mindfulness zwanger bevallen ontspanning
28/03/2024

Mindfulness tijdens de bevalling

Mindfulness is de afgelopen decennia enorm populair geworden. Niet gek als je weet dat het beoefenen hiervan kan zorgen voor minder stress en een gezonder en gelukkiger leven. Als je jezelf bepaalde mindfulness-vaardigheden eigen kan maken, helpt dit je niet alleen in het leven in het algemeen maar zeker ook als je binnenkort gaat bevallen van je kindje. Ik vertel je in dit artikel alles over mindfulness tijdens de bevalling.

Mindfulness is een methode om je te helpen het heden te onderzoeken en te accepteren. En niet alleen de situatie op zich maar ook alles dat daarbij komt kijken, zoals gedachten, emoties en fysieke sensaties. Door met je volle aandacht in het huidige moment te zijn, ervaar je minder pijn, angst en stress en kun je veerkrachtiger met intense situaties omgaan. 

Mindfulness tijdens de bevalling

Vrouwen die angstig zijn voor de bevalling, zijn vaak bang voor de pijn die komt kijken bij het op de wereld zetten van hun kindje. Als jij die angst hebt, kan het geruststellend zijn om te weten dat de meeste bevallingen geen aaneenschakeling van heftige pijn zijn.

Milli Hill maakt in haar boek ‘Positief over bevallen’ een interessant rekensommetje over de hoeveelheid pijn bij een bevalling waarbij je van begin tot eind elke tien minuten vier weeën hebt. Best een heftig scenario want in de meeste gevallen bouwt de bevalling zich rustiger op. Maar stel dat dit zo is, dan nog ben je ‘maar’ 13 procent van de bevalling in een pijnlijke piek van een wee. 27 procent van de tijd bestaat uit het opbouwen naar en het wegebben van deze pieken (minder heftige pijn dus). De overige 60 procent van de tijd (het merendeel van de bevalling) heb je dus geen pijn. Voor veel vrouwen is dit echt een eye opener!  

In het hier en nu blijven bij bevallen

Door in de pauzes tussen de weeën bezig te zijn met gedachten als “wat was die laatste wee heftig” of “hoe lang gaat dit nog duren?”, “kan ik dit wel aan?” of “hoe erg gaat dit nog worden?” ben je vooral bezig met het verleden (die laatste wee) en de toekomst (de rest van de bevalling). Op die manier laat je een enorme kans liggen en dat is het nu. Want in het nu (de pauze tussen twee weeën) is er zoals Milli Hill laat zien bij de meeste bevallingen geen pijn. Door in de pauzes tussen de weeën in het nu te kunnen blijven, kun je je beter ontspannen. 

En het mooie is dat je baarmoeder op die manier ook beter ontspant en tot rust kan komen waardoor deze daarna nog krachtiger samen kan trekken voor effectievere weeën. Het kan heel helpend zijn om hier van tevoren met je bevalpartner over te praten. Hij of zij kan je er in de pauzes tussen de weeën aan herinneren om alle spanning (opgetrokken schouders, vastgeklemde kaken en gespannen handen) los te laten en je lichaam te ontspannen. 

Openstellen in plaats van vechten

Naast het meer in het nu leven, kan het beoefenen van mindfulness je ook helpen om minder weerstand te ervaren. Door je minder te verzetten voor pijn en ongemak en je open te stellen voor het geboorteproces (hoe dat ook loopt), zal je de bevalling hoogstwaarschijnlijk veel positiever ervaren. En natuurlijk kan er zich ook dan een onverwachte situatie voordoen. Dan is het de kunst om hierin mee te kunnen bewegen in plaats van je er tegen te verzetten.

Niet makkelijk, maar wel heel helpend want verzeten tegen een bestaande situatie leidt tot (extra) lijden. Dit meebewegen betekent trouwens niet dat je je complete geboorteplan maar overboord moet gooien bij een onverwachte situatie. Het kan heel erg de moeite waard zijn om te onderzoeken wat dan nog wel kan. 

Waar richt je je aandacht op?

Je kent vast de uitspraak dat wat je aandacht geeft, groeit. Het kan een heel verhelderend besef zijn dat je zelf kan kiezen waar je je aandacht op vestigt. Zo kun je er tijdens een wee voor kiezen om je aandacht te richten op de pijn en het ongemak, maar het is de vraag of dat je gaat helpen. 

Je kan er ook voor kiezen om je aandacht op andere dingen te richten. Probeer je bijvoorbeeld eens te focussen op:

– de delen van je lichaam waar je geen pijn hebt

– je ademhaling

– de stem van je bevalpartner

– de muziek in de kamer

– de babykleertjes die klaarliggen voor je kindje

– de geur in de kamer

– het gevoel van het warme water tegen je huid (als je in bad of onder de douche bent)

– helpende gedachten en affirmaties zoals dat je je baby gaat ontmoeten

Op die manier zet je je zintuigen bewust in om je focus te verleggen.  

angst bevallen mindfulness

Oefenen met aandacht

Door al tijdens je zwangerschap regelmatig te oefenen met het verleggen van je aandacht, kun je daar straks bij de bevalling veel aan hebben. Dit zijn 3 goede manieren om te oefenen met mindfulness en je aandacht:

Zwangerschapsyoga

Wist je dat yoga een fijne, veilige en laagdrempelige manier is om bewegen nu je zwanger bent? Deze online zwangerschapsyoga cursus helpt je te ontspannen en je zwangere lichaam soepel te houden. Je oefent met contact leggen met de baby in je buik en leert ademhalingsoefeningen die je nu en tijdens de bevalling kunt inzetten.

Vertrouwen in je bevalling met de How About Mom app

De How About Mom app helpt je een audio-cursus door docent Daniëlle. Je ademhaling is een van de allerbelangrijkste hulpmiddelen die je altijd bij je hebt, tijdens je zwangerschap en bij de geboorte. Daniëlle helpt je met ontspanningsoefeningen, de aandacht op je buik leggen, en met compassie reageren op spanning of angst voor je bevalling. Met haar audiocursus ga jij met zelfvertrouwen de bevalling tegemoet.

Ontspanningsmoment thuis

Nog een manier om te oefenen is om tijdens je zwangerschap regelmatig een ontspanningsmoment te plannen. Kies een plek waar je ongestoord een halfuurtje lekker kan liggen. Zet een fijn muziekje op, zorg voor een prettige geurspray of olie in de diffuser en maak het jezelf comfortabel (als je wat verder in je zwangerschap bent, is het beter om op je zij te liggen dan op je rug). Zorg dat je warm genoeg bent door een dekentje over je heen te leggen. 

Neem nu waar hoe je ademhaalt. Zit je adem hoog of laag, adem je snel of langzaam, diep of oppervlakkig? Probeer dit alleen maar te registreren, zonder er een oordeel over te hebben. Merk je dat er gedachten opkomen? Dat is niet erg. Probeer ze op te merken, maar er niet in mee te gaan.

Het kan helpen om je aandacht steeds weer opnieuw terug te brengen naar je ademhaling. Probeer ook eens uit wat er gebeurt als je je handen op je buik legt. Doet dit iets met je ademhaling? Voel je je kindje reageren? Hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker dit zal gaan. En het mooie is ook dat je op een gegeven moment zal merken dat alleen al het ruiken van jouw ontspannende geur en het horen van jouw ontspannende muziek, jou bijna als vanzelf in deze ontspannen staat terugbrengt. En dat kan een wereld van verschil maken bij jouw bevalling. 

Wil je meer lezen over mindfulness tijdens de zwangerschap, bevalling en daarna? Het boek ‘Mindful bevallen’ van Nancy Bardacke is een aanrader!

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen