Een zwangerschap en bevalling betekenen voor veel vrouwen een aanslag op hun bekkenbodemspieren. Om klachten te voorkomen of verbeteren kun je zelf aan de slag gaan met een bekkenbodemspier trainer. Maar is dat wel een goed idee? We vragen het aan bekkenfysiotherapeut Marloes.
Eigenlijk kun je een zwangerschap en bevalling het beste zien als een soort blessure van de bekkenbodem. Een blessure waar je van moet herstellen. De meeste vrouwen voelen zich met een maand of drie wel weer oké, maar de klachten kunnen net zo goed korter of juist langer duren. En da’s niet gek: het fysiologisch (lichamelijk) herstel van de bekkenbodem is echt minimaal negen maanden na de bevalling.
Bekkenbodem klachten na de bevalling
Sommige vrouwen houden na hun bevalling last van klachten die te maken hebben met hun bekkenbodemspieren. Bijvoorbeeld urineverlies, of zelfs moeite met het ophouden van ontlasting, of pijn tijdens penetratie.
Juist omdat we dit vaak beschamende of ongemakkelijke klachten vinden, lopen vrouwen in de praktijk vaak lang door met hun klachten. Terwijl deze problemen vaak goed verholpen kunnen worden door de juiste hulp en begeleiding.
Zelf aan de slag met een bekkenbodemspier trainer?
Sommige vrouwen kiezen ervoor om zelf aan de slag te gaan met een bekkenbodemspier trainer. Bijvoorbeeld de Elvie Trainer of de Kegel Exerciser van Perifit. Hoe kijkt een bekkenfysiotherapeut tegen het gebruik van dergelijke trainers thuis aan? We vragen het aan geregistreerd bekkenfysiotherapeut Marloes Reijman:
“Wat ik in de praktijk zie is dat vrouwen die zelf aan de slag gaan vaak teveel en te hard aan het oefenen en aanspannen zijn. Daardoor worden klachten juist erger. Deze bekkenbodemspier trainers geven je ook geen goed beeld of je nu niet kan aanspannen omdat er teveel spanning zit, of juist dat je te weinig aanspannend vermogen hebt.”
“Wanneer je weet of je eerst moet leren ontspannen of juist moet oefenen met aanspannen dan kan zo’n bekkenbodem trainer een mooie aanvulling zijn. Ik gebruik apps of bekkenbodemspier trainers ook wel in de praktijk, maar raad vrouwen wel aan om eerst een goed onderzoek te doen bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut, zodat je weet wat je moet trainen. Dan is het heerlijk als vrouwen daar zelf thuis mee aan de slag kunnen gaan.”
Marloes besluit: “Het grootste gevaar zit er dus in dat vrouwen denken dat ze een verminderde bekkenbodemspier functie hebben en daardoor aanspannen, terwijl de functie verminderd is doordat er teveel spanning zit. Dan maakt aanspannen de klachten juist erger.”
Kortom: ga eerst eens langs bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut als je klachten ervaart tijdens of na de zwangerschap. Je hoeft geen verwijzing te hebben van de huisarts om een afspraak te maken bij een bekkenfysiotherapeut.
Meer lezen?
Is er vijf jaar na de bevalling nog iets te doen aan urineverlies? Bekkenfysiotherapeut Marloes geeft antwoord op veelgestelde vragen van moeders
Anna test Elvie: een bekkenbodemspier trainer met app