Rachida Kharbouch Healthy Sisters - Momtalk
06/01/2020

Momtalk: Rachida

Auteur

Datum

Categorie

Share

Rachida Kharbouch is de oprichter van HealthySisters.nl en geeft via haar blog, Instagram en YouTube ook een inkijkje geven in #momlife met drie kids. “Als je een kindje hebt, kun je je nauwelijks voorstellen dat je net zoveel kunt houden van een nieuw kindje. Maar op het moment dat er de tweede en derde kwamen, had ik nog zoveel liefde te geven.”

Rachida Kharbouch verdeelt haar tijd tussen eigen onderneming Healthy Sisters – inderdaad, samen met haar zus Najima – en een druk gezinsleven. Haar dochter Sarah is bijna 17, dochter Noor is 10 jaar, en haar jongste zoon Amin is 9 jaar.  “Je moet jezelf altijd door tien delen als moeder. Tegelijkertijd is het moederschap het mooiste wat ik heb meegemaakt, het is zo puur en eerlijk.”

Hoe kijk je terug op jouw zwangerschappen?

“Ik ben heel spontaan zwanger geworden van Sarah. Mijn eerste zwangerschap duurde in totaal 42 weken en 6 dagen. Toen uiteindelijk een datum voor de inleiding bekend was – de afspraak stond op 2 april – begon de bevalling op een natuurlijke manier en beviel ik op 31 maart.

Mijn man Ali en ik wilden graag een tweede kindje. Na de geboorte van Sarah duurde het langer dan verwacht om weer zwanger te raken. De wens om een tweede kind te krijgen kan net zo intens zijn als de wens voor een eerste, heb ik ervaren.

Tussen Sarah en Noor zit 6 jaar. Zo snel als het met Sarah ging, zo lang duurde het met Noor. We zijn toen in een medisch traject geraakt, omdat een tweede zwangerschap maar niet wilde lukken. Uiteindelijk waren we dolblij toen ik weer zwanger bleek, na jaren.

Bij deze tweede zwangerschap braken mijn vliezen met 32 weken, waardoor ik 6 weken in het ziekenhuis heb gelegen omdat ik kans had op een infectie. Uiteindelijk is Noor met 37 weken en met een keizersnede geboren.

En jullie jongste, Amin, hoe ging dat?

We zaten 6 weken na de geboorte van Noor op een gesprek bij de gynaecoloog. Dat is het moment waarop de gynaecoloog of verloskundige ook anticonceptie doorneemt met je. ‘Deze kunnen we overslaan’, zei de gynaecoloog toen we daar aankwamen. ‘Dat is nu niet aan de orde’, gezien mijn voorgeschiedenis, dacht hij.

Toen bleek ik ineens drie maanden later zwanger. Ik geloofde het niet. Dat kan helemaal niet, dacht ik. Maar ik bleek echt zwanger. We schrokken, maar waren ook zo dankbaar. We hebben een derde kindje cadeau gekregen, zo voelde het.

Hoewel ik dit nauwelijks heb gedeeld, heb ik tussen Sarah en Noor ook nog een miskraam gehad. Na een positieve echo bij 12 weken, bleek dat na 22 weken het hartje was gestopt. Dat was zo heftig. Je hebt het eerste trimester erop zitten. Eindelijk, het is gelukt, dachten we, vooral omdat we het zo graag wilden. Een miskraam voelt alsof iets je wordt afgenomen. Het enige lichtpuntje wat ik had is dat mijn man en ik in die periode veel dichter bij elkaar zijn gekomen.

Hoe kijk je terug op de kraamperiode?

In de Marokkaanse cultuur is de kraamvrouw heilig. Als je bevallen bent, wordt je zo in de watten gelegd. Elke dag wordt er eten gebracht, wordt het huis schoongemaakt en wordt er voor je gezorgd, zodat jij volledig kunt focussen op de baby en op jezelf. Het is een hele bijzondere periode, je wordt echt verwend als moeder. Ik kijk ook met zo’n warm gevoel terug op die periode.

Ook na de tweede en derde bevalling werd er voor de andere kinderen gezorgd. Na mijn keizersnede verbleef Sarah bij mijn ouders, omdat ik na Noor lang in het ziekenhuis lag. De familie ontfermde zich over de kinderen, daar hoefde ik me geen zorgen over te maken en dat is zo fijn en relaxed. De Marokkaanse cultuur draait om een gezonde baby op de wereld brengen en een gezonde kraamvrouw.

Ook een kraamfeest krijg je cadeau, dat is ook een soort traditie. Je viert met een kraamfeest het nieuwe leven, samen met je familie en vrienden en vriendinnen. En vol lekkernijen natuurlijk.

Hoe verliep borstvoeding geven bij jou?

Ik heb rozengeur en maneschijn meegemaakt, en de stress van het niet lukken van borstvoeding. De oudste heb ik twee jaar borstvoeding gegeven, totdat ze me een keer beet, toen was het meteen klaar. Ik vond het geweldig om borstvoeding te geven, dat was ons momentje samen in de nacht.

Maar ik kan me ook herinneren hoe het was met Noor, waarbij ik het drie maanden volhield en daarna moest stoppen. Dat voelde als falen. Toch was het de juiste keuze: er viel zo’n last van mijn schouders toen ik eenmaal besloot te stoppen met aanmodderen.

Ik wist toen bij de derde: ik ga het proberen, en als het niet gaat of niet lukt, dat doe ik het niet. Bij Amin wilde het bijna vanaf dag één niet lukken. Ik heb het wel geprobeerd, maar ben toen na een paar weken toch overgestapt op flesvoeding. Ik begrijp dus beide kanten goed: moeders die kiezen voor borstvoeding en moeders die kiezen voor flesvoeding.

Heb je een advies voor andere (aanstaande) moeders?

Luister altijd naar je lichaam en jouw gevoel. Je gevoel geeft je aan wat het juiste is. Iedereen vindt altijd overal iets van. Niets is makkelijker dan achter een laptop iets van iemand anders vinden en je mening verkondigen. Daar moet je je echt niet door laten meeslepen.

Luisteren naar mijn eigen gevoel doe ik ook op dagelijkse basis, zowel zakelijk als in het moederschap. Ik ben echt een gevoelsmens. Als Najima en ik in een zakelijk gesprek zitten, hoeven we elkaar maar aan te kijken om te weten: we gaan ervoor, of het is niets.

Ik heb een sterk voorgevoel. “Mama heeft altijd gelijk, dat weet je toch wel” zeg ik wel eens tegen mijn dochter. Dat betekent niet dat ik geen fouten maak of dingen doe waar ik achteraf spijt van heb. Natuurlijk, dat gebeurt, zo is het leven.

Hoe zorg je een moment voor jezelf? Hoe zorg jij voor je #howaboutmomtime?

Tijd voor mezelf vind ik echt enorm belangrijk. Het is een kwestie van plannen, ik weet wat er op de weekplanning staat en plan bewust tijd voor mezelf in. Dat kan heel simpel zijn, bijvoorbeeld eerder in bed gaan liggen met een boek of een kopje thee. Even rustig aan doen, alleen aan mezelf denken.

Ook plannen mijn man Ali en ik iedere week een koffie date. Zo maken we bewust elke week tijd voor elkaar. Soms is het maar een half uurtje, tijdens zijn lunch, of een avondje. En we gaan ook een paar dagen per jaar samen op vakantie, dat is ons moment om tijd voor elkaar te hebben. Als geliefden en partners, naast papa en mama.

Ik plan één keer in de twee weken een massage. Daar komt niemand aan, die staat vast in mijn agenda. Hardlopen is ook een perfect moment om alleen te zijn en mijn hoofd leeg te maken. Niets is lekkerder dan een rondje hardlopen.

Wat is jouw drive met Healthy Sisters?

Tijdens de zwangerschap van Sarah ben ik heel veel aangekomen. Ik was zo rond als een tonnetje. Je zag aan alle kanten dat ik zwanger was. Uiteindelijk liep ik alleen maar in een legging, die rekt lekker uit. Echt verschrikkelijk, als ik daaraan terugdenk.

Om mijn overtollige kilo’s kwijt te raken, begon ik samen met Najima met gezond eten en sporten. We ontdekten hardlopen ontdekt en begonnen kilo’s kwijt te raken. Onze updates en recepten deelden we op Facebook onder de naam Healthy Sisters. Die groep groeide en werd steeds populairder. Mensen vragen vaak wat de gouden tip is. Die hebben wij ook niet, maar we hebben wel advies voor een gezonde leefstijl.

Het bedrijf Healthy Sisters is een sneltrein waar we nu nog steeds in zitten. We geven les, organiseren wandelgroepen, houden lezingen in het hele land en hebben boeken uitgebracht. We proberen mensen te inspireren. We hebben van onze hobby ons werk gemaakt, en daar zijn we zo dankbaar voor.”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief