03/01/2022

Vijf goede voornemens voor moeders

Auteur

Datum

Categorie

Share

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen een moment om na te denken over dingen die je dit jaar anders wilt gaan doen. Wat neem je mee van vorig jaar, wat wil je graag veranderen in het nieuwe jaar. Hoewel er helemaal niets mis is met het bedenken van een paar goede voornemens, hopen we wel dat jij het jezelf niet te lastig maakt. Want hey: het moederschap is van tijd tot tijd al uitdagend genoeg. Bij deze vijf goede voornemens voor jou, moeder.

Ik neem mij voor… om mezelf op de to-do lijst te zetten

Je weet wel, die oneindige lijst met taken in en rondom het huis? Die lijst waarop jij structureel onderaan bungelt? Laten we proberen daar dit jaar verandering in te brengen. Probeer om jezelf structureel, dag in dag uit, bovenaan dit lijstje te zetten. Als je iets doet voor een ander, ga dan ook bij jezelf na wat jij nodig hebt. Maak je lunch voor de kids, vergeet jezelf dan niet. Gaat de baby vanavond in bad? Denk eraan om later die avond ook zelf een ontspannen bad te nemen. Koop je nieuwe kleding voor je kind online? Ga dan ook na of je zelf nog iets nodig hebt. Maak je een afspraak voor jouw dochter om met een vriendinnetje te spelen? Maak dan zelf ook een afspraak om iets met jouw vriendin te doen.

Ik neem mij voor… de rommel wat vaker te accepteren

Kinderen staan gelijk aan rommel. Waar er gespeeld wordt is er troep, waar er gegeten wordt komen er vlekken en bij buiten spelen horen vieze kleren. Het is verleidelijk om je hier heel druk over te maken en hier al tijdens het spelen of eten boos over te worden, offf…. je kunt proberen om het wat vaker los te laten. Laat je niet misleiden door picture perfect kamertjes, smetteloze outfits of blinkende keukens op Instagram. Het moederschap is nu eenmaal rommelig en hoe eerder je accepteert dat dit zo is, hoe relaxter je zult worden.

Ik neem mij voor… meer plezier te maken met de kinderen

Kinderen hebben grenzen nodig en die moet jij als ouder aan ze geven. Dat is alleen maar goed. Maar soms zul je in een situatie komen waarbij je de kans hebt om: óf je strikt aan jullie regels te houden óf de teugels wat te laten vieren en meer te genieten van het moment met jouw kindje. Denk bijvoorbeeld aan bedtijd. Jouw kindje is heerlijk aan het spelen, maar jij kijkt ongeduldig naar de klok of op je telefoon omdat het eigenlijk tijd is om te gaan slapen. Je kunt jezelf daarover opwindend, of op zo’n moment ervoor kiezen om even met hem of haar mee te doen. Nog druk aan het dansen terwijl het eten op tafel staat? Dans het laatste nummer mee en ga daarna aan tafel. Een wedstrijdje wie het hardst kan gillen als je buiten aan het wandelen bent? Doe lekker mee, lucht vast op. Soms moet jij de verstandige volwassene zijn, soms moet je gewoon mee gek of stout doen met je kinderen. Wees niet bang om dit jaar meer plezier te maken in het moederschap.

Ik neem mij voor… van mijn lichaam te houden

Terwijl de afslankprogramma’s, fitness apps en detox sapjes je om de horen vliegen in de eerste week van januari, willen wij je alleen maar op het hart drukken: hou dit jaar nog wat extra van jezelf, precies zoals je bent. Of je nu hoopt zwanger te raken, in verwachting, pas bevallen of al moeder bent. Jouw lijf is geweldig.

De beelden die we zien in bladen, series of op Instagram kunnen invloed hebben op jouw zelfbeeld, zeker tijdens of na je zwangerschap. Ze kunnen ervoor zorgen dat we denken dat we er anders uit moeten zien. Dat is de grootste onzin. Jij bent perfect zoals je bent. Natuurlijk is het wel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Voor je mentale en je lichamelijke gezondheid. Dat doe je door te bewegen op een manier die jij fijn vindt of te genieten van eten – zowel gezonde maaltijden als de dingen die minder gezond maar oh zo lekker zijn. Door te rusten als we moe zijn en te luisteren naar ons lijf. Onthoud: als jij lief bent voor jouw lichaam, geef je het goede voorbeeld aan jouw kinderen. Zij leren van ons dat het er niet om gaat hoe we eruit zien, maar hoe we ons van binnen voelen.

Ik neem mij voor… mezelf goed genoeg te vinden

Goede voornemens geven ons vaak het idee dat we dingen anders moeten doen. Natuurlijk zullen de hier boven genoemde of andere voornemens wel helpen om jezelf te verbeteren, maar je moet ook beseffen dat jij op dit moment al goed genoeg bent. Zelfs al was je vandaag voor je gevoel niet de beste moeder, de leukste vrouw of de beste werknemer: jij bent goed genoeg. Gun jezelf wat genade en laat die eeuwige schuldgevoelens lekker los.

Meer lezen?

Perfecte moeders bestaan niet

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief