moederschap verandert je
21/05/2023

Hoe heeft het moederschap jou veranderd? 10 moeders vertellen

We kunnen er niet omheen: moeder worden is een van de grootste veranderingen in je leven. Het moederschap veranderd ons op manieren die we van te voren niet hadden verwacht. Het veranderd onze ambities en wensen, onze prioriteiten en kijk op de wereld. Tien moeders vertellen over de verandering die moeder worden bij hen teweegbracht.

Hoe heeft het moederschap jou veranderd?

“Ik was altijd een enorme control-freak. Zelfs voor de baby had ik een Excel sheet gemaakt”, vertelt Anneli. “Sinds ik moeder ben kan ik dingen veel beter loslaten, tegen ieders en mijn eigen verwachting in. De mensen om me heen zeggen ook dat ik zachter en milder ben geworden, meer empatisch. Ik vind het bijzonder om te horen dat mijn dochter dat aan mij heeft gegeven. Nadat ik jarenlang mijn mannelijke karaktereigenschappen naar voren heb laten komen om in de advertising wereld op zo’n hoog niveau terecht te komen, heb ik als moeder nieuwe kanten van mezelf ontdekt. De zwangerschap was voor mij een mooi moment om op zoek te gaan naar mijn vrouwelijkheid.”

Marlien vertelt: “Van te voren dacht ik dat ik zo’n moeder zou zijn die haar kindje gewoon overal mee naartoe zou nemen en altijd op pad is. De lockdown speelt natuurlijk een rol in het overwegend thuis blijven, maar ik ben ook meer dan ik had verwacht een moeder die waarde hecht aan ritme en structuur. Van slaapjes op gezette tijden.”

Van een rups naar een vlinder

“Toen ik de eerste keer moeder werd, voelde het alsof ik van een rups in een vlinder was veranderd”, deelt Ajgul. “Ik was niet meer Ajgul. Ik was moeder Ajgul. Ik had een grote zorg en verantwoordelijkheid gekregen, daar draaide mijn leven om. Ik wist niet hoe ik haar moest combineren met de oude Ajgul. Inmiddels heb ik via de harde weg geleerd dat het net zo belangrijk is dat ik goed voor mezelf zorg, dat ik mezelf niet hoor weg te cijferen. Ik ben ook moeder, niet alleen moeder. Ik mag het zwaar vinden, ik mag rust nodig hebben.”

Roos: “Hoe ik ben veranderd door het moederschap? Dat is een lastige vraag. Ik denk wel dat ik meer voor mezelf opkom tegenwoordig. Vroeger kon ik achteraf wel eens denken: waarom heb ik niet anders gereageerd? Nu ik zelf moeder ben, wil ik dat gevoel niet meer hebben. Als ik iets niet leuk of fijn vind of het ergens niet mee eens ben, dan zeg ik dat nu direct.”

“Ik dacht vroeger overal controle op uit te kunnen oefenen”, zegt Kyra, “maar het moederschap heeft me geleerd dat controle een illusie is. Sterker nog, ik heb gemerkt dat je eigenlijk heel ongelukkig wordt van continu controle willen uitoefenen. Zeker als moeder moet je de kunst om dingen te laten varen goed beheersen. Dan kun je veel beter genieten van alle details, van de fijne, kleine momenten met je gezin.”

Meer rust en balans

“Alles viel op z’n plek toen ik moeder werd”, vertelt Josselin. “Het is niet dat mijn werk of ambitie weg was, maar er kwam meer rust en balans. Mijn kindje verdiend mijn tijd, zorg, aandacht en liefde en die wil ik er ook in stoppen. Ik leerde prioriteiten stellen. Mijn werk is nog steeds heel leuk, maar er zijn ook andere dingen leuk. Het is nog steeds soms zoeken, het is niet altijd een perfecte harmonie, maar het gaat goed.”

“Door het moederschap ben ik zachter en emotioneler geworden. De dingen waar ik me voorheen zorgen over maakten, doen er minder toe”, deelt Renee. “Ik ben beter geworden in prioriteiten stellen en voel me minder onrustig. Ik was altijd heel ambitieus en doelgericht. Dat ben ik nog steeds, maar mijn gezin is het belangrijkst geworden.”

Janneke: “Ik sta steviger in mijn schoenen. Vroeger zou ik sneller iemand pleasen, nu denk ik eerst aan wat nodig is voor mijn eigen gezin. Ik ben ook geduldiger geworden. Ik was altijd erg ongeduldig, maar daar kom je met een baby niet ver mee. Ik vind het ook mooi om te merken dat ik niks erg vindt om te doen. Al huilt ze tien keer midden in de nacht, ik ben er gewoon voor haar.”

Een vuur in mij aangewakkerd

“Door het moederschap ben ik veel steviger gaan staan voor mezelf en voor mijn waarden”, zegt Talita. “Ik kan ook voor het eerst echt boos worden. Voorheen wist ik wel: hier moet ik boos om zijn, maar ik voelde die energie niet. Sinds ik moeder ben is het vuur in mij aangewakkerd. Het is bijzonder om te merken hoe een kracht, die blijkbaar altijd wel in je zat, door het moederschap naar buiten komt.”

Milou: “Ik voel sterk dat er een ‘oude’ Milou en een ‘nieuwe’ Milou is. Er is een tijd geweest waar ik dacht dat die oude Milou helemaal weg was. Mijn carrière, mijn drive om andere mensen te helpen gezonder te leven, waar zijn die gebleven? Ik was alleen maar aan het zorgen voor Khaya. Pas toen ik weer ging werken en weer bezig was met andere dingen dan alleen het moeder-zijn, merkte ik dat de ‘oude’ Milou er nog steeds is. Ik vind mijn werk nog steeds ongelofelijk leuk, maar mijn prioriteiten zijn wel veranderd.”

Meer lezen?
10 x hilarische en herkenbare tweets over het moederschap
Nancy kiest ervoor om in haar eentje het moederschap aan te gaan: “Aan liefde geen gebrek”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen