White noise

Helpt 'witte ruis' je baby beter slapen?

Misschien heb je wel eens gehoord van white noise? White noise is een hulpmiddel om je baby beter te laten slapen. Je kunt speciale white noise apparaatjes kopen maar er zijn ook gratis white noise apps en video’s te vinden om jouw baby te helpen met slapen.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Wat is white noise?

White noise is een soort monotoon, zoemend of ruisend geluid. In het Nederlands noemen we het witte ruis. Voorbeelden van witte ruis zijn het geluid van een föhn, een wasdroger die aanstaat of ventilator.

White noise kan je baby helpen tijdens het slapen. Hoe zit dat? White noise of witte ruis klinkt bekend voor je baby. In de baarmoeder hoorde je kindje maandenlang dezelfde monotone geluiden, namelijk het kloppen van jouw hart of het suizen van jouw stromende bloed. Dit zijn ook vormen van witte ruis. Het is dus een vertrouwd geluid en dat kan je baby rustig maken.

Wist je dat het geluid van de bloedstroom in de baarmoeder luider is dan een stofzuiger? Daarom werkt sussen op een luide toon of white noise geluid ook zo goed: het is een veilig en vertrouwd geluid voor je baby.

white noise baby

Waarom werkt white noise goed bij baby

We vinden het belangrijk om te vermelden dat white noise geen wondermiddel is. Spoiler: het wondermiddel om je baby te helpen slapen bestaat niet. Toch is white noise wel een handig hulpmiddel om je baby te helpen slapen. Want:

  • White noise vermindert omgevingsgeluid: de kans dat je baby wakker wordt is daardoor kleiner
  • White noise imiteert het vertrouwde geluid dat je baby hoorde in de baarmoeder
  • White noise kan helpen slaapcycli aan elkaar te koppelen: doordat je baby niet wakker wordt, kan hij slaapjes gaan koppelen.
  • Het kan een onderdeel zijn van het bedritueel: zo leert je baby dat white noise betekent dat hij of zij gaat slapen.

 

White noise: van knuffel tot app

Er zijn verschillende manieren waarop je white ruis kunt gebruiken voor jouw baby. Er zijn gratis opties zoals YouTube-video’s of apps, en producten die je kunt kopen.

Zelf white noise maken

Zelf white noise maken: de wasdroger, afzuigkap, een stofzuiger of je föhn. Het zijn allemaal monotone geluiden die kunnen helpen om je baby in slaap te krijgen. Gratis en voor niets.

White noise afspeellijst

White noise afspeellijst: zowel op Spotify als op Youtube vind je gratis white noise afspeellijsten. Zo kun je erachter komen of witte ruis iets kan betekenen voor je baby.

White noise apparaat

Daarnaast zijn er white noise apparaatjes te koop die witte ruis laten horen. Deze apparaten zet je meestal in de buurt van het babybed of kun je meenemen in de kinderwagen. Ze zijn in verschillende vormen en maten te koop.

White noise knuffels

Witte ruisapparaten zijn ook te koop in de vorm van knuffels. Vaak zit het white noise apparaatje dan in de buik van een knuffel. Naast witte ruis hebben veel van deze knuffels ook slaapmuziekjes.

Is white noise veilig?

Wat voor app of apparaatje je ook gebruikt, zorg er in ieder geval voor dat je het geluid niet te hard zet en te dicht bij je baby. Ook is het goed om je bewust te zijn van de slaapassociaties van je baby. Laat je kindje ook af en toe in slaap vallen zonder white noise. 

Er is nog nauwelijks onderzoek gedaan naar het effect van white noise. Daarom raadt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid het gebruik van witte ruis af, omdat je baby er misschien afhankelijk van kan worden.

Nog een tip: gebruik white noise niet de hele dag. Witte ruis is bedoeld om je baby te helpen met slapen. Gebruik het alleen wanneer je kindje gaat slapen, en niet op ieder moment.

En geef je baby de tijd om te wennen. Niet iedere baby reageert meteen positief op het gebruik van white noise. Laat je baby een paar dagen wennen voordat je besluit of witte ruis werkt.

How About Mom: een 'onmisbare app voor moeders' 📲