Het idee om vanuit huis te werken klinkt vaak aanlokkelijk. Want: geen reistijd, je eigen thee uit je favoriete mok drinken en in pyamabroek je bel-afspraken doen. Maar er komen in de praktijk ook veel uitdagingen bij kijken. Zeker als je – in tijden van gesloten scholen – thuis moet werken mét kinderen om je heen. Daarom een aantal tips om werk en #momlife in balans te houden.
Hoewel er op dit moment vanwege het coronavirus heel veel mensen in hetzelfde schuitje zitten, zullen niet al je collega’s thuis werken in combinatie met kinderen. Wees dus direct transparant naar klanten of collega’s over jouw situatie. Heb jij met je partner afgesproken dat jullie om en om werken, geef dit dan ook door aan jouw team of collega’s zodat ze weten wat jouw werkuren zijn en wanneer je bereikbaar bent. Zo voorkom je dat je continu met een half oog je mail of telefoon in de gaten aan het houden bent en ondertussen probeert te voorkomen dat de woonkamer in een speelgoed slagveld verandert.
Werk en huishouden
Probeer je werktijd en tijd die je aan het huishouden besteedt, te scheiden. Dat is makkelijker als je de deur achter je dicht trekt en naar kantoor vertrekt, dan wanneer je naast een volle wasmand of vaatwasser zit met je laptop, maar probeer het los laten. Plan voor jezelf (en met elkaar) in hoe de dagen eruit zien en hou daarin ook rekening met de tijd die je kwijt bent aan dagelijkse huishoudelijke taken. Merk je dat je moeilijk kunt concentreren als er taken in huis op je liggen te wachten, werk deze dan eerst in de ochtend (samen) uit de weg, zodat je daarna fijn aan de dag kunt beginnen. Zo kun je de tijd die je hebt om te werken ook echt productief besteden.
Werkplek
Creëer een werkplek. Misschien heb je het geluk dat er een aparte ruimte in huis is, misschien zit je aan de keukentafel, maar probeer een plek te vinden waar jij je kunt concentreren. Waar je niet wordt afgeleid door huishoudelijke taken die je moet doen en waar je even afgezonderd kunt werken als jouw partner (of oppas) de kinder-dienst heeft overgenomen. Het is verleidelijk om op bed te gaan zitten (nog zo’n leuk voordeel van thuis werken) maar dat kan funest worden voor je rug. Zoek een plek waar je met een goede houding kunt werken. En: zo hou je de slaapkamer daarnaast een werk vrije zone.
Sta vroeg(er) op
Sta vroeg(er) op. Voor sommige mama’s, waarvan de kids al om 5 uur ready to rumble zijn, gaat dit niet op, maar mochten jouw kids wel wat langer slapen, probeer dan zelf de ochtend te benutten. Misschien voelt het fijn om alvast wat mails weg te werken, maar je kunt deze tijd ook gebruiken om bijvoorbeeld even te sporten, te mediteren of rustig wat te lezen voor werk, zodat je ontspannen en met een voorsprong aan de dag kan beginnen.
Creëer een systeem dat werkt voor jou. Het kan fijn werken om iedere dag een planning voor jezelf te maken, een to do list af te werken of een goede project management app te downloaden, als dat voor jou goed werkt . Werk je veel met collega’s, spreek dan bijvoorbeeld een vast moment per dag af waarop jullie elkaar (video)bellen. Zo blijf je ook als team met elkaar verbonden, ook al zit je niet meer tegenover elkaar en mis je misschien het babbeltje bij de koffie-automaat.
Of juist de avond
Ook nog een tip: misschien kun je nog wat flexibeler zijn in jouw werktijden. Lang niet iedereen vindt dit prettig, maar als het jou wel ligt kun je proberen om ‘s avonds nog een paar uur door te pakken. Zet een fijn muziekje aan, schenk een kop koffie of thee in, en kijk of je rustig ‘s avond ook kan werken.
Uitzonderlijke situatie
Vergeet niet: thuiswerken met kinderen, of je nu nog een baby’tje, een peuter of puber hebt, vereist flexibiliteit. Sommige dagen zul je je vooral de onderwijzer/cateraar/entertainer/politie-agent voelen, andere dagen lukt het je misschien wel weer om meters te maken op werkgebied.
Het is een uitzonderlijke situatie waarin we ons nu bevinden. Probeer niet te streng te zijn voor jezelf. Dit zijn geen normale omstandigheden. Thuis werken mét kinderen om je heen vraagt veel flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Je hoeft niet alles hetzelfde te houden en aan je ‘normale’ patroon vast te houden.