23/11/2020

Zwangerschapsdiscriminatie: grote kans dat jij dit hebt meegemaakt

De kans is behoorlijk groot dat je als werk(zoek)ende mama nog nooit van het woord ‘zwangerschapsdiscriminatie’ gehoord hebt, maar er wel in de praktijk mee te maken hebt gehad. Want 43% van de Nederlandse vrouwen heeft situaties meegemaakt van zwangerschapsdiscriminatie op hun werk of in de zoektocht naar werk.

Afgewezen worden bij een sollicitatie, waarbij er soms zelfs expliciet wordt gezegd dat het vanwege de zwangerschap was. Geen vast contract krijgen omdat je zwanger bent. Geen opleiding kunnen volgen, een lager salaris dan je mannelijke collega, en geen goede afspraken over terugkeer naar werk na je verlof. Het zijn allemaal voorbeelden van zwangerschapsdiscriminatie, die helaas nog steeds veel te vaak voorkomen.

Uit nieuw onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens wordt duidelijk dat 43% van de Nederlandse vrouwen te maken heeft met zwangerschapsdiscriminatie. Zwangerschapsdiscriminatie komt nog net zo veel voor als 8 en 4 jaar geleden, toen het College voor de Rechten van de Mens onderzoek deed naar dit onderwerp. Slechts 11% van de werk(zoek)ende vrouwen die zich gediscrimineerd voelen, trekt ergens aan de bel.

Herkenbaar

Ook vanuit onze How About Mom community komen er veel voorbeelden voorbij die vrouwen dagelijks meemaken. Een aantal reacties op een poll die we hielden op Instagram, onder 1500 nieuwe moeders:

  • Mijn werkgever ontsloeg me tijdens mijn verlof, geen contractverlenging
  • Mijn functie werd me in mijn laatste week verlof afgenomen
  • Mijn contract werd niet verlengd
  • Na 2 jaar weet mijn baas nog altijd niet dat ik op woensdag thuis ben
  • Minder tijd, en wel evenveel werk, + kolven + baby van 3 maanden
  • Ik kreeg de opmerking “We hebben het idee dat je hart niet meer bij de zaak ligt”

 

Baby naar de opvang

Het moment waarop je in Nederland na je verlof weer gaat werken, is eigenlijk een ongelukkig moment. Uitgaande van de 16 weken zwangerschapsverlof, gaan de meeste moeders weer aan het werk 10 tot 12 weken na de bevalling. Moeder en baby zitten dan nog volop in een belangrijk hechtingsproces.

Pas na een maand of 6 tot 9 merken ouders vaak dat hun baby zich meer zelfstandig gaat gedragen en meer zelf kan gaan doen, en daardoor ook meer ‘los’ van hen komt. In veel Scandinavische landen duurt de verlofperiode van vrouwen en mannen veel langer en is het moment waarop een baby naar de opvang gaat, bijvoorbeeld pas na een jaar.

Weer terug naar werk gaan als je 3 maanden geleden bent bevallen of je kindje naar de opvang brengen om te gaan werken, is dus eigenlijk heel ‘onnatuurlijk’ en kan je flink bezighouden als nieuwe moeder. Tel daar de schommelingen in hormonen en mentale veranderingen bij op waar nieuwe moeders mee te maken krijgen, en je begrijpt waarom een ‘zachte landing’ op de werkvloer zo belangrijk is.

 

Advies en tips

Veel moeders voelen zich ook niet gesteund bij hun terugkomst op de werkvloer, bleek uit onze poll. We vroegen aan nieuwe moeders of zij zich gesteund voelden door hun werkgever nadat zij terugkwamen na verlof. 70% van de vrouwen gaf aan zich niet gesteund te voelen. 30% ervaarde dit gelukkig wel zo.

Ook de gratis How About Mom app geeft tips en advies over terugkeer naar werk, en er verschijnt in 2021 een speciale cursus in de app, die is gericht op teruggaan naar werk voor (nieuwe) moeders. Zo wil How About Mom jou ondersteunen bij je terugkeer naar werk na verlof. En beter weten waar je recht op hebt als werk(zoek)ende mama.

Maak jij op jouw werk mee dat je ongelijk behandeld wordt vanwege je zwangerschap of moederschap? Meld het dan. Dit kan bij een vertrouwenspersoon bij je werkgever, het Juridisch Loket of het College voor de Rechten van de Mens.

De ondersteuning voor moeders die weer beginnen met werken, moet beter, vinden wij. How About Mom: het eerlijke moeder-boek helpt (aanstaande) moeders om te weten waar ze recht op hebben. Ook geeft het boek je tips om meer balans te ervaren en helpt het je de keuzes te maken die bij jou passen.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen