Bevallen in bad: alle ins-en outs over een badbevalling
12/05/2022

Effect van corona: meer thuisbevallingen

Auteur

Datum

Categorie

Share

Na het uitbreken van de coronacrisis (2020) kozen meer vrouwen ervoor om thuis te bevallen. Dat blijkt uit onderzoek dat vandaag is gepubliceerd door de afdeling Verloskundige Wetenschap van Amsterdam UMC, UMC Groningen en de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen. En: de baby’s die werden geboren tijdens de pandemie kwamen net zo gezond ter wereld als vóór de crisis.

Verloskundige en onderzoeker Corine Verhoeven geeft meer achtergrond over het onderzoek.

2019 ten opzichte van 2020

De onderzoeksgroep waar zij bij betrokken is, bestudeerde 5913 bevallingen van vrouwen die tijdens de zwangerschap een laag risico op complicaties hadden. Ongeveer de helft beviel in 2019, de andere helft zette in 2020 een baby op de wereld.

Tijdens de pandemie werd een kleine 4 procentpunt meer kinderen thuis geboren. Net geen 4%. Dat lijkt weinig, maar is een significante groei als je je realiseert dat het aantal thuisbevallingen in de afgelopen jaren terugliep. In 2019 beviel 20,1 procent van de vrouwen thuis, in 2020 groeide dat aantal naar 23,8 procent. 

“Dat is een aanzienlijk verschil, want het aantal thuisbevallingen neemt al jaren af”, zegt Corine Verhoeven, hoogleraar Verloskunde en onderzoeker bij het Amsterdam UMC in gesprek met het AD.

Gezonde baby’s

Nog een belangrijke conclusie uit het onderzoek: de baby’s die werden geboren tijdens de pandemie kwamen net zo gezond ter wereld als vóór de crisis.

Dat komt volgens de onderzoekers omdat thuisbevallen – bij vrouwen met een laag risico op complicaties – onder begeleiding van een verloskundige ook een veilige optie is. De baby’s kwamen thuis net zo gezond ter wereld als in het ziekenhuis. Uit het onderzoek blijkt dat de scores van de baby net na de geboorte (de zogeheten apgarscore) even hoog waren.

Vrouwen verloren niet meer bloed, het aantal vroeggeboortes bleef gelijk en ook het aantal keizersnedes was stabiel, en dat terwijl er dus bijna 4% meer thuisbevallingen plaatsvinden in 2020 ten opzichte van 2019.

“Dat is een mooie uitkomst”, zegt Verhoeven tegen het AD. “We kunnen zwangeren kwalitatief goede zorg bieden, ook tijdens een crisis. En vrouwen kunnen nog steeds zelf kiezen waar ze bevallen.”

Zelf kiezen waar je wil bevallen

Verhoeven benadrukt dat vrouwen werden niet gedwongen om thuis te blijven of thuis te bevallen.

Op het hoogtepunt van de coronacrisis hadden sommige ziekenhuizen geen plek meer. Slechts een enkel ziekenhuis hield zwangeren buiten de deur die met hun eigen verloskundige in een verloskamer wilden bevallen. In vrijwel alle ziekenhuizen konden zwangeren – ook met hun eigen verloskundige – terecht. De onderzoekers denken dat vrouwen vaker thuis bleven omdat ze niet besmet wilden raken. Ook golden er strikte regels voor bezoekers, doula’s en geboortefotograven.

 

Meer lezen?

Coronavaccinatie vermindert kans op doodgeboren kind met 15 %, blijkt uit onderzoek

Vaccinatie kan leiden tot menstruatieklachten, maar wel van korte duur blijkt uit onderzoek

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief