RS-virus onder baby’s: zo herken je het virus bij je kind
05/02/2020

Jouw baby voor het eerst naar de crèche of opvang

Bij alle nieuwe moeders kunnen het beamen: je veegt een traantje (of meer!) weg wanneer je je baby voor het eerst naar de crèche brengt. Leren loslaten is een proces waar alle moeders en vaders doorheen gaan. Wat zijn tips wanneer jouw baby binnenkort voor het eerst naar de crèche, gastouder of opvang gaat?

Als eerste willen we zeggen: lieve nieuwe ouders, huilen mag! Dat je overvallen kan worden door verdriet, somberheid of een enorm gemis is heel logisch: je bent in de eerste maanden nog volop bezig met hechting aan je kindje.

Eigenlijk is het moment waarop kindjes voor het eerst naar de crèche gaan – vaak na 3 of 4 maanden zwangerschapsverlof – een heel ongelukkig gekozen moment: jij en je baby zitten nog volop in een belangrijk hechtingsproces. Pas na een maand of 6 tot 9 zul je merken dat je baby zich zelfstandig gaat gedragen en meer zelf kan gaan doen, en daardoor ook meer ‘los’ van jou komt. In veel Scandinavische landen duurt de verlofperiode van vrouwen (en mannen) veel langer en is het moment waarop een baby naar de opvang gaat, bijvoorbeeld pas na een jaar. Je kindje naar de opvang brengen als je 3 maanden geleden bent bevallen, is dus eigenlijk heel ‘onnatuurlijk’ en kan je flink bezighouden als nieuwe moeder.

Wen-dag

Als het moment is aangebroken, wat kan dan helpen wanneer jouw baby voor het eerst naar de crèche, gastouder of opvang gaat? Veel crèches, kinderopvangcentra of gastouders hebben een ‘wen’-dag: je baby kan één of enkele uurtjes wennen. Maar misschien moet jij wel het meeste wennen aan niet meer (constant) samen zijn met je baby. Dat kan heel onwennig voelen. Je kunt gerust vragen of je nog een extra wen-dag kunt inplannen.

Naar familie of vrienden

Het helpt als je kindje al eens eerder ergens is geweest, zonder dat jij constant in de buurt bent. Bijvoorbeeld een uurtje (of 2, of meer) bij je (schoon)familie of vriendinnen die je vertrouwt. Op die manier oefen je al een beetje met het ‘loslaten’. Door dit een aantal keer te doen voordat de crèche of opvang begint, help je jezelf – en daarmee je baby – om straks gemakkelijker gedag te kunnen zeggen bij de voordeur.

Rumoer

Laat je baby ook wennen aan een andere locatie dan thuis. Een kinderdagverblijf of crèche is een andere omgeving, met veel lawaai en afleiding. Wel zo fijn als jouw baby al wat lawaai en afleiding gewend is, bijvoorbeeld doordat je met je baby wandelt, hem of haar meeneemt naar openbare locaties of in de auto. Zo kan je baby alvast wennen aan slapen in een rumoerige omgeving. Dat maakt de overgang minder heftig voor een baby. En houd er rekening mee dat de eerste weken op de crèche of opvang heel vermoeiend kunnen zijn voor je baby.

Borstvoeding en flesvoeding

Ook fijn als je weet dat je baby binnenkort naar de crèche, gastouder of opvang gaat: begin op tijd met een voorraadje gekolfde melk aan te leggen. Zorgen dat er een voorraadje gekolfde melk in de vriezer ligt kan je een heleboel rust geven. Zo kom je niet in de knel met afkolven.

Wil je overstappen op flesvoeding? Begin daar dan alvast mee voordat je baby naar de opvang gaat. Begin ruim op tijd met je baby te laten wennen aan de fles. Zo voorkom je dat je baby de fles weigert of niet wil drinken op het moment dat jij er niet bent.

Overdracht

Met de overdracht wordt het moment bedoeld waarop jij jouw baby weer mee naar huis neemt. Vraag aan de leidsters hoe de dag is verlopen, of vraag of ze dat op kunnen schrijven. Sommige crèches hebben een digitaal systeem of app, ook handig om jouw kindje te volgen. Als je ergens mee zit of je zorgen maakt, praat met de leidsters, kinderopvang of gastouder. Deel je zorgen en stel je vragen aan de medewerkers, zij kunnen je vertellen hoe je kindje het deed die dag.

Het blijft een gek idee, dat andere mensen zorg dragen voor iets van onschatbare waarde, jouw baby. Leidsters van de crèche, opvang en gastouders weten dat als geen ander. Juist daarom is goede communicatie en openheid erg belangrijk. Spreek je zorgen of twijfels uit, hoe lastig dat soms ook is. Zij zullen jouw twijfels serieus nemen. En bedenk: de eerste dag kinderopvang is en blijft gewoon spannend.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen