Jacqueline Steenbeek - Mom PWDR
16/06/2023

Momtalk: Jacqueline

Jacqueline Steenbeek vond naast haar werk als verloskundige, hormoontherapeut en eigenaresse van een echopraktijk óók nog tijd om een supplementenlijn voor moeders op te richten. How About Mom spreekt Jacqueline over MOM PWDR, haar derde zwangerschap en hoe het is om te ondernemen samen met man Derk.

Wilde je altijd al verloskundige worden?

‘Dat je in negen maanden tijd een volledig mensje ontwikkeld zonder dat je het zelf in de gaten hebt, dat vond ik zo indrukwekkend. En ik heb altijd een fascinatie gehad voor bevallingen.’

‘Tijdens mijn loopbaan kreeg ik ook vaak de vraag of ik zelf ook bevallen ben. Op mijn 21e ben ik afgestudeerd, op mijn 28e werd ik zelf voor het eerst moeder. Je hoeft uiteraard geen moeder te zijn om een goede verloskundige te zijn. Maar de eerstvolgende bevalling die ik begeleidde nadat ik zelf bevallen was, stond ik huilend naast het bed. Er komt toch een bepaalde emotie bij kijken.’

Inmiddels heb je een echopraktijk en ben je hormoontherapeut.

‘Klopt. Ik ben nu niet meer actief als verloskundige, ik miste de diepgang met mijn cliënten. Ik wilde ze graag intensief begeleiden, maar in de verloskundigenpraktijk was er weinig tijd voor uitgebreid advies en begeleiding, bijvoorbeeld over leefstijl en vitaminen. Daarom koos ik ervoor om een opleiding tot hormoontherapeut te volgen en een echo-praktijk te openen.’

Wat maakte dat je MOM PWDR hebt opgericht?

‘Er gebeurt zoveel tijdens die negen maanden zwangerschap. De zorg in Nederland is goed maar zwangeren krijgen alleen extra aandacht als er iets aan de hand is, bijvoorbeeld bij mentale klachten, hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes. Waarom kunnen we niet preventief zwangeren de juiste kennis en tips geven, vroeg ik me af.

Met MOM PWDR ontwikkelde ik een supplementenlijn – vitaminen en mineralen – voor zes fasen. We onderscheiden de preconceptie fase, dus als je een kinderwens hebt. Daarna het eerste, tweede en derde trimester van de zwangerschap. En daarna de postpartum periode en borstvoedingsperiode. Al die fases vragen iets anders van een vrouwenlijf en met de MOM PWDR supplementen willen we daar zo goed mogelijk bij aansluiten. Je lijf vol met zwangerschaps- en borstvoedingshormonen heeft de juiste vitaminen en mineralen nodig, die kun je aanvullen met onze producten.’

Je bent samen met Derk Boerrigter, voormalig profvoetballer en inmiddels ook je compagnon. Hoe is het om samen te ondernemen?

‘Derk is echt ondernemend ingesteld, hij is heel handig met bedrijven opzetten. Ik heb altijd een passie voor zwangerschap en gezondheid gehad, dus we zijn een goede match. Natuurlijk kennen wij ook periodes met ups en downs, maar over het algemeen gaat samen ondernemen en ouders zijn super goed. Wij zijn wel twee verschillende persoonlijkheden, ik heb Derk wel ook echt nodig om onderneming te laten draaien. Hij durft risico te nemen, is vastberaden en geeft me positieve energie. Hij is mijn rots in de branding.’

Hoe was het om samen ouders te worden?

‘Heel leuk. Toen wij elkaar leerden kennen was duidelijk dat we beiden een kinderwens hadden. We hebben een tijd samen in Schotland gewoond omdat Derk daar werkte, dat was een hele leuke tijd. Toen we naar Nederland verhuisden en een huis kochten, was voor ons beide duidelijk dat we klaar waren voor een kindje. Dat het direct de eerste keer raak was, had ik als verloskundige ook niet verwacht haha.’

Jacqueline Steenbeek

Wilde jij altijd al moeder worden?

‘Ik heb altijd wel drie kinderen gewild, Derk wilde na onze dochter Julia (5) en zoon Dean (3) ook voor een derde gaan. We zijn helemaal happy, het voelt compleet.’

Kijk je anders tegen deze zwangerschap of bevalling aan, als verloskundige en hormoontherapeut?

‘Bij eerste twee zwangerschappen was ik heel relaxed. Ik wist dat er heel veel scenario’s waren, maar dat het enige medicijn is zelf te proberen zo min mogelijk stress te hebben, gezonde voeding, sporten en beweging, en rust. Ik zag niet op tegen de bevalling. In mijn loopbaan als verloskundige zag ik dat degene die de pijn accepteerden en probeerden te ontspannen, ook vaak natuurlijk bevielen. Probeer te ontspannen en de pijn te accepteren, hield ik mezelf voor, voor de rest kun je er heel weinig aan doen. Ik heb twee keer een hele vlotte bevalling gehad waarin ik voor mijn gevoel de touwtjes in handen had. Heel fijn.’

‘Ik merk dat ik nu bij deze derde zwangerschap meer onzekerheden heb. Is alles goed met de baby, is alles gezond? Ik denk dat ik er als hormoonexpert nu anders naar kijken, wordt alles binnenin goed aangelegd? Een baby wordt geprogrammeerd tijdens de zwangerschap, en daar is nog zo weinig over bekend. We weten wel dat leefstijl, stress, vitaminen en mineralen allemaal invloed hebben.’

Hoe lukt het om tijd voor jezelf vrij te maken, als moeder van 2?

‘Ik neem mijn rust. En probeer te sporten. Ik sport samen met Derk. Dan brengen we Dean naar de kidsclub die bij de sportschool zit, zodat wij samen kunnen sporten en hij een leuke ochtend heeft. Dat is echt een moment voor onszelf en door samen te gaan een goede drijfveer om te gaan sporten.’

Wat zou je andere zwangeren mee willen geven?

‘Ik vind het belangrijk om andere vrouwen en zwangeren ervan bewust te maken dat wanneer je zwanger wil worden of zwanger raakt, jij de veilige plek gaat bieden voor een baby. Een gezonde basis is belangrijk. Die creëer je door onder andere rust, beweging en gezonde voeding. En ondersteuning met de juiste vitaminen en mineralen, uit voeding en uit supplementen. Dat effect merk je niet direct, maar die vitaminen en mineralen kunnen bijdragen aan de gezondheid van je kind.’

Meer lezen?
Momtalk: Iris
Momtalk: Maartje

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen