Van 2 slaapjes naar 1 slaapje

Hoe weet je of je kind er klaar voor is?

Er komt een moment dat je merkt dat je kindje tijdens zijn of haar tweede slaapje van alles uitspookt, behalve wat zou ‘moeten’: slapen. Het zou dan goed kunnen dat je zoon of dochter geen tweede slaapje meer nodig heeft en overgaat naar nog maar 1 dutje per dag. Hoe weet je of je kindje klaar is voor 1 slaapje overdag?

Simone Meijer

Simone Meijer

Simone Meijer is kinderslaapcoach en kindertherapeut in opleiding. Ze heeft een eigen praktijk, SlaapMoon, en heeft zelf 2 jonge kinderen.

Zo weet je of je kindje klaar is voor de overgang van 2 naar 1 slaapje én hoe je die overgang zo gemakkelijk mogelijk laat verlopen.

Overgang van 2 slaapjes naar 1 slaapje

Je zult merken dat je kindje zo tussen de 15 en 18 maanden klaar is voor nog maar 1 slaapje.

Uiteraard verschilt dit per kind: er zijn ook kinderen die al met 14 maanden klaar zijn voor één keer slapen, andere kindjes pas met 19 maanden. Het is daarom goed om te kijken naar waar je kindje behoefte aan heeft en daarop in te spelen.

De overgang van 2 naar 1 slaapje is zowel voor ouders als voor kinderen een pittige fase. Je kleintje heeft geen behoefte meer aan een extra slaapje, maar kan gedurende de dag wel erg moe zijn. Sterker nog: de verandering betekent dat je kindje 2 keer per dag voor zo’n 5 uur wakker kan blijven. Uiteraard gaat dat niet iedere dag even gemakkelijk en dus is het goed de overgang soepel te laten verlopen.

Is je kind klaar voor 1 slaapje?

Dat je kindje klaar is voor de overgang van 2 naar 1 slaapje per dag kun je onder meer herkennen aan dat het slapen minder makkelijk gaat dan daarvoor. Zo kan het langer duren voordat je kindje in slaap valt. Ook kan het zijn dat je kind het middagslaapje weigert.

Ook kun je merken dat je kindje juist in de nacht 10 tot 12 uur doorslaapt terwijl de dutjes overdag juist korter worden. Als laatste kun je het herkennen aan het feit dat het langer duurt voordat je kindje in slaapt valt. Voornamelijk tijdens het ochtendslaapje komt dat voor.

Van 2 naar 1 slaapje

Advies: wacht liever nog met slaapjes afbouwen

Mocht je niet zeker weten of je kind er klaar voor is, wacht dan vooral even. Je kunt beter wat langer doorgaan met 2 slaapjes, dan iedere dag een oververmoeid kind in huis hebben. Zolang je kind voldoende slaapt, zal zij of hij het lekkerste in z’n vel zitten.

De overgang van 2 keer slapen naar 1 slaapje per dag is een behoorlijke verandering en dus is het goed om je kind in de gaten te houden. Is zij of hij er wel echt klaar voor? Slaapt hij ‘s avonds voldoende en genoeg door om het slaapje overdag te missen? Mochten bovenstaande signalen van toepassing zijn, dan kun je starten met het afbouwen van de slaapjes.

Van 2 naar 1 slaapje: een fijne overgang

Hoe kun je de overgang van 2 slaapjes naar 1 slaapje zo soepel mogelijk laten verlopen?

  • Wees niet te streng en laat 2 slaapjes af en toe nog toe als je merkt dat je kindje oververmoeid is.
  • Probeer het ochtendslaapje op te rekken tot het middaguur, maar doe dit geleidelijk. Breng je kindje bijvoorbeeld iedere dag of om de dag 15 tot 30 minuten later naar bed.
  • Mocht je kind tijdens zijn enige slaapje al vroeg weer wakker worden, zorg er dan voor dat hij of zij weer opnieuw in slaapt valt. Het is immers het enige slaapje van de dag die je zoon of dochter nog hard nodig heeft. Zet een slaapmuziekje aan, gebruik white noise of geef je kindje de tijd om weer in slaap te vallen.
  • Aangezien je kleintje toewerkt naar 1 slaapje per dag, en dus ‘s avonds moe is, is het raadzaam de bedtijd wat te vervroegen. Doe dit bijvoorbeeld met een halfuur.

Wees flexibel: soms een extra dutje

De transitie van 2 naar 1 dutje is natuurlijk een flinke verandering voor je kindje. Ook al is je zoon of dochter eraan toe, zul je merken dat hij of zij in de avonduren vaak erg vermoeid is. Het ochtendslaapje wordt nou eenmaal korter en het middagslaapje wordt zelfs overgeslagen.

Wees dan ook niet te streng voor je kindje en probeer flexibel te zijn. Mocht hij of zij aan het einde van de dag helemaal kapot zijn, las dan wel een extra slaapje in. Kinderen zijn flexibel: soms slapen ze op de opvang of bij opa en oma nog wel 2 keer, en thuis nog maar 1 keer. Ook dat is oké.

How About Mom: een 'onmisbare app voor moeders' 📲