drie keer of vaker. De onderzoekers van een recent onderzoek naar miskramen vermoeden dat de werkelijke aantallen zelfs nog hoger liggen, omdat lang niet alle miskramen worden geregistreerd. 

Volgens de onderzoekers bestaat er in de maatschappij en gezondheidszorg een beeld dat miskramen onvermijdelijk zin. Pas bij meerdere miskramen wordt er overgegaan op verder onderzoek, tot die tijd is het kwestie van ‘gewoon opnieuw proberen’. Maar doet geen recht aan het verdriet dat vrouwen die een miskraam krijgen ervaren.

De inhoud van de Loss app is onder meer gebaseerd op de kennis en ervaring van deskundigen van het Maasstad Ziekenhuis en Steunpunt Nova, het landelijk steunpunt voor ouders die hun baby verliezen. De gratis app is te downloaden via Google Play Store of Apple Store.

Meer lezen?

Hoe ga je om met een miskraam? Andere vrouwen vertellen

“Een miskraam is geen taboe, het mag er zijn”

Roos Moggré over het verwerken van een miskraam: ‘Je hoeft niet in stilte te lijden’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen