16/03/2020

Als de kinderen ineens thuis (moeten) blijven

De komende weken zit het merendeel van de Nederlandse kinderen thuis vanwege het sluiten van scholen en kinderopvang. Afhankelijk van jouw functie, werkplek en werkgever zal jouw week er ook anders uit zien. De meeste Nederlandse bedrijven hebben hun werknemers naar huis gestuurd om vanuit daar te werken. Tel daarbij op dat we volgens de huidige richtlijn bij verkoudheidsklachten of koorts überhaupt in huis moeten blijven en sociaal contact moeten mijden. Het resultaat? Een vol huis. Help! 

Voor sommige mama’s zal de impact van ineens thuis zitten met een kind (of meerdere) groter zijn dan voor anderen. Als jij al gewend bent aan veel mama dagen, kan het anders zijn dan wanneer je van een werkweek van 32 of meer uur ineens thuis moet blijven vanwege jouw eigen gezondheid, die van gezinsleden of gesloten scholen. In veel gevallen ben niet alleen jij, maar is ook jouw partner op huis aangewezen. Ook dat is wennen. Los van de praktische issues speelt ook onzekerheid een rol in deze situatie: hoe lang gaat dit duren, waar gaat het naartoe? Elk gezin zal zelf moeten kijken naar de invulling van deze weken, maar we geven jullie graag wat houvast mee.

Vasthouden aan routine

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor je kind (en jezelf!) is vasthouden aan een dagelijkse routine. Hoe zouden de dagen er normaal gesproken uitzien? Natuurlijk is het fijn om te kunnen profiteren van iets minder gehaast en strakke schema’s in de ochtend, maar probeer wel min of meer jullie ritme aan te houden. Samen aan de dag beginnen, aankleden, ontbijten, een ochtendprogramma, een dutje, lunch, you get it. Zeker voor wat oudere kindjes is zo’n routine en een dagprogramma belangrijk, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten, ook in deze ongewone situatie.

Bepaal bepaalde tijden van de dag waarop je kindje zelfstandig moet spelen en bepaalde momenten waarop jij beschikbaar bent om samen te spelen. Ook op een kinderopvang en zeker op de basisschool moeten kids zich zelfstandig vermaken, dus het is logisch om dit thuis ook in stand te houden.

Doe het samen

Als jullie allebei thuis moeten werken, dan is het belangrijk dat jullie ook samen de andere verplichtingen en zorgtaken oppakken. Waarbij je in het weekend misschien snel geneigd bent om vooral als gezin op te trekken, is het in deze situatie – waarin er ook werk verricht moet worden door jullie beiden – belangrijk om hier samen afspraken over te maken en balans in te zoeken. Kijk wat voor jullie past, rekening houdend met jullie werkzaamheden, agenda’s en collega’s. Jij werkt bijvoorbeeld van 8 tot 12.00 en jouw partner van 12.00 tot 16.00. Het liefst in een aparte ruimte, zodat je kindje ook weet dat jij niet beschikbaar bent op dat moment (en jij je niet laat afleiden). Probeer in ieder geval te vermijden om het allebei een beetje te doen: met een laptop op tafel kleien, of werktelefoontjes plegen terwijl er een gillend kind aan je been hangt.

… maar creëer ook tijd voor jezelf

Of het nu de treinrit naar werk is waarin je met een vriendin kunt bellen of die podcast kunt luisteren, of het uurtje sporten na werk: gedurende een werkweek hebben we bijna allemaal wel kleine momenten waarop we een soort me-time hebben. Als jullie als gezin (verplicht) allemaal thuis zijn, ben je die tijd voor jezelf heel snel kwijt. Hoewel het niet altijd makkelijk zal zijn, doe je er goed aan om ook in deze situatie momenten voor jezelf te creëren. Je moet af en toe even kunnen ontspannen en opladen, zeker in deze spannende en mogelijk stressvolle periode.

Ook hiervoor geldt dat jullie dit samen op moeten pakken en hier ruimte voor moeten maken. Spreek af wanneer jouw partner even iets voor zichzelf doet en zorg dat jij ook jouw momenten hebt. Doe een fijne video work-out tijdens het middagdutje, schenk een glas wijn in en geniet even van een magazine terwijl jouw partner de bedtijd routine doet of sta een uurtje eerder op zodat je rustig aan de dag kunt beginnen met een warm kopje koffie of thee en een stil huis.

We kunnen alleen maar hopen dat jullie samen gezond zullen blijven en jullie draai zullen vinden in deze gekke situatie. Hang in there!

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen