ouders seks seksleven
25/09/2023

Net ouders geworden? Even wat minder (of geen) seks is oké

Na een zwangerschap, een bevalling, het herstel daarvan en de eerste maanden met een baby, gaat er soms best een periode voorbij waarin je als koppel even iets minder (lees: geen) seks hebt. Volkomen normaal en geen reden tot paniek. Het helpt wel als je er over kunt praten samen. ‘Je kunt niet verwachten dat je allebei na een drukke dag, de kramp-uurtjes en het ontplofte huis ‘ineens’ enorme zin in seks hebt als je ein-de-lijk je bed hebt bereikt.’

Als vrouw moet je herstellen van een zwangerschap en bevalling. De dagen zijn voller, de nachten korter. Je kunt je energie maar één keer opmaken en je bent eigenlijk chronisch moe. Je hebt niet meer exclusief de aandacht voor elkaar, maar deelt nu dit met een ander (lees: je baby). Je zult opnieuw de balans moeten vinden in jullie relatie, het huishouden, werk en privé, en soms duurt dat even.

Vergeet ‘twee keer per week’

Het is als je het zo leest volkomen normaal dat jullie seksleven even op een laag pitje staat. Wat onderzoeken over ‘gemiddeld twee keer per week’ ook zeggen, die dry spell in deze fase van jullie leven is logisch. Of het nou leuk is of niet.

Tijdelijk minder seks is oké (en normaal)

“Het is belangrijk dat we die periode van minder seks normaliseren”, zegt Anita van Raak, relatietherapeut en haptonoom. “Het is niet nodig om als koppel direct ervan uit te gaan dat dit niet meer goed komt. Het is in de meeste gevallen simpelweg een fase.”

Verschil tussen mannen en vrouwen

Sta er ook bij stil dat er een verschil is tussen mannen en vrouwen. “Mannen kunnen doorgaans makkelijker het vaderschap en partnerschap scheiden”, legt Anita uit. “Vrouwen hebben een langere periode nodig om deze balans te vinden. De rol die je hebt als moeder is vaak niet de rol die je wilt aanhouden in de slaapkamer.” Best lastig schakelen, het ene moment een baby aan je borst en het volgende moment een opgewonden vent die aan je borsten zit.

Juist bij vrouwen gaat die knop soms lastig om. Dat heeft nu eenmaal effect op je zin in seks en animo om te vrijen. Volgens Anita kan het makkelijk een jaar duren – of langer – voordat vrouwen weer een zekere balans en scheiding hierin gevonden hebben na de bevalling.

Slappe buik

Daarnaast moet je de enorme verandering die heeft plaatsgevonden in jullie leven niet onderschatten. Je bent ouders geworden. Je hebt een enorme verantwoordelijkheid gekregen, met de nodige stress en uitdagingen die daarbij komen kijken. Je avonden, nachten en dagen zien er anders uit. Samen moet je kijken hoe je bent als ouders en of je elkaar kunt vinden op het gebied van opvoeding.

De manier waarop je als vrouw naar je eigen lichaam kijkt, speelt ook een rol in de verandering van je seksleven. Een slappe buik, andere borsten, striae, spataderen: het zijn dingen die er – stom genoeg! – voor kunnen zorgen dat je je minder seksueel aantrekkelijk voelt. Daardoor kun je seks zelfs uit de weg willen gaan. Je partner kan je iedere dag vertellen dat hij je nog steeds de mooiste vindt, als jij dat zelf niet voelt, dan kan dit ook effect hebben.

buik na keizersnede

De basisingrediënten voor fijne seks

De basisingrediënten om seksualiteit in een relatie goed te houden zijn juist de dingen die er in deze drukke fase bij in schieten. Vrijheid, ontspanning, tijd voor elkaar, voor jezelf en voor genegenheid – ook buiten de slaapkamer – schieten er soms allemaal bij in. Je kunt niet verwachten dat je allebei na een drukke dag, de kramp-uurtjes en het ontplofte huis ‘ineens’ enorme zin in seks hebt als je ein-de-lijk je bed hebt bereikt.

Kortom: hoewel het jammer is als je seksleven even op een laag pitje staat, hoef je niet direct te panikeren. Er spelen heel veel factoren een rol bij zin of geen zin in seks. En aan veel van die dingen kun je op het moment even niet zoveel doen. Wat je wel kan doen, is jullie seksleven – of liever gezegd het gebrek daar aan – bespreekbaar maken. Spreek naar elkaar uit hoe je hierover denkt: ‘We weten dat dit nu zo is, het heeft niets te maken met hoe aantrekkelijk ik jou vind, dit is nu even hoe ons leven is’, dat idee.

Geen seks en er niet over praten is slechte combinatie

“Geen seks hebben en er ook niet over praten, dat is alsof er een bom onder je bed ligt, wachtend om af te gaan”, zegt Anita. “Het hoeft geen probleem te zijn om tijdelijk minder seks te hebben, zolang je er maar over praat met elkaar. En jullie wensen en verwachtingen op het gebied van seks naar elkaar uitspreken. Uiteindelijk komt het weer goed, ook al zul je daar wel je best voor moeten doen.”

Meer lezen?

“De kleine, lieve gebaren schieten er vaak bij in”

“We hadden meer dan een jaar geen seks na de bevalling”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen