corona vaccinatie menstruatieklachten
13/08/2022

Covid-vaccinatie is veilig tijdens zwangerschap, volgens nieuw onderzoek

Covid-19-vaccins zijn veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen hadden zelfs minder last van bijwerkingen na hun vaccinatie dan vrouwen die niet zwanger waren, volgens een groot onderzoek in Canada. Deze studie laat opnieuw zien dat een covid vaccinatie veilig is.

Al langer is bekend dat covid-19 vaccins veilig te gebruiken zijn tijdens de zwangerschap. Artsen en verloskundigen raden ze zeer aan, omdat de gezondheid van de moeder en ongeboren baby in gevaar kan komen door een coronabesmetting.

De grote Canadese studie vergeleek de bijwerkingen van vaccins in een groep gevaccineerde zwangere vrouwen, en keek ook naar een niet-gevaccineerde zwangere groep, én een gevaccineerde niet-zwangere groep. Zo werd het mogelijk om vergelijkingen te maken.

Alle vrouwen in het onderzoek hielden zelf bij welke bijwerkingen ze hadden in de zeven dagen na hun eerste en tweede vaccinatie. Maar liefst 191.360 vrouwen in de leeftijd van 15 tot 49 jaar deden mee.

Minder last van bijwerkingen

Uit het onderzoek blijkt dat 7,3% van de zwangere vrouwen last had van bijwerkingen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en niet fit zijn, binnen een week na hun eerste en tweede Covid-19-vaccin. Dat percentage is lager vergeleken met 11,3% van de gevaccineerde niet-zwangere vrouwen. Zwangeren hadden dus minder last van bijwerkingen.

De onderzoekers keken ook naar ernstige voorvallen, waarbij vrouwen een bezoek aan de spoedeisende hulp van een ziekenhuis moesteb brengen, of er sprake was van een ziekenhuisopname in de zeven dagen na de vaccinatie. Ernstige voorvallen waren zeldzaam in alle groepen – minder dan 1% – en kwamen in vergelijkbare mate voor bij gevaccineerde zwangere vrouwen, gevaccineerde niet-zwangere vrouwen en de controlegroep.

Geen verband tussen corona vaccinatie en miskraam of vroeggeboorte

Een corona vaccinatie leidt niet vaker dan gebruikelijk tot een miskraam of vroeggeboorte. Ook deze studie toont aan dat er geen significant verschil is tussen het aantal miskramen en doodgeboortes bij gevaccineerde en niet-gevaccineerde vrouwen.

Een miskraam komt veel voor: naar schatting eindigt 1 op de 10 zwangerschappen in een miskraam. Het is een ingrijpende gebeurtenis als je dit meemaakt.

“Steeds meer bewijs dat vaccins veilig zijn”

Volgens de Canadese onderzoekers laat deze studie onder bijna 200,000 vrouwen opnieuw zien dat Covid-19-vaccins “veilig zijn tijdens de zwangerschap”. Ze zeggen: “Gezien de risico’s voor de gezondheid van de moeder en ongeboren baby is het absoluut noodzakelijk dat we gegevens over de veiligheid en effectiviteit van Covid-19-vaccinaties tijdens de zwangerschap blijven verzamelen en verspreiden. We blijven zorgverleners aanmoedigen om vaccinatie tijdens alle trimesters van de zwangerschap te promoten.”

Meer lezen?

Gynaecologen roepen zwangere vrouwen op: ‘Laat je vaccineren’

Hoe zit het met alle meldingen van menstruatieklachten na vaccinatie?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen