Slaapregressie 12 maanden
Waarom je baby rond de 12 maanden minder goed kan slapen
Home » Baby » Baby en slapen » Slaapregressie: baby 12 maanden
Wat een mijlpaal! Je baby is (bijna) 1 jaar. En dan ineens geen baby meer. Er is een hoop gaande in de wereld van jouw kindje. Rond deze leeftijd beginnen de meeste kindjes met de eerste stapjes en er worden ook vaak al wat woordjes gezegd. Allemaal grote ontwikkelingen, die misschien ook voor wat opschudding in het slaappatroon of een slaapregressie kunnen zorgen.
Simone Meijer
Simone Meijer is kinderslaapcoach en kindertherapeut in opleiding. Ze heeft een eigen praktijk, SlaapMoon, en heeft zelf 2 jonge kinderen.
Wellicht ben je blij dat je net de 4 en 8 maanden slaapregressie gehad hebt, vertel ik je nu dat er met 12 maanden weer eentje is.
Slaapregressie bij 12 maanden
Gelukkig is deze 12 maanden slaapregressie niet bij ieder kindje super heftig. De meeste ouders die ik spreek, merken van deze slaapregressie minder dan de 4 maanden slaapregressie en 8 maanden slaapregressie.
Wel is er nu een periode aangebroken dat er enorm veel achter elkaar speelt. Want na de regressie, volgt er een “oei-ik-groei”-sprong én begint de voorbereiding voor de overgang naar 1 slaapje. De meeste baby’s zijn pas toe aan deze overgang van 2 keer slapen naar 1 keer slapen rond de 18 maanden. Hoe dat precies zit, leg ik je meer uit in het artikel over de 18 maanden slaapregressie.
Je baby’s ontwikkeling met 12 maanden
Belangrijk om te zegge: ieder kind ontwikkelt op zijn of haar eigen tempo. Sommige baby’s kunnen met 12 maanden al staan en zetten hun eerste pasjes, anderen zijn bezig met optrekken.
Rond de 12 maanden trekken baby’s zich overal aan op om te kunnen staan. Ook kunnen ze proberen om langs de tafel of de rand van de box te lopen. Soms probeert je baby ook al een paar stapjes met de handen los te zetten. Je baby maakt grote mentale en fysieke stappen, en dat kan effect hebben op het slapen.
Baby’s en slaap bij 12 maanden
Zoals gezegd kunnen de mentale en fysieke ontwikkelingen van jouw baby rond de 12 maanden van invloed zijn op slapen. Het is niet dat je de klok er op gelijk kunt zetten, want de slaapregressie hangt samen met de ontwikkeling die je kindje doormaakt.
Eerder legde ik al uit hoe slaapregressie bij baby’s werkt. Gemiddeld genomen zien we rond de 12 maanden weer een periode van zo’n 6 weken (gemiddeld) dat het slapen bij baby’s minder soepel kan verlopen.
Moeite met slapen overdag
Bij sommige kindjes begint dit al met 12 maanden, gelijk met de regressie, maar ik de praktijk kom ik nog veel vaker tegen dat kindjes tussen de 14 en 16 maanden enorm veel moeite hebben met één van de dutjes overdag. Meestal het middagdutje maar het kan ook het ochtenddutje of zelfs beiden zijn. Dit heeft te maken met de overgang naar één slaapje.
Vroeg wakker worden
Je baby heeft steeds iets minder slaap nodig en kan wat langer wakker zijn. Daarom passen 2 dutjes soms wat lastiger. Maar vaak is het nog te vroeg voor één keer slapen op de dag, omdat er dan teveel wakkere uren in de dag zitten. De dag duurt simpelweg te lang voor je kindje. Dit kan een poosje goed gaan maar op langere termijn zie ik vaak dat er andere slaap uitdagingen voor in de plaats komen: vroeg wakker worden en veel wakker worden in de nacht zijn dan de meest voorkomende.
Advies: zo lang mogelijk 2 slaapjes aanbieden
Ik adviseer dan ook om zo lang mogelijk de 2 slaapjes aan te blijven bieden. Eventueel met een wat langere wakkertijd er tussen of bijvoorbeeld het iets inkorten van het ochtenddutje zodat het middagdutje ook nog past.
Rond de 18 maanden is een mooi moment om over te gaan naar één slaapje, maar sommige kindjes zijn daar wat vlotter in. Kijk goed naar je baby en doe wat werkt
Wat vooral belangrijk is: probeer er niet teveel druk op te leggen en daardoor stress te ervaren. Bied de 2 slaapjes zo lang mogelijk aan. De ene dag lukt het wel en de andere dag niet, en dat is ook oké.
Soms kan het helpen om bijvoorbeeld een stuk te gaan wandelen, het liefste in de natuur of een rustige omgeving, voor het tweede slaapje. Lukt het slapen dan nog niet? Je kindje is in ieder geval lekker buiten geweest (en jij ook).
Een momentje rust voor je baby
Lukt het slapen nou echt niet? Probeer dan een rust momentje in te zetten door bijvoorbeeld je kindje op de bank te laten zitten onder een (iets zwaarder) dekentje met luisterboek. Voor beweeglijke kinderen zou je ook nog zogenaamde “fidget-toys” of voelzakjes kunnen aanbieden. Dan kan je kindje een beetje spelen en voelen tijdens het luisteren. Het voelen zorgt ook nog eens voor een fijne manier van ontprikkelen.
Bij de meeste kindjes lukt het doen van 2 slaapjes met 16 maanden ineens weer zonder problemen. Zo niet? Dan is het waarschijnlijk echt tijd voor de overgang naar één slaapje.
Van 6 maanden tot 2,5 jaar maakt je baby grote ontwikkelingen mee, en dat heeft invloed op slapen. Zo gaan baby’s en dreumesen steeds minder slapen overdag en kunnen ze langer wakker blijven tot het volgende slaapje.
Wil jij jouw baby of dreumes beter leren slapen? Kun je wel wat hulp gebruiken bij slaapproblemen bij jouw baby of dreumes? Met deze online slaapcursus kan jij in elke levensfase van jouw kindje – van 0 tot 4 jaar – zelfstandig aan de slag met slapen.
Je kunt kiezen voor de volledige slaapcursus van 0 tot 4 jaar, of de module die nu past bij de leeftijd van jouw kindje aanschaffen, zoals slaap bij baby’s van 6 maanden tot 2,5 jaar.
How About Mom: een 'onmisbare app voor moeders' 📲