Slaapregressie 18 maanden
Waarom je baby rond 1,5 jaar soms minder goed slaapt
Home » Baby » Baby en slapen » Slaapregressie: baby 18 maanden
Baby’s van 1,5 jaar kunnen vaak goed zelfstandig lopen. Dat maakt de wereld ineens een stuk groter: er is zoveel te ontdekken. Allemaal grote ontwikkelingen, die misschien ook voor wat opschudding in het slaappatroon of een slaapregressie kunnen zorgen. Wat is er aan de hand bij de slaapregressie van 18 maanden?
Simone Meijer
Simone Meijer is kinderslaapcoach en kindertherapeut in opleiding. Ze heeft een eigen praktijk, SlaapMoon, en heeft zelf 2 jonge kinderen.
De 18 maanden slaapregressie wordt door veel ouders als lastig ervaren, hoor ik veel terug. Maar er zijn ook dreumesen die er weinig last van hebben.
Slaapregressie bij 18 maanden
Qua ontwikkeling maakt je baby ook veel door deze leeftijd: de meeste kindjes kunnen nu goed zelfstandig lopen en sommigen beginnen misschien zelfs al met rennen of met het lopen combineren met andere dingen zoals iets vasthouden.
Dat maakt de wereld ineens een stuk groter: er is zoveel te ontdekken. Daar bovenop komt nog eens dat je baby zich steeds meer zelfbewust wordt, meer voelen een individu te zijn. Daarnaast kan de verlatingsangst ineens een grote(re) rol gaan spelen. Dit kan er voor zorgen dat je baby echt niet wil gaan slapen en jou angstvallig in de gaten houdt als je de slaapkamer uitloopt.
Van 2 naar 1 slaapje
De meeste baby’s gaan rond deze leeftijd over van 2 naar 1 slaapje overdag. En dat gaat vaak niet in één keer.
De ene dag houdt je baby het misschien prima vol op 1 slaapje en op de andere dag zijn 2 slaapjes toch nodig. Dat tweede slaapje lukt dan niet altijd en dat zorgt dat je kindje extra moe kan worden. En omdat je kindje al zoveel energie nodig had voor al die nieuwe ontwikkelingen, is dat natuurlijk dubbelop.
Die vermoeidheid kan vervolgens ook weer doorspelen in de avond, nacht en vroege ochtend. Je kindje kan door het veranderende slaappatroon gedurende de dag vervolgens ook in de avond extra moe zijn en daardoor juist lastig in slaap vallen. Je zou het niet verwachten maar vermoeidheid kan soms ook voor problemen met slapen zorgen.
Of je merkt dat je kindje wel goed in slaap valt maar vóór 12 uur ’s nachts al minimaal 1 keer wakker is geworden. Soms trekt dat door in de nacht met meerdere of langdurige momenten van wakker zijn of ineens heel vroeg wakker zijn.
Nachtangsten
Ook kunnen op de leeftijd van 1,5 jaar nachtangsten ineens een rol gaan spelen. Je kindje wordt dan ineens hard huilend en in paniek wakker. Als je merkt dat je jouw kindje eigenlijk niet echt kan bereiken en dus ook niet troosten, is er meestal sprake van een nachtangst.
Baby’s en slaap bij 18 maanden
Zoals gezegd kunnen de mentale en fysieke ontwikkelingen van jouw baby rond de 18 maanden van invloed zijn op slapen. Eerder legde ik al uit hoe slaapregressie bij baby’s werkt. Gemiddeld genomen zien we rond de 12 maanden weer een periode van zo’n 6 weken (gemiddeld) dat het slapen bij baby’s minder soepel kan verlopen.
Met 1,5 jaar zijn baby’s vaak aan het lopen, reageren ze op hun naam, herkennen ze het woord ‘nee’ en kun je als ouder beginnen met het oefenen met regels. Er speelt dus erg veel deze periode op het gebied van ontwikkeling en dat kun je ook merken in tijdelijk minder goede slaap.
Minder slapen is lastig
Minder goed slapen is vaak voor jou als ouder ook heel uitputtend. Misschien maak je je wel zorgen of je kindje genoeg slaapt en daarnaast heb jij wellicht ook minder geduld omdat je zelf zo moe bent.
Het beste is om, ondanks die vermoeidheid en minder geduld bij jezelf, toch rustig te blijven. Maar hoe doe je dat dan?
Ontspanningsoefening
Probeer op de momenten dat je bij je kindje moet blijven om te troosten of weer in slaap te komen, iets te doen waar jij rustig door wordt. Bijvoorbeeld een bodyscan, ademhalingsoefening of een muziekje opzetten op je koptelefoon.
Samen slapen
Moet je echt heel vaak naar je kindje toe of er erg lang blijven en ben je zelf zo enorm moe? Je kan er voor kiezen om tijdelijk bij je kindje op de kamer te slapen, maar bedenk wel dat zo’n slaap associatie soms ook weer afgeleerd moet worden. Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk, want jij en je kindje hebben beiden veel meer baat bij een mama die een beetje slaap krijgt dan een mama die kost wat het kost inzet op zelfstandig slapen en daardoor zelf oververmoeid raakt.
Als het weer wat beter gaat, kan je vanuit een minder uitgeputte situatie werken aan (opnieuw) zelfstandig in slaap vallen. Zeker als je kindje dat daarvoor prima kon, zal dit niet een heel langdurig proces zijn.
En onthoud dat elke fase tijdelijk is, er komt echt weer een periode waarin het rustiger wordt.
Online slaap cursus voor baby en dreumes
Van 6 maanden tot 2,5 jaar maakt je baby grote ontwikkelingen mee, en dat heeft invloed op slapen. Zo gaan baby’s en dreumesen steeds minder slapen overdag en kunnen ze langer wakker blijven tot het volgende slaapje.
Wil jij jouw baby of dreumes beter leren slapen? Kun je wel wat hulp gebruiken bij slaapproblemen bij jouw baby of dreumes? Met deze online slaapcursus kan jij in elke levensfase van jouw kindje – van 0 tot 4 jaar – zelfstandig aan de slag met slapen.
Je kunt kiezen voor de volledige slaapcursus van 0 tot 4 jaar, of de module die nu past bij de leeftijd van jouw kindje aanschaffen, zoals slaap bij baby’s van 6 maanden tot 2,5 jaar.
How About Mom: een 'onmisbare app voor moeders' 📲