vagina na bevalling
10/09/2020

Houd je vulva gezond (zonder ‘intieme’ reinigingsproducten)

Wasgels, speciaal doucheschuim, doekjes met menthol. Ken je die ‘intieme’ reinigingsproducten voor vrouwen om de vulva schoon te houden? Complete onzin. Wist jij dat jouw vulva een zelfreinigend orgaan is? “Alles wat wordt aangeprezen om je vagina ‘schoon’ en ‘fris’ te houden is geldklopperij.”

Die speciale reinigingsproducten voor je vagina zijn onzin, en kunnen zelfs schadelijk zijn, legt Mieke Kerkhof, gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, uit in deze radio-uitzending. “De vagina heeft van zichzelf een zuurgraad van vier á vijf. Dat wordt bepaald door bacteriën die wij van nature hebben. Ook de mondholte, anus en gehoorgang zitten vol normale bacteriën die ervoor zorgen dat vreemde bacteriën niet binnenkomen.”

Volgens de fabrikanten van die intieme middelen zorgen hun producten ervoor dat je een ‘normale’ zuurgraad krijgt of dat de zuurgraad van je vagina zich ‘herstelt’, maar de juiste zuurgraad hebben wij vrouwen dus al van onszelf. Je hoeft niets te ‘herstellen’. Het advies van Mieke: “Stop er onmiddellijk mee. Dat is juist de oorzaak van veel klachten. Hoe meer je gebruikt van die middelen, hoe meer klachten je kunt krijgen.”

Hoe hou je je vulva gezond?

De namen ‘vulva’ en ‘vagina’ worden door elkaar heen gebruikt, maar wist je dat dit wel degelijk twee verschillende dingen zijn? De vulva is de buitenkant van het vrouwelijke geslachtsorgaan, bestaande uit de schaamlippen, het puntje van de clitoris, de uitgang van de urinebuis en de ingang van de vagina. Het inwendige deel is de vagina, het geboortekanaal.

Voor alle vrouwen, of je nu wel of geen moeder bent geworden, is het gezond houden van je vulva belangrijk om irritaties en infecties te voorkomen. De vulva is ontworpen om zichzelf schoon te houden met behulp van jouw natuurlijke afscheiding. Het enige wat je nodig hebt om je vagina schoon te houden is lauwwarm water: een douche of bad is voldoende.

Gebruik uitsluitend lauwwarm water en geen zeep om je vagina te wassen en dep droog met een schone handdoek. En blijf dus weg van producten als speciale middelen voor in je vagina zoals vaginale douches, doekjes en wasemulies, omdat ze de normale zuurbalans van je vagina verstoren.

Wat kun je nog meer doen om je vagina en vulva gezond te houden? Kies voor katoenen ondergoed en was nieuw ondergoed altijd voordat je het draagt. Slaap bij voorkeur naakt of met alleen bovenkleding aan, zodat je vagina ook de ruimte krijgt om te luchten. En vermijd knellende strings, panty’s of broeken. Draag geen of anders zo min mogelijk inlegkruisjes en kies het liefst voor producten van katoen (biologisch) en liefst zonder parfum. Zo houd je je vagina en vulva gezond.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief